Suomen Paras Olut
2022 -kilpailu

Suomen Paras Olut -kilpailun tavoite on nostaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuiksi. Kyseessä on ainoa pelkästään Suomessa valmistettuja oluita tuomaroiva kisa, jossa ovat osallisena kaikenkokoiset panimot.

Osallistu kilpailuun

Suomen Paras Olut -kilpailu

Suomen Paras Olut -kilpailun tarkoituksena on parantaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuiksi. Kilpailu tuo mielenkiintoisen lisän suomalaiseen olutkulttuuriin ja herättää keskustelua oluiden mausta, laadusta, raaka-aineista ja valmistuksesta.

Suomen Paras Olut -kilpailu kokoaa ainoana suomalaisena olutkilpailuna kotimaiset valmistajat yhteen kisaamaan omilla tuotteillaan. Kilpailuun osallistuvat suurten ja pienten valmistajien tuotteet rinnakkain, jolloin itse olut ja siihen liittyvät laatu- ja makutekijät ovat pääasiassa.

Kuluttajalle kilpailu tarjoaa työkaluja valintojen tekemiseen nostamalla esiin tuttuja ja aiemmin tuntemattomia tuotteita sekä niiden ominaisuuksia. Samalla se rohkaisee oluennauttijaa kokeilemaan omasta tottumuksesta poikkeavia makuja ja tuotteita. Valmistajille kilpailu tarjoaa tukea tuotteiden markkinointiiin ja antaa suuntaa uusien tuotteiden kehittämiseen.

Kisan on järjestänyt sen perustamisesta lähtien Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto. Käytännön järjestelyistä vastaa olutseuroja, oluenharrastajia ja -kuluttajia edustava Olutliitto.

Lue lisää kilpailusta

Tärkeitä päivämääriä:

 • Panimot: Kilpailuoluiden ilmoittautuminen 11.4.–15.5. Ilmoittaudu tästä »
 • Tuomarit: Haku kilpailutuomariksi 8.4.–15.5. Ilmoittaudu tästä »
 • Oluiden toimitus kilpailuun 9-10.6. ravintola Perho
 • Kilpailun tuomarointi 11.-12.6., finaali 12.6.
 • Semifinalistien eli joka sarjan kolmen parhaan julkistus(ei järjestyksessä) 12.6.
 • Tulosten julkistus syyskuu 2022

Pääkumppani

Yhteistyössä

Ajankohtaista

12.4.2022

Panimo, Ilmoita oluesi Suomen Paras Olut -kilpailuun 15.5. mennessä!

8.4.2022

Suomen Paras Olut valitaan kesäkuun alussa!

Lue kaikki artikkelit

Suomen Paras Olut -kilpailulle Euroopan oluenkuluttajien liiton (EBCU:n) hyväksyntä

Euroopan oluenkuluttajien liitto – European Beer Consumers Union (EBCU) on määritellyt joukon kriteereitä, joita noudattavat kilpailut voivat saada EBCU-hyväksynnän. Suomen Paras Olut -kilpailulle annettiin hyväksyntä EBCU:n kokouksessa Antwerpenissä 12.4.2019. Muita hyväksyttyjä kilpailuita ovat European Beer Star, World Beer Cup, Birra dell’Anno, Brussels Beer Challenge, Dutch Beer Challenge ja Austrian Beer Challenge.

Suomen Parhaat Oluet

 • 2021 Runaway, Olarin Panimo 7,1%
 • 2020 Valo, Panimo Honkavuori, 4,5 t%
 • 2019 Groteski, Iso-Kallan Panimo, 3,7 t%
 • 2018 Lammin Sahti, Lammin Sahti, 7,5 t%
 • 2017 Thunder Chief, Hopping Brewsters Beer Company Oy, 5,4 t%
 • 2016 Mufloni Pilsner, Panimoravintola Beer Hunter’s Oy, 5,5 t%
 • 2015 Siperia Stout, Koskipanimo, 8,0 t%
 • 2014 American Lager, Stadin Panimo, 4,5 t%
 • 2013 Imperiaali Stout, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, 9,2 t%
 • 2012 Prykmestar Wehnäbock, Vakka-Suomen Panimo, 6,2 t%
 • 2011 Sinebrychoff Porter, Sinebrychoff, 7,2 t%

SOME

Roni ite on mukana Suomen Paras Olut -kilpailu 2022 tuomaristossa!! 💪😀👍🍺

Äsken saimme koulutusta tehtävään itseltään Anikó Lehtiseltä 💎💎
Kiitos Anikó!!

Saimme tänä vuonna ennätysmäärän hakemuksia tuomaristoon! Yli sadasta hakijasta 50 on valittu. Heille järjestetään aiheeseen perehdyttävä koulutus. Valituille tuomareille on ilmoitettu asiasta sähköpostitse.

Viikko aikaa hakea Suomen Paras Olut -kilpailun tuomariksi. Et tarvitse aikaisempaa tuomarikokemusta ja kaikki tuomarit koulutetaan ennen kisaa.

Tuomariksi ilmoittautunut sitoutuu tuomaroimaan kahdeksi päiväksi 11-12.6. Helsinkiin sekä osallistumaan 24.5. klo 18 etänä pidettävään ...koulutukseen. Tuomariksi ilmoittautuminen tapahtuu alla olevalla lomakkeella. Kiinnostuksensa tuomariksi voi ilmoittaa myös, vaikkei olisi aiemmin toiminut kilpailussa tuomarina. Kilpailun johtaja päättää uusien tuomarien hyväksymisestä henkilökohtaisesti sähköpostilla.

Kilpailun johtaja valitsee ilmoittautuneista ne, jotka pääsevät tuomaristoon ja ilmoittaa heille noin kaksi viikkoa ennen tuomarointeja sähköpostilla!

Ilmoittaudu suomenparasolut.fi.

#olut #olutta #beer #olutihmiset #beerpeople #beerjudging #olutliitto #suomenparasolut #suomenparasolut2022 @suomenparasolut

Panimo, muista ilmoittaa oluesi 15.5. mennessä Suomen Paras Olut -kilpailuun! Oluenystävä, tuomarihaku on auki 15.5. asti samassa osoitteessa!

Kilpailusta on panimolle sekä kaupallista että markkinoinnillista hyötyä. Katso vaikka mitä viime vuoden voittaja, Olarin Panimo sai ...kisavoitosta:

”Suomen Paras Olut 2022 -kilpailun voitto ja sen uutisoiminen mediassa lisäsi tunnettuvuuttamme voimakkaasti mm. Espoon alueella ja kolminkertaisti myymälämme kävijämäärän syksyn aikana, kun ihmiset halusivat tutustua voittajapanimoon ja sen oluisiin, ” kertoo Olarin Panimon oluentekijä Ville Leino. ”Vaikka itse voittajaolutta, Runawayta ei ollut heti saatavilla, kuluttajat ostivat muita oluita. Kun saimme tehtyä lisää, niin 1000 l erä loppui heti kahdessa päivässä. Edelleen, reippaasti yli puoli vuotta kilpailun jälkeen, voittajanolut on myydyin tölkkituotteemme. Kilpailu kokonaisuudessaan virkisti sekä oman myymälämme että kauppamyyntiä ja nosti meidän kuluttajien tietoisuuteen vielä paremmin.”

Ilmoita oluesi 15.5. mennessä: https://suomenparasolut.fi/

#olut #olutta #beer #olutihmiset #beerpeople #suomenparasolut #suomenparasolut2022 @suomenparasolut @olarinpanimo
@pienpanimoliitto @panimoliitto

Oikein kuplivaa vappua Olutliitolta!

Kokeile erilaisia oluita vappuherkkujen kanssa:

Kilistely: Hapanoluet, kuten berliner weisset, sour alet, raikas vaalea lager tai pils.

Silliaamiainen: vaalea vehnäolut, lager tai kevyemmät NEIPA-oluet.

Nakit ja ...perunasalaatti: Lager, pils, APA tai IPA.

Kevään ensimmäinen grillaus: Lihat: Tummat lager-oluet, bockit ja IPA-olut— tai sen kevyempi vaihtoehto APA. Kasvikset: Vaaleat vehnäoluet tai sameat NEIPA:t.

Munkit ja tippaleivät: Marjainen ja hedelmäinen berliner weisse, krie, lambic, sitrusmainen NEIPA tai katkeroinen IPA.

Alkoholittomien oluiden kohdalla toimivat samat oluttyylit, onneksi niitäkin löytyy nykyään melkein joka oluttyylistä. Alkoholiton olut maistuu aina hieman kevyemmältä kuin holillinen serkkunsa, joten ne kannattaa nauttia hieman kylmempänä!

#olut #olutta #beer #olutihmiset #beerpeople #olutjaruoka #oluttajaruokaa #beerandfoodpairing #beerandfood #olutliitto #vappu #oluttieto

Hyvää saksalaisen oluen päivää eli Tag des deutschen Bieres!

Yli viisisataa vuotta sitten, 23.4.1516 herttua Wilhelm IV sääti Baijerissa, nykyisen Saksan alueella oluenpanon puhtaussäädöksen, Reinheitsgebotin. Tämä suomeksi Puhtauslaki on, tosin tarkennuksin, edelleen ...voimassa. Siksi tämä päivä onkin nimetty saksalaisen oluen päiväksi, Tag des deutschen Bieres.

Reinheitsgebotin mukaan oluen valmistuksessa ei saa käyttää muita kuin neljää raaka-ainetta: humalaa, mallasta, hiivaa ja vettä. Tosin hiiva on tunnistettu vasta parisataa vuota myöhemmin, joten sitä ei alkuperäisessä säädöksessä ollut. Meidän hyvin tuntemamme nimikin on myöhempää perua, säädös on nimetty Reinheitsgebotiksi vasta ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Alun perin Puhtauslaki koski vain Baijerin aluetta, mutta vähitellen säädös ulottui koskemaan koko Saksaa.

Päivän kunniaksi kuva European Beer Consumers Unionin delegaateista viime kokouksessa, Saksan Bambergissa.

Prost!

#olut #olutta #beer #olutihmiset #beerpeople #germanbeerday #tagdesdeutschenbieres #olutliitto #oluttieto #ebcuofficial #ebcu @ebcu_official