Skip to main content

Kilpailu

Suomen Paras Olut -kilpailu

Suomen Paras Olut -kilpailun tarkoituksena on parantaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuiksi. Kilpailu tuo mielenkiintoisen lisän suomalaiseen olutkulttuuriin ja herättää keskustelua oluiden mausta, laadusta, raaka-aineista ja valmistuksesta.

Suomen Paras Olut -kilpailu kokoaa ainoana suomalaisena olutkilpailuna kotimaiset valmistajat yhteen kisaamaan omilla tuotteillaan. Kilpailuun osallistuvat suurten ja pienten valmistajien tuotteet rinnakkain, jolloin itse olut ja siihen liittyvät laatu- ja makutekijät ovat pääasiassa.

Kuluttajalle kilpailu tarjoaa työkaluja valintojen tekemiseen nostamalla esiin tuttuja ja aiemmin tuntemattomia tuotteita sekä niiden ominaisuuksia. Samalla se rohkaisee oluennauttijaa kokeilemaan omasta tottumuksesta poikkeavia makuja ja tuotteita. Valmistajille kilpailu tarjoaa tukea tuotteiden markkinointiiin ja antaa suuntaa uusien tuotteiden kehittämiseen.

Kisan on järjestänyt sen perustamisesta lähtien Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto. Käytännön järjestelyistä vastaa olutseuroja, oluenharrastajia ja -kuluttajia edustava Olutliitto.

Tärkeitä päivämääriä 2025:

  • Panimot: Kilpailuoluiden ilmoittaminen 1.3.-1.4. alennuksella, 2.4.-28.5. normaalihinnalla.
  • Tuomarit: Haku kilpailutuomariksi 1.3.-1.4. ilmoitus 10.4.
  • Vapaa-ehtoiset, tervetuloa osaksi kilpailua! Ilmoittaudu 1.4. alkaen info@suomenparasolut.fi.
  • Oluiden toimitus kilpailuun 4-5.6.(HUOM) ravintola Perho
  • Kilpailun tuomarointi 7-8.6., finaali 8.6.Perhon Liiketalousoppilaitos
  • Semifinalistien eli joka sarjan kolmen parhaan julkistus(ei järjestyksessä) 9.6.
  • Tulosten julkistus kesäkuu 2025

Kilpailun kulku

Seuraavassa on joitakin keskeisiä poimintoja säännöistä. Tarkemmat tiedot kilpailusta, kilpailusarjoista ja periaatteista on kuvattu Suomen Paras Olut -kilpailun säännöissä.

Osallistumisoikeus

Kilpailu on avoin kaikille Suomessa toimivien kaupallisten panimoiden valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. Kilpailuun voivat osallistua vain vähittäismyyntipakatut (tölkki, pullo) tuotteet jotka ovat vähittäismyynnissä.

Kilpailuun eivät voi osallistua suomalaisten panimoiden ulkomaisissa tuotantolaitoksissa tai panimoyrityksissä valmistamat tuotteet eivätkä erilaiset tapahtuma- ja kausioluet, joiden valmistus- ja myyntiajat ovat rajoittuneet tiettyyn sesonkiin. Nämä oluet diskataan. Niin sanottujen kiertolaispanimoiden (panimot joilla ei ole omia laitteita ja jotka vuokraavat muiden panimoiden laitteita tai jotka teettävät oluensa muissa panimoissa) oluet voivat osallistua kilpailuun vain varsinaisen fyysisen panimopaikan nimissä.

Palkitseminen

Kilpailussa kerrotaan kunkin sarjan kolme parasta tuotetta. Kilpailun tulosten julkistuksessa palkitaan sarjojen voittajat ja niistä valittu Suome Paras Olut, joka palkitaan kunniamaininnalla ja diplomilla. Lisäksi palkitaan kunniamaininnalla paras gluteeniton olut. Suomen Paras Olut-mainintaa SPO-logon ja vuosiluvin kanssa voi käyttää oluen mainonnassa. Myös sarjavoittajat voivat käyttää oman sarjansa voittomainontaa SPO-logon ja vuosiluvun kanssa  markkinoinnissa.

Kilpailusarjat

Kilpailusarjat ja tyylit 2025

Oluttyylien kuvaukset on sovellettu Suomen oloihin mukaillen Beer Judge Certification Program Style Guidelines 2021 –ohjetta. Tyylit on ryhmitelty kilpailusarjoittain.

1. Alkoholiton tai vähäalkoholinen olut / Non-alcoholic or Low-alcoholic Beer

Sarjaan osallistuvat oluet, joissa on alkoholia enintään 2,8 t-%. Alkoholittomien oluiden alkoholipitoisuus on alle 0,5 t-%.

Category for beers with an alcohol content less than 2.8% ABV. Non-alcoholic beers contain alcohol less than 0.5% ABV.

035A Alkoholiton olut / Non-alcoholic beer

035B Vähäalkoholinen olut / Low-alcoholic beer

2. Kevyesti humaloitu vaalea lager / Lightly Hopped Pale Lager

Sarjaan osallistuvat pohjahiivakäymisellä valmistetut kevyesti humaloidut vaaleat lagerit. Kansainvälisten ja amerikkalaisten lagerien esikuvia ovat isojen brändien teollisessa mittakaavassa tuotetut oluet.

Category for the bottom fermented lightly hopped pale lagers. Examples of the International and American Pale Lagers are typically industrial scale beers with big brands.

001A Amerikkalainen kevytlager / American Light Lager

001B Amerikkalainen lager / American Lager

002A Kansainvälinen vaalea lager / International Pale Lager

004A Helles / Munich Helles

005A Saksalainen kevytolut / German Leichtbier

002A1 Mexican Lager

3. Pils tai muu vahvasti humaloitu lager / Pils or Other Hoppy Lagers

Sarjaan osallistuvat pohjahiivakäymisellä valmistetut, katkerat pils-tyypin oluet (pilsner, pilsener) ja muut vahvasti humaloidut lagerit.

Category for the bottom fermented bitter pils (pilsner, pilsener) and other hoppy lagers.

003B Tšekkipils / Czech Premium Pale Lager

005D Saksalainen pils / German Pils

027A6 Pre-Prohibition Lager

034B1 Muu humaloitu pils / Other Hoppy Pils

034B2 Muu vahvasti humaloitu lager / Other Strongly Hopped Lager

034B4 India Pale Lager

4. Muu vaalea lager / Other Pale Lager

Sarjaan osallistuvat muut pohjahiivakäymisellä valmistetut vaaleat lagerit.

Category for the other bottom fermented pale lagers.

002D Vahva vaalea lager / Strong Pale Lager

003A Vaalea tšekkilager / Czech Pale Lager

004B Festbier

004C Vaalea bock / Maibock

005C Dortmunder / German Helles Exportbier

009AB Vaalea Doppelbock / Pale Doppelbock

007C1  Vaalea Kellerbier / Pale Kellerbier

5. Tumma tai värillinen lager / Dark or Coloured Lager

Sarjaan osallistuvat pohjahiivakäymisellä valmistetut keskitummat ja tummat lageroluet sekä tummat bockit.

Category for the bottom fermented Amber and Dark Lagers and Dark Bocks.

002B Kansainvälinen keskitumma lager / International Amber Lager

002C Kansainvälinen tumma lager / International Dark Lager

003C Keskitumma tšekkilager / Czech Amber Lager

003D Tumma tšekkilager / Czech Dark Lager

006A Märzen

006C Tumma bock / Dunkles Bock

007A Vienna Lager

008A Munich Dunkel

008B Schwarzbier

009AA Tumma doppelbock / Dark Doppelbock

009B Eisbock

019B California Common

027A1B Keskitumma tai tumma kellerbier / Amber or Dark Kellerbier

6. Vaalea tai keskitumma ale / Pale or Amber Ale – Sarjaa sponsoroi Viking Malt

Sarjaan osallistuvat pintahiivakäymisellä valmistetut vaaleat alet, keskitummat alet, perinteiset englantilaiset IPA:t ja vahvat keskitummat alet .. Sarjan väriskaala voi ulottua tummaan kupariin, noin 50 EBC:n asti.

Category for the top fermented pale or amber ales, traditional English IPA:s and pale strong ales. Colour scale is up to dark copper, about 50 EBC.

001C Cream Ale

005B Kölsch

007B Altbier

007B1 Sticke & Doppelsticke Altbier

011A Ordinary Bitter

011B Best Bitter

011C Strong Bitter

011B1  British Pale Ale

012A Brittiläinen kullankeltainen ale / British Golden Ale

012B Australian Sparkling Ale

012C Englantilainen IPA / English IPA

013A Tumma mild / Dark Mild

013B Brittiläinen Ruskea Ale / British Brown Ale

014A Skotlantilainen light / Scottish Light (60 shillings)

014B Skotlantilainen heavy / Scottish Heavy (70 shillings)

014C Skotlantilainen export / Scottish Export (80 shillings)

015A Irlantilainen punainen ale / Irish Red Ale

017A Brittiläinen vahva ale / British Strong Ale

017A1 Burton Ale

017B Old Ale

017C Wee Heavy

017D Englantilainen barley wine / English Barley Wine

018A Amerikkalainen vaalea ale / American Blonde Ale

019A Amerikkalainen keskitumma ale / American Amber Ale

019C Amerikkalainen ruskea ale / American Brown Ale

022B Amerikkalainen vahva ale / American Strong Ale

022C Amerikkalainen barley wine / American Barleywine

024B Belgialainen Pale Ale / Belgian Pale Ale

024C Bière de Garde

025A Belgialainen kullankeltainen ale / Belgian Blond Ale

025B Saison

025B1 Grisette

025C Belgialainen kullankeltainen vahva ale / Belgian Golden Strong Ale

026A Belgialainen enkel / Belgian Single

026B Belgialainen dubbel / Belgian Dubbel

026C Belgialainen tripel / Belgian Tripel

026D Belgialainen vahva tumma ale / Belgian Dark Strong Ale

027A2 Kentucky Common

027A4 Lontoolainen ruskea ale / London Brown Ale

7. APA tai Sessio IPA / APA or Session IPA

Sarjaan osallistuvat erityyppiset American pale alet ja kevyet, sessio-tyylin IPA-oluet.

Category for the American Pale Ales and light session-type IPA’s.

018B Amerikkalainen pale ale / American Pale Ale

021B8 Erikois IPA – Sessio IPA / Specialty IPA – Session IPA

8. Samea IPA / Hazy IPA

Sarjaan osallistuvat samean IPA-tyylin oluet.

Category for Hazy IPA’s.

021C Samea IPA / Hazy IPA

9. IPA

Sarjaan osallistuvat amerikkalaiset IPA-oluet, poislukien Samea IPA, Session IPA ja muutamat erikoistyyliset IPA:t jotka on mainittu muissa sarjoissa.

Category for the American IPA’s other than Hazy IPA, Session IPA and some specialty IPA’s that are found in other categories.

021A Amerikkalainen IPA / American IPA

021B Erikois IPA / Specialty IPA

021B1 Erikois IPA – Belgialainen IPA / Specialty IPA – Belgian IPA

021B2 Erikois IPA – Musta IPA / Specialty IPA – Black IPA

021B3 Erikois IPA – Ruskea IPA / Specialty IPA – Brown IPA

021B4 Erikois IPA – Punainen IPA / Specialty IPA – Red IPA

021B5 Erikois IPA – Ruis IPA / Specialty IPA – Rye IPA

021B6 Erikois-IPA – Valkoinen IPA / Specialty IPA – White IPA

021B7 Erikois IPA – Brut IPA / Specialty IPA – Brut IPA

022A Double IPA

021B0 Erikois IPA – Cold IPA / Specialty IPA – Cold IPA

10. Vehnäolut / Wheat Beer

Sarjaan osallistuvat pinta- tai pohjahiivahiivakäymisellä valmistetut vehnäoluet.

Category for bottom- or top-fermented wheat beers.

001D Amerikkalainen vehnäolut / American Wheat Beer

010A Vehnäolut / Weissbier

010B Tumma vehnäolut / Dunkles Weissbier

010C Vehnäbock / Weizenbock

022D Wheatwine

024A Witbier

027A5 Piwo Grodziskie

034B3 Humaloitu vehnäbock / Hoppy Weizenbock

11. Stout tai portteri / Stout or Porter  – Sarjaa sponsoroi Viking Malt

Sarjaan osallistuvat stout- ja portterityyliset oluet vahvuudesta ja käytetystä hiivasta riippumatta. Tynnyrissä tai muuten pitkään kypsytetyt oluet eivät kuulu tänne; niille on oma sarjansa.

Category for the stouts and porters regardless of strength or the yeast type used for fermentation. Barrel-aged or otherwise aged beers do not belong here; they have their own category.

009C Itämeren portteri / Baltic Porter

013C Englantilainen portteri / English Porter

015B Irlantilainen stout / Irish Stout

015C Irlantilainen extra stout / Irish Extra Stout

016A Makea stout / Sweet Stout

016B Kaurastout / Oatmeal Stout

016C Tropiikkistout / Tropical Stout

016D Foreign Extra Stout

020A Amerikkalainen portteri / American Porter

020B Amerikkalainen stout / American Stout

020C Imperial Stout

027A7 Pre-Prohibition Porter

031B1 Dessert/Pastry Stout

034B5 Belgialainen stout / Belgian Stout

12. Hapanolut, maustamaton tai maustettu / Sour Beer, unspiced or spiced

Sarjaan osallistuvat sekä maustamattomat että maustetut hapanoluet. Esimerkiksi lambic, gose, berliner weisse, sour ale ja muut happamat oluet.

Category for both spiced and unspiced sour beers. For example, Lambic, Gose, Berliner Weisse, Sour Ale and other sour beers.

021B9 Erikois IPA – Sour IPA / Specialty IPA – Sour IPA

023A Berliner Weisse

023B Flanderin punainen olut / Flanders Red Ale

023C Oud Bruin

023D Lambic

023E Gueuze

023F Hedelmälambic / Fruit Lambic

023G Gose

027A3 Lichtenhainer

028A Brettanomyces olut / Brett Beer

028B Sekakäytetty hapanolut / Mixed-Fermentation Sour Beer

028C Villi erikoisolut / Wild Specialty Beer

028D Straight Sour Beer

028D1 Florida Weisse

034D Muu hapanolut / Other Sour Beer

13. Maustettu olut / Spiced Beer

Sarjaan osallistuvat maustetut oluet, kuten hedelmä-, marja- ja muut maustetut oluet. Hapanoluet eivät kuulu tähän sarjaan.

Category for spiced beers. For example, fruit beers, berry beers and other spiced beers. Sour beers are not meant to be in this category.

027A1 Gruit

029A Hedelmäolut / Fruit Beer

029B Hedelmä- ja mausteolut / Fruit and Spice Beer

029C Erikoishedelmäolut / Specialty Fruit Beer

029C1 Milkshake IPA

029D Grape Ale

030A Mauste-, yrtti- tai kasvisolut / Spice, Herb, or Vegetable Beer

030A1 Vaalea Stout / Blonde Stout

030B Syysolut / Autumn Seasonal Beer

030C Talviolut / Winter Seasonal Beer

030D Muu mauste- yrtti- tai kasvisolut / Specialty Spice Beer

14. Kypsytetty olut / Aged Beer

Sarjaan osallistuvat tynnyrissä tai muuten pitkään kypsytetyt oluet.

Category for the barrel aged or otherwise aged beers.

033A Puussa kypsytetty olut / Wood-Aged Beer

033B Erikoisuus puussa kypsytetty olut / Specialty Wood-Aged Beer

034A1 Muu kypsytetty olut / Other Aged Beer

15. Muut oluet / Other Beers

Sarjaan osallistuvat muihin kilpailusarjoihin sopimattomat oluet.

Category for the beers that don’t fit into any other competition category.

006B Savuolut / Rauchbier

027A8 Roggenbier

027A9 Sahti

031A Oluet muista viljoista / Alternative Grain Beer

031B Oluet muista sokereista / Alternative Sugar Beer

032A Savustettu perinteisen tyylin olut / Classic Style Smoked Beer

032B Erikoisuus savuolut / Specialty Smoked Beer

034A Commercial Specialty Beer

034B Sekatyylinen olut / Mixed-Style Beer

034C Kokeellinen olut / Experimental Beer

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

Sarjojen arvostelut ja tuomaristo

Olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluenkuluttajista koostuva raati arvioi kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan. Tuomareiksi ei kelpuuteta henkilöitä, joilla on merkittäviä kytkentöjä kilpailuun osallistuviin valmistajiin tai niiden tuotteisiin. Tällä tarkoitetaan valmistajan tuotannossa tai hallinnossa toimivia henkilöitä, valmistajan lukuun toimivia konsultteja tai merkittäviä omistajia. Vähäistä osakkeiden omistusta tai esimerkiksi satunnaista työn tekoa valmistajan tuotteiden parissa (festivaalimyynti, pullotukseen osallistuminen, etiketöinti tms.) ei katsota ”merkittäväksi kytkennäksi”. Kilpailun johtaja tekee linjauksen mahdollisissa ristiriitatilanteissa.

Tuomariksi haetaan ja tuomaristo koulutetaan ennen arviointia. Tuomaristoon pyritään valitsemaan sekä paljon tuomarikokemusta omaavia henkilöitä että olutharrastuksensa alkupuolella olevia. Mukaan pyritään saamaan myös   kaupan ja anniskelun parissa työskenteleviä, jotta raadista saadaan mahdollisimman kattava ja suomalaista olutmakua edustava.

Oluiden arviointi ja pisteytys

Oluet arvioidaan  pisteasteikolla 0–50, pistemäärän 50 ollessa paras.

Yhden sarjan arviointi voi tapahtua useassa kattauksessa. Kattauksessa annetuista pisteistä lasketaan painotettu keskiarvo niin, että kunkin näytteen saamista pisteistä suurin ja pienin pistemäärä jätetään pois. Kaikkien sarjan kattausten pistemäärät järjestetään laskevaan järjestykseen.

Jos sarjassa on vain yksi kattaus, kolme suurinta pistemäärää saanutta olutta palkitaan. Jos useammalle tuotteelle tulee tasapisteet, palkinto jaetaan niiden kesken.

Jos sarjassa on enemmän kuin yksi kattaus, sarjan kattauksien parhaat pisteet saaneista oluista koostetaan välierätuomarointi. Välierätuomarointiin valitaan kuusi näytettä, jos kattauksia on vähemmän kuin neljä ja kahdeksan näytettä; jos kattauksia on neljä tai enemmän.

Välierätuomarointi käydään keskustellen tuomarien kesken ja tuomaristo valitsee näin sarjan kolme parasta olutta.

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

Panimoille

Tärkeitä päivämääriä:

  • Kilpailuoluiden ilmoittaminen 1.3.-1.4. alennuksella, 2.4.-28.5. normaalihinnalla.
  • Panimoiden toimintaohje lähetetään 20.5.2025
  • Tuotteiden toimitus osana panimoiden toimintaohjetta. Tuotteet toimitetaan Perhon ravintolaan 4-5.6. 2025.
  • Kilpailun tuomarointi 7-8.6., finaali 8.6.Perhon Liiketalousoppilaitos
  • Semifinalistien eli joka sarjan kolmen parhaan julkistus(ei järjestyksessä) 8.6.
  • Tulosten julkistus kesäkuu 2025

Kilpailun periaatteet on kirjattu Suomen Paras Olut -kilpailun sääntöihin. Alla on erityisesti panimoita koskettavia poimintoja säännöistä sekä tärkeitä päivämääriä sekä käytännön ohjeita.

Osallistumisoikeus

Kilpailu on avoin kaikille Suomessa toimivien kaupallisten panimoiden valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. Kilpailuun voivat osallistua vain vähittäismyyntipakatut (tölkki, pullo) tuotteet.

Kilpailuun eivät voi osallistua suomalaisten panimoiden ulkomaisissa tuotantolaitoksissa tai panimoyrityksissä valmistamat tuotteet sekä erilaiset tapahtuma- ja kausioluet, joiden valmistus- ja myyntiajat ovat rajoittuneet tiettyyn sesonkiin. Niin sanottujen kiertolaispanimoiden (panimot joilla ei ole omia laitteita ja jotka vuokraavat muiden panimoiden laitteita tai jotka teettävät oluensa muissa panimoissa) oluet voivat osallistua kilpailuun vain varsinaisen panimon nimissä.

Panimo saa ilmoittaa kilpailuun enintään kunkin vuoden sarjojen lukumäärää vastaavan määrän oluita, kuitenkin niin että yhteen sarjaan ilmoitettavien oluiden maksimimäärä on kolme (3).

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

Kilpailuun ilmoittautuminen

Kilpailuun ilmoittaudutaan 1.3. lähtien.

Ilmoittautumislomakkeella on mainittava kunkin tuotteen osalta lomakkeelle merkityt pakolliset tiedot. Puutteelliset ilmoittautumistiedot voivat estää tuotteen ottamisen arvioitavaksi.

Tuotteiden ilmoittaminen

Kilpailuun osallistuvien tuotteiden ilmoittamisen määräaika on 1.3.-28.5.

PANIMOT HUOM! Vuonna 2025 jos panimo ilmoittaa KAIKKI kilpailuun osallistuvat oluensa 1.3.-1.4. välillä, siitä saa aikaisen ilmoittautumisen alennuksen, eli rekisteröitymismaksua(50 euroa) ei laskuteta. 1.4. jälkeen panimomaksu laskutetaan ilmoitusajan loppuun.

Ongelmatilanteissa voi ottaa yhteyttä osoitteeseen info@suomenparasolut.fi. Yhteydenottoihin reagoidaan kahden työpäivän kuluessa.

Tuotteiden toimittaminen

Oluiden karsintatuomaroinnit tapahtuvat 4-5.6. 2025 ravintola Perhon tiloissa.

Kilpailuun ilmoittautuneet oluet on tuotava kilpailupaikalle ti 4.6.2025 tai ke 5.6.2024 klo 10–17. Toimitusosoite: Ravintolakoulu Perho, Lastaussilta, Mechelininkatu 7, 00100 Helsinki (Kimmo-Pekka Toivola 044 35 38079 ).

Kuittaamme saadut oluet lähetyslistassa tai paketin kyljessä olevaan puhelinnumeroon. Jos numeroa ei ole, kuittausta ei tule.

Kilpailuun osallistuvia oluita täytyy toimittaa 6 l /ilmoitettu tuote (18 kpl 0,33 l pakkauksia, 14 kpl 0,44 pakkauksia, 12 kpl 0,5 pakkauksia, 7 kpl 0,75 l pakkauksia). Pakatun ja toimitetun olutlaatikon kyljessä ja päällä täytyy lukea osallistuvan/osallistuvien oluiden nimi ja sarja (vaikka printatussa laatikon päälle ja kylkeen liimatussa paperissa).

HUOM! Eri sarjoihin osallistuvat oluet tulee olla pakattu eri laatikoihin.

Ensimmäistä arviointia varten kaikkia tuotteita haetaan 2 litraa. Jos sarjassa tarvitaan välierä, siihen haetaan parhaiten sijoittuneita tuotteita 2 litraa kutakin. Finaaliin haetaan 2 litraa. Tuotteet on oltava pakattuina vähittäismyyntikelpoisissa pakkauksissa.

Kilpailun johtajalla on oikeus olla hyväksymättä tuotetta kisaan mukaan, jos näytteitä on toimitettu liian vähän. Jos välieriin päässyttä tuotetta ei löydy tarvittavaa määrää, tuotteen sijoitus peruutetaan ja sen sijalle voidaan ottaa pisteissä seuraava tuote. Jos loppukilpailuun päässyttä tuotetta ei löydy tarvittavaa määrää, kyseistä palkintoa ei jaeta.

Palkintotilaisuus

Suomen Paras Olut -tulokset julkistetaan tilaisuudessa, jossa jokaisen sarjan voittajaolut ja koko kilpailun voittaja esitellään myös medialle.

Tuomareille

Tärkeitä päivämääriä 2025:

  • Tuomareiden ilmoittautuminen alkaa 1.3. päättyy 1.4.
  • Tuomarihyväksyntäkutsut lähetetään 10.4.
  • Tuomareiden pakollinen koulutus (etänä) 20.5. klo 18-19.30
  • Tuomaroinnit 1. päivä 7.6. klo 10.00 alkaen
  • Tuomaroinnit 2. päivä 8.6. klo 10.00 alkaen

Suomen Paras Olut -finaali

Olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluenkuluttajista koostuvat raadit arvioivat kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan. Kussakin sarjatuomaristossa on mukana vähintään viisi tuomaria.

Tuomareiksi ei kelpuuteta henkilöitä, joilla on merkittäviä kytkentöjä kilpailuun osallistuviin valmistajiin tai niiden tuotteisiin. Tällä tarkoitetaan valmistajan tuotannossa tai hallinnossa toimivia henkilöitä, valmistajan lukuun toimivia konsultteja tai merkittäviä omistajia. Vähäistä osakkeiden omistusta tai esimerkiksi satunnaista työn tekoa valmistajan tuotteiden parissa (festivaalimyynti, pullotukseen osallistuminen, etiketöinti tms.) ei katsota ” merkittäväksi kytkennäksi ”. Kilpailun johtaja tekee linjauksen mahdollisissa ristiriitatilanteissa.

Kilpailun johtaja valitsee ilmoittautuneista ne, jotka pääsevät tuomaristoon ja ilmoittaa heille hyvissä ajoin ennen tuomarointia. Tuomarit koulutetaan ennen tuomarointia.

Sarjojen tuomarit eivät tiedä maisteltavien oluiden tuotemerkkiä tai valmistajaa.

Kilpailun säännöt ja arviointiperiaatteet on kuvattu Suomen Paras Olut -kilpailun säännöissä.

Tiivis kuvaus tuomarityöskentelystä on Oluttuomarin ohjeessa. Ohje jaetaan tuomareille myös kilpailupaikalla.

Tuomaroinnit

Oluiden tuomaroinnit tapahtuvat ravintola Perhon tiloissa 8-9.2025  alustavasti klo 9-17. Tarkemmat ajankohdat ja tiedot sessioiden kestosta ilmoitetaan valituille tuomareille viimeistään kaksi viikkoa ennen kilpailua. Tuomarointiin pitää sitoutua molemmiksi päiviksi.

Loppukilpailutuomaristo kutsutaan koolle erikseen ilmoitettavana ajankohtana.

Tuomaristo sitoutuu pitämään tulokset salassa niiden julkaisuun asti.

Tuomariksi ilmoittautuminen

Tuomariksi ilmoittautuminen tapahtuu 1.3.-1.4. 2025 verkkosivuilla olevalla ilmoittautumislomakkeella. Tuomarointiin pitää sitoutua molempina päivinä 7-8.6. Kiinnostuksensa tuomariksi voi ilmoittaa myös, vaikkei olisi aiemmin toiminut kilpailussa tuomarina.

Kilpailun johtaja työryhmineen valitsee ilmoittautuneista ne, jotka pääsevät tuomaristoon ja ilmoittaa heille 10.4. sähköpostilla. Tuomariston nimet julkaistaan kilpailun sivuilla ja heistä otetaan kuvia tuomaroinnissa, mitä Olutliitto voi käyttää viestinnässä.

Huom! Kansainväliset tuomarit ilmoittautuvat Pekka Kääriäisen (pekka.kaariainen@sahti.fi) kautta.

Oluiden arviointi ja pisteytys

Oluet arvioidaan pisteasteikolla 0-50, pistemäärän 50 ollessa paras. Pistejako noudattaa seuraavia suuntaviivoja:

  • Klassikko 45-50
    Maailmanluokan esimerkki tyylistään, luonteikas, vivahteikas, ei virheitä.
  • Kiitettävä 40-45
    Erittäin hyvä olut jossa ei ole virheitä, mutta josta kuitenkin puuttuu erityisluonnetta, joka tekee oluesta klassikon.
  • Hyvä 30-40
    Oluessa voi olla pieniä teknisiä tai tyylillisiä virheitä, tai oluen luonne tai tasapainoisuus ei ole kiitettävän arvoinen.
  • Tyydyttävä 20-30
    Kelvollinen olut, joka yleensä edustaa tyyliään, mutta josta puuttuu tasapainoisuutta ja/tai luonnetta. Skaalan yläpäässä sallitaan pienet tekniset ja tyylilliset virheet, alapäässä virheet saavat olla suurempia ja poikkeamat tyylistä ovat selviä.
  • Välttävä 10-20
    Tämän luokan oluissa on ongelmia tyylinmukaisuudessa, oluen tasapainoisuudessa ja/tai teknisessä laadussa. Kontaminaatiot ja virhemaut ovat selviä ja kasvavat skaalan alapäätä lähestyttäessä.
  • Ongelmia 0-10
    Näissä oluissa (kontaminaation aiheuttama) makuvirhe peittää muut oluen ominaisuudet alleen, oluesta puuttuu täysin tasapainoisuus.

Yhden sarjan arviointi voi tapahtua useassa kattauksessa. Kattauksessa annetuista pisteistä lasketaan keskiarvo.

Jos sarjassa on vain yksi kattaus, kolme suurinta pistemäärää saanutta olutta palkitaan. Jos useammalle tuotteelle tulee tasapisteet, palkinto jaetaan niiden kesken.

Jos sarjassa on enemmän kuin yksi kattaus, sarjan kattauksien parhaat pisteet saaneista oluista koostetaan välierätuomarointi. Välierätuomarointiin valitaan kuusi näytettä, jos kattauksia on vähemmän kuin neljä ja kahdeksan näytettä jos kattauksia on neljä tai enemmän.

Välierätuomarointi käydään keskustellen tuomarien kesken ja tuomaristo valitsee näin sarjan kolme parasta olutta

Tuomaroinnin organisaatio

Kilpailun arvostelua ja tuomariston työskentelyä johtaa ja ohjaa järjestäjän nimeämä henkilö eli päätuomari, joka on on osallistuviin tuotteisiin ja panimoihin nähden riippumaton ja puolueeton. Kisan käytännön järjestelyistä vastaa kisamestari joka on on osallistuviin tuotteisiin ja panimoihin nähden riippumaton ja puolueeton.  Koko kilpailua hallinnoi kilpailun johtaja.

Kilpailun johtaja voi estää tuomarin osallistumisen tai hylätä arvostelun, mikäli tuomari on kisaan osallistuviin valmistajiin tai tuotteisiin nähden jäävi.

Kilpailun säännöt

Kilpailun säännöt

1. Kilpailun tarkoitus

Suomen Paras Olut -kilpailun tarkoituksena on parantaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuksi. Kilpailu tuo mielenkiintoisen lisän suomalaiseen olutkulttuuriin ja herättää keskustelua oluiden mausta, laadusta, raaka-aineista ja valmistuksesta.

Suomen Paras Olut -kilpailu kokoaa ainoana suomalaisena olutkilpailuna kotimaiset valmistajat yhteen kisaamaan omilla tuotteillaan. Kilpailuun osallistuvat suurten ja pienten valmistajien tuotteet rinnan, jolloin itse olut ja siihen liittyvät laatu- ja makutekijät ovat pääasiassa.

Kuluttajalle kilpailu tarjoaa työkaluja valintojen tekemiseen nostamalla esiin tuttuja ja aiemmin tuntemattomia tuotteita sekä niiden ominaisuuksia. Samalla se rohkaisee oluennauttijaa kokeilemaan omasta tottumuksesta poikkeavia makuja ja tuotteita Valmistajille kilpailu tukee tuotteiden markkinointia sekä antaa työkaluja uusien tuotteiden kehittämiseen.

2. Kilpailun järjestäjä

Kisan on järjestänyt sen perustamisesta lähtien Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto. Käytännön järjestelyistä vastaa olutseuroja, oluenharrastajia ja -kuluttajia edustava Olutliitto.

Vuonna 2025 kilpailujohtaja on Anikó Lehtinen Olutliitosta. Mukana on myös Olutliiton hallituksen jäseniä. Päätuomarina toimii oluttoimittaja Jussi Rokka , kisamestarina Veera Savolainen ja finaalituomariston puheenjohtajana André Brunnsberg.

3. Osallistumisoikeus

Kilpailu on avoin kaikille Suomessa toimivien kaupallisten panimoiden valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. Kilpailuun saavat osallistua vain vähittäispakatut tuotteet (pullot ja tölkit).

Kilpailuun eivät voi osallistua suomalaisten panimoiden ulkomaisissa tuotantolaitoksissa tai panimoyrityksissä valmistamat tuotteet sekä erilaiset tapahtuma- ja kausioluet, joiden valmistus- ja myyntiajat ovat rajoittuneet tiettyyn sesonkiin.

Uutuustuotteiden osalta osallistujan on pystyttävä osoittamaan, että olut on tarkoitettu panimon jatkuvasti kaupan olevaan tuotevalikoimaan. Panimon on ilmoittautumisen yhteydessä toimitettava tieto, missä anniskelu- ja vähittäismyyntipaikoissa tuote on ollut kuluttajien saatavissa kilpailuun ilmoittautumispäivämäärää edeltävän kuukauden aikana. Osallistumisoikeus edellyttää, että tuote on kuluttajien saatavilla kilpailuvuoden loppuun saakka.

Niin sanottujen kiertolaispanimoiden (panimot joilla ei ole omia laitteita ja jotka vuokraavat muiden panimoiden laitteita tai jotka teettävät oluensa muissa panimoissa) oluet voivat osallistua kilpailuun vain varsinaisen panimon nimissä.

Mahdollisissa epäselvyyksissä tai ristiriitatapauksissa tuotteen osallistumisoikeuden ratkaisee järjestäjien edustajista koostuva kilpailun johtoryhmä kuultuaan oluen valmistajaa.

4. Kilpailuun ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen alkaa panimoille 1.3. 2025.

Ilmoittautumislomakkeella on mainittava kunkin tuotteen osalta lomakkeelle merkityt pakolliset tiedot. Puutteelliset ilmoittautumistiedot voivat estää tuotteen ottamisen arvioitavaksi.

Panimo saa ilmoittaa kilpailuun yhtä monta olutta kuin kilpailussa on kunakin vuonna sarjoja, kuitenkin niin että yhteen sarjaan ilmoitettavien oluiden maksimimäärä on kolme (3).

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

Osallistumismaksuina peritään jokaiselta panimolta 50,00 euroa rekisteröitymismaksuna sekä 25,00 euroa jokaista ilmoitettavaa olutta kohden.

PANIMOT HUOM! Vuonna 2025 jos panimo ilmoittaa KAIKKI kilpailuun osallistuvat oluensa 1.3.-1.4. välillä, siitä saa aikaisen ilmoittautumisen alennuksen, eli rekisteröitymismaksua(50 euroa) ei laskuteta. 1.5. jälkeen panimomaksu laskutetaan ilmoitusajan loppuun 28.5.

5. Kilpailun järjestelyt

Oluiden tuomaroinnit tapahtuvat verkkosivuilla ilmoitetussa paikassa ja ajankohtana.

Kilpailuun tarvittavat olutmäärät ja toimitustavat kerrotaan kilpailun verkkosivuilla. Verkkosivuilla on myös ohjeet palkintotilaisuuden järjestelyistä ja siellä tarvittavista olutmääristä ja toimitustavoista.

Panimot ovat vaitiolovelvollisia saamistaan tiedoista oluidensa sijoittumisesta kilpailussa, kunnes kilpailun järjestäjä on antanut luvan tietojen käyttämiseen tai kilpailun tulokset on julkistettu. Jos olut ei ole saatavilla tuomarointiin ilmoitettuna ajankohtana tai vaitiolovelvollisuutta on rikottu, voittosija peruutetaan ja kyseessä olevan sarjan voittajaksi tulee sarjan toiseksi tullut, vastaavasti toinen ja kolmas sija jaetaan uudelleen.

Kunkin kilpailusarjan paras olut osallistuu loppukilpailuun, jossa valitaan Suomen Paras Olut. Loppukilpailu järjestetään karsintakilpailupäivänä, kun kunkin sarjan voittajat on valittu tai erikseen ilmoitettavana ajankohtana.

6. Tulosten julkistaminen ja palkinnot

Kilpailussa kerrotaan kunkin sarjan kolme parasta tuotetta. Kilpailun tulosten julkistuksessa palkitaan sarjojen voittajat ja niistä valittu Suomen Paras Olut, joka palkitaan kunniamaininnalla ja diplomilla. Lisäksi palkitaan kunniamaininnalla paras gluteeniton olut. Suomen Paras Olut-mainintaa ja logoa vuosilukuineen voi käyttää oluen mainonnassa. Myös sarjavoittajat voivat käyttää oman sarjansa voittomainontaa logon kera markkinoinnissa.

7. Kilpailusarjat

Suomen Paras Olut -kilpailussa on kilpailun verkkosivuilla ilmoitetut sarjat. Kilpailussa palkitaan kunkin sarjan kolme parasta tuotetta. Muita sijoja ei ilmoiteta. Tuomaristo valitsee sarjojen parhaista Suomen Parhaan Oluen.

Sarjan järjestämiseksi osallistuvia tuotteita pitää olla vähintään kymmenen, muutoin kyseisessä sarjassa jäävät palkinnot jakamatta. Tällöin tuotteen osallistuminen peruuntuu ja mahdollinen osallistumismaksu palautetaan tai mahdollisuuksien mukaan kategoria yhdistetään muuhun kategoriaan. Kilpailun järjestäjä päättää tästä tapauskohtaisesti.

8. Tuomaristot

Tuomarointiin pitää sitoutua molemmiksi tuomarointipäiviksi 7-8.6.2024. Olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluenkuluttajista koostuvat raadit arvioivat kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan. Kussakin sarjatuomaristossa on vähintään viisi (5) tuomaria. Tuomarit jaetaan yhteen tai useampaan yhtaikaan näytteitä arvioivaan tuomaristoon.

Tuomareiksi ei kelpuuteta henkilöitä, joilla on merkittäviä kytkentöjä kilpailuun osallistuviin valmistajiin tai niiden tuotteisiin. Tällä tarkoitetaan valmistajan tuotannossa tai hallinnossa toimivia henkilöitä, valmistajan lukuun toimivia konsultteja tai merkittäviä omistajia. Vähäistä osakkeiden omistusta tai esimerkiksi satunnaista työn tekoa valmistajan tuotteiden parissa (festivaalimyynti, pullotukseen osallistuminen, etiketöinti tms.) ei katsota ”merkittäväksi kytkennäksi”. Kilpailun johtaja tekee linjauksen mahdollisissa ristiriitatilanteissa.

Kilpailun tuomaristoon on mahdollista ilmoittautua kilpailun verkkosivuilla olevien ohjeiden mukaan. Kilpailun johtoryhmä valitsee ilmoittautuneista ne, jotka pääsevät tuomaristoon ja ilmoittaa heille hyvissä ajoin ennen tuomarointia. Tuomareilta ei edellytetä aiempaa oluiden tuomarointikokemusta. Tuomarit koulutetaan ennen tuomarointia. Tuomariston nimet julkaistaan kilpailun sivuilla.

Suomen Paras Olut -kilpailun finaalin arvosteluraadissa on mukana pariton määrä tuomareita, kuitenkin vähintään seitsemän (7). Finaalituomariston valitsee kilpailun johtoryhmä. Valinta tehdään keskustelemalla. Vain yksi olut voidaan valita voittajaksi. Tuomaristo ei voi jättää parhaan oluen valintaa tekemättä. Raati kertoo myös sanallisesti oluen valintaperusteet kilpailun johtajalle.

Tuomarit sitoutuvat pitämään tulokset salaisina niiden julkaisupäivään asti. Finaalituomaristo vahvistaa tämän osaltaan allekirjoituksilla.

9. Oluiden arviointi ja pisteytys

Sarjojen tuomarit eivät tiedä maisteltavien oluiden tuotemerkkiä tai valmistajaa. Yhden sarjan arviointi voi jakautua useaan kattaukseen.

Oluet arvioidaan pisteskaalalla 0–50, pistemäärän 50 ollessa paras. Pistejako noudattaa seuraavia suuntaviivoja:

  • Klassikko 45-50
    Maailmanluokan esimerkki tyylistään, luonteikas, vivahteikas, ei virheitä.
  • Kiitettävä 41–44
    Erittäin hyvä olut jossa ei ole virheitä, mutta josta kuitenkin puuttuu erityisluonnetta, joka tekee oluesta klassikon.
  • Hyvä 31–40
    Oluessa voi olla pieniä teknisiä tai tyylillisiä virheitä tai oluen luonne tai tasapainoisuus ei ole kiitettävän arvoinen.
  • Tyydyttävä 21–30
    Kelvollinen olut, joka yleensä edustaa tyyliään, mutta josta puuttuu tasapainoisuutta ja/tai luonnetta. Skaalan yläpäässä sallitaan pienet tekniset ja tyylilliset virheet, alapäässä virheet saavat olla suurempia ja poikkeamat tyylistä ovat selviä.
  • Välttävä 11–20
    Tämän luokan oluissa on ongelmia tyylinmukaisuudessa, oluen tasapainoisuudessa ja/tai teknisessä laadussa. Kontaminaatiot ja virhemaut ovat selviä ja kasvavat skaalan alapäätä lähestyttäessä.
  • Ongelmia 0–10
    Näissä oluissa (kontaminaation aiheuttama) makuvirhe peittää muut oluen ominaisuudet alleen, oluesta puuttuu täysin tasapainoisuus.

Yhden sarjan arviointi voi tapahtua useassa kattauksessa. Kattauksessa annetuista pisteistä lasketaan keskiarvo.

Jos sarjassa on vain yksi kattaus, kolme suurinta pistemäärää saanutta olutta palkitaan. Jos useammalle tuotteelle tulee tasapisteitä, palkinto jaetaan niiden kesken.

Jos sarjassa on enemmän kuin yksi kattaus, sarjan kattauksien parhaat pisteet saaneista oluista koostetaan välierätuomarointi. Välierätuomarointiin valitaan kuusi näytettä, jos kattauksia on vähemmän kuin neljä ja kahdeksan näytettä jos kattauksia on neljä tai enemmän.

Välierätuomarointi käydään keskustellen tuomarien kesken ja tuomaristo valitsee näin sarjan kolme parasta olutta.

Sarjassa voidaan jättää kaikki tai osa palkintosijoista jakamatta, jos oluiden saamat pisteet jäävät alle 10 (välttävä tai ongelmia) tai välierätuomaristo niin suosittaa. Näissä tapauksissa lopullisen päätöksen tekee kilpailun johtoryhmä.

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

10. Tuomaroinnin organisaatio

Kilpailun arvostelua ja tuomariston työskentelyä johtaa ja ohjaa järjestäjän nimeämä henkilö eli päätuomari ja kisan käytännön järjestelyistä vastaa kisamestari. Molemmat ovat osallistuviin tuotteisiin ja panimoihin nähden riippumattomia ja puolueettomia. Kilpailun johtaja vastaa koko kilpailusta. Kukaan heistä ei osallistu itse tuomarointiin.

Kilpailun johtajalla on oikeus olla hyväksymättä tuotetta kisaan mukaan, jos näytteitä on toimitettu liian vähän. Jos välieriin päässyttä tuotetta ei löydy tarvittavaa määrää, tuotteen sijoitus peruutetaan ja sen sijalle voidaan ottaa pisteissä seuraava tuote. Jos loppukilpailuun päässyttä tuotetta ei löydy tarvittavaa määrää, kyseistä palkintoa ei jaeta.

Johtajalla on oikeus olla hyväksymättä tuotetta, mikäli tuotteen ilmoitetut tiedot eivät ole riittävät, näyte-erät saapuvat liian myöhään tai osallistuva tuote ei noudata sarjamääräyksiä.

Kilpailun johtaja voi myös estää tuomarin osallistumisen tai hylätä arvostelun, mikäli tuomari on kisaan osallistuviin valmistajiin tai tuotteisiin nähden jäävi. Ongelmatilanteissa kilpailun johtaja pyytää linjausta kilpailun johtoryhmältä.

Kilpailun johtajana toimii Olutliiton puheenjohtaja tai Olutliiton hallituksen toimesta nimetty henkilö. Kilpailuportaalista, ilmoittautumisista sekä sarjoittamisesta vastaa Olutliitto, yhteydenotot info@suomenparasolut.fi.

Oluttyylien kuvaukset

Oluttyylien kuvaukset tehty vapaasti mukaillen Beer Judge Certification Program Style Guidelines 2021 –ohjetta. Tyylit on ryhmitelty pääryhmittäin.

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

1. Alkoholiton tai vähäalkoholinen olut / Non-alcoholic or Low-alcoholic Beer

1. Alkoholiton tai vähäalkoholinen olut / Non-alcoholic or Low-alcoholic Beer

Sarjaan osallistuvat oluet, joissa on alkoholia enintään 2,8 t-%. Alkoholittomien oluiden alkoholipitoisuus on alle 0,5 t-%.

Category for beers with an alcohol content less than 2.8% ABV. Non-alcoholic beers contain alcohol less than 0.5% ABV.

035A Alkoholiton olut / Non-alcoholic beer

035B Vähäalkoholinen olut / Low-alcoholic beer

2. Kevyesti humaloitu vaalea lager / Lightly Hopped Pale Lager

2. Kevyesti humaloitu vaalea lager / Lightly Hopped Pale Lager

Sarjaan osallistuvat pohjahiivakäymisellä valmistetut kevyesti humaloidut vaaleat lagerit. Kansainvälisten ja amerikkalaisten lagerien esikuvia ovat isojen brändien teollisessa mittakaavassa tuotetut oluet.

Category for the bottom fermented lightly hopped pale lagers. Examples of the International and American Pale Lagers are typically industrial scale beers with big brands.

001A Amerikkalainen kevytlager / American Light Lager

001B Amerikkalainen lager / American Lager

002A Kansainvälinen vaalea lager / International Pale Lager

004A Helles / Munich Helles

005A Saksalainen kevytolut / German Leichtbier

002A1 Mexican Lager

3. Pils tai muu vahvasti humaloitu lager / Pils or Other Hoppy Lagers

3. Pils tai muu vahvasti humaloitu lager / Pils or Other Hoppy Lagers

Sarjaan osallistuvat pohjahiivakäymisellä valmistetut, katkerat pils-tyypin oluet (pilsner, pilsener) ja muut vahvasti humaloidut lagerit.

Category for the bottom fermented bitter pils (pilsner, pilsener) and other hoppy lagers.

003B Tšekkipils / Czech Premium Pale Lager

005D Saksalainen pils / German Pils

027A6 Pre-Prohibition Lager

034B1 Muu humaloitu pils / Other Hoppy Pils

034B2 Muu vahvasti humaloitu lager / Other Strongly Hopped Lager

034B4 India Pale Lager

4. Muu vaalea lager / Other Pale Lager

4. Muu vaalea lager / Other Pale Lager

Sarjaan osallistuvat muut pohjahiivakäymisellä valmistetut vaaleat lagerit.

Category for the other bottom fermented pale lagers.

002D Vahva vaalea lager / Strong Pale Lager

003A Vaalea tšekkilager / Czech Pale Lager

004B Festbier

004C Vaalea bock / Maibock

005C Dortmunder / German Helles Exportbier

009AB Vaalea Doppelbock / Pale Doppelbock

007C1  Vaalea Kellerbier / Pale Kellerbier

5. Tumma tai värillinen lager / Dark or Coloured Lager

5. Tumma tai värillinen lager / Dark or Coloured Lager

Sarjaan osallistuvat pohjahiivakäymisellä valmistetut keskitummat ja tummat lageroluet sekä tummat bockit.

Category for the bottom fermented Amber and Dark Lagers and Dark Bocks.

002B Kansainvälinen keskitumma lager / International Amber Lager

002C Kansainvälinen tumma lager / International Dark Lager

003C Keskitumma tšekkilager / Czech Amber Lager

003D Tumma tšekkilager / Czech Dark Lager

006A Märzen

006C Tumma bock / Dunkles Bock

007A Vienna Lager

008A Munich Dunkel

008B Schwarzbier

009AA Tumma doppelbock / Dark Doppelbock

009B Eisbock

019B California Common

007C2 Vaalea kellerbier

6. Vaalea tai keskitumma ale / Pale or Amber Ale - Sarjaa sponsoroi Viking Malt

6. Vaalea tai keskitumma ale / Pale or Amber Ale  –  Sarjaa sponsoroi Viking Malt

Sarjaan osallistuvat pintahiivakäymisellä valmistetut vaaleat alet, keskitummat alet, perinteiset englantilaiset IPA:t ja vahvat keskitummat alet .. Sarjan väriskaala voi ulottua tummaan kupariin, noin 50 EBC:n asti.

Category for the top fermented pale or amber ales, traditional English IPA:s and pale strong ales. Colour scale is up to dark copper, about 50 EBC.

001C Cream Ale

005B Kölsch

007B Altbier

007B1 Sticke & Doppelsticke Altbier

011A Ordinary Bitter

011B Best Bitter

011C Strong Bitter

011B1 British Pale Ale

012A Brittiläinen kullankeltainen ale / British Golden Ale

012B Australian Sparkling Ale

012C Englantilainen IPA / English IPA

013A Tumma mild / Dark Mild

013B Brittiläinen Ruskea Ale / British Brown Ale

014A Skotlantilainen light / Scottish Light (60 shillings)

014B Skotlantilainen heavy / Scottish Heavy (70 shillings)

014C Skotlantilainen export / Scottish Export (80 shillings)

015A Irlantilainen punainen ale / Irish Red Ale

017A Brittiläinen vahva ale / British Strong Ale

017A1 Burton Ale

017B Old Ale

017C Wee Heavy

017D Englantilainen barley wine / English Barley Wine

018A Amerikkalainen vaalea ale / American Blonde Ale

019A Amerikkalainen keskitumma ale / American Amber Ale

019C Amerikkalainen ruskea ale / American Brown Ale

022B Amerikkalainen vahva ale / American Strong Ale

022C Amerikkalainen barley wine / American Barleywine

024B Belgialainen Pale Ale / Belgian Pale Ale

024C Bière de Garde

025A Belgialainen kullankeltainen ale / Belgian Blond Ale

025B Saison

025B1 Grisette

025C Belgialainen kullankeltainen vahva ale / Belgian Golden Strong Ale

026A Belgialainen enkel / Belgian Single

026B Belgialainen dubbel / Belgian Dubbel

026C Belgialainen tripel / Belgian Tripel

026D Belgialainen vahva tumma ale / Belgian Dark Strong Ale

027A2 Kentucky Common

027A4 Lontoolainen ruskea ale / London Brown Ale

7. APA tai Sessio IPA / APA or Session IPA

7. APA tai Sessio IPA / APA or Session IPA

Sarjaan osallistuvat erityyppiset American pale alet ja kevyet, sessio-tyylin IPA-oluet.

Category for the American Pale Ales and light session-type IPA’s.

018B Amerikkalainen pale ale / American Pale Ale

021B8 Erikois IPA – Sessio IPA / Specialty IPA – Session IPA

8. Samea IPA / Hazy IPA

8. Samea IPA / Hazy IPA

Sarjaan osallistuvat samean IPA-tyylin oluet.

Category for Hazy IPA’s.

021C Samea IPA / Hazy IPA

9. IPA

9. IPA

Sarjaan osallistuvat amerikkalaiset IPA-oluet, poislukien Samea IPA, Session IPA ja muutamat erikoistyyliset IPA:t jotka on mainittu muissa sarjoissa.

Category for the American IPA’s other than Hazy IPA, Session IPA and some specialty IPA’s that are found in other categories.

021A Amerikkalainen IPA / American IPA

021B Erikois IPA / Specialty IPA

021B1 Erikois IPA – Belgialainen IPA / Specialty IPA – Belgian IPA

021B2 Erikois IPA – Musta IPA / Specialty IPA – Black IPA

021B3 Erikois IPA – Ruskea IPA / Specialty IPA – Brown IPA

021B4 Erikois IPA – Punainen IPA / Specialty IPA – Red IPA

021B5 Erikois IPA – Ruis IPA / Specialty IPA – Rye IPA

021B6 Erikois-IPA – Valkoinen IPA / Specialty IPA – White IPA

021B7 Erikois IPA – Brut IPA / Specialty IPA – Brut IPA

022A Double IPA

021B0 Erikois IPA – Cold IPA / Specialty IPA – Cold IPA

10. Vehnäolut / Wheat Beer

10. Vehnäolut / Wheat Beer

Sarjaan osallistuvat pinta- tai pohjahiivahiivakäymisellä valmistetut vehnäoluet.

Category for bottom- or top-fermented wheat beers.

001D Amerikkalainen vehnäolut / American Wheat Beer

010A Vehnäolut / Weissbier

010B Tumma vehnäolut / Dunkles Weissbier

010C Vehnäbock / Weizenbock

022D Wheatwine

024A Witbier

027A5 Piwo Grodziskie

034B3 Humaloitu vehnäbock / Hoppy Weizenbock

11. Stout tai portteri / Stout or Porter - Sarjaa sponsoroi Viking Malt

11. Stout tai portteri / Stout or Porter – Sarjaa sponsoroi Viking Malt

Sarjaan osallistuvat stout- ja portterityyliset oluet vahvuudesta ja käytetystä hiivasta riippumatta. Tynnyrissä tai muuten pitkään kypsytetyt oluet eivät kuulu tänne; niille on oma sarjansa.

Category for the stouts and porters regardless of strength or the yeast type used for fermentation. Barrel-aged or otherwise aged beers do not belong here; they have their own category.

009C Itämeren portteri / Baltic Porter

013C Englantilainen portteri / English Porter

015B Irlantilainen stout / Irish Stout

015C Irlantilainen extra stout / Irish Extra Stout

016A Makea stout / Sweet Stout

016B Kaurastout / Oatmeal Stout

016C Tropiikkistout / Tropical Stout

016D Foreign Extra Stout

020A Amerikkalainen portteri / American Porter

020B Amerikkalainen stout / American Stout

020C Imperial Stout

027A7 Pre-Prohibition Porter

031B1 Dessert/Pastry Stout

034B5 Belgialainen stout / Belgian Stout

12. Hapanolut, maustamaton tai maustettu / Sour Beer, unspiced or spiced

12. Hapanolut, maustamaton tai maustettu / Sour Beer, unspiced or spiced

Sarjaan osallistuvat sekä maustamattomat että maustetut hapanoluet. Esimerkiksi lambic, gose, berliner weisse, sour ale ja muut happamat oluet.

Category for both spiced and unspiced sour beers. For example, Lambic, Gose, Berliner Weisse, Sour Ale and other sour beers.

021B9 Erikois IPA – Sour IPA / Specialty IPA – Sour IPA

023A Berliner Weisse

023B Flanderin punainen olut / Flanders Red Ale

023C Oud Bruin

023D Lambic

023E Gueuze

023F Hedelmälambic / Fruit Lambic

023G Gose

027A3 Lichtenhainer

028A Brettanomyces olut / Brett Beer

028B Sekakäytetty hapanolut / Mixed-Fermentation Sour Beer

028C Villi erikoisolut / Wild Specialty Beer

028D Straight Sour Beer

028D1 Florida Weisse

034D Muu hapanolut / Other Sour Beer

13. Maustettu olut / Spiced Beer

13. Maustettu olut / Spiced Beer

Sarjaan osallistuvat maustetut oluet, kuten hedelmä-, marja- ja muut maustetut oluet. Hapanoluet eivät kuulu tähän sarjaan.

Category for spiced beers. For example, fruit beers, berry beers and other spiced beers. Sour beers are not meant to be in this category.

027A1  Gruit

029A Hedelmäolut / Fruit Beer

029B Hedelmä- ja mausteolut / Fruit and Spice Beer

029C Erikoishedelmäolut / Specialty Fruit Beer

029C1 Milkshake IPA

029D Grape Ale

030A Mauste-, yrtti- tai kasvisolut / Spice, Herb, or Vegetable Beer

030A1 Vaalea Stout / Blonde Stout

030B Syysolut / Autumn Seasonal Beer

030C Talviolut / Winter Seasonal Beer

030D Muu mauste- yrtti- tai kasvisolut / Specialty Spice Beer

14. Kypsytetty olut / Aged Beer

14. Kypsytetty olut / Aged Beer

Sarjaan osallistuvat tynnyrissä tai muuten pitkään kypsytetyt oluet.

Category for the barrel aged or otherwise aged beers.

033A Puussa kypsytetty olut / Wood-Aged Beer

033B Erikoisuus puussa kypsytetty olut / Specialty Wood-Aged Beer

034A1 Muu kypsytetty olut / Other Aged Beer

15. Muut oluet / Other Beers

15. Muut oluet / Other Beers

Sarjaan osallistuvat muihin kilpailusarjoihin sopimattomat oluet.

Category for the beers that don’t fit into any other competition category.

006B Savuolut / Rauchbier

027A9 Sahti

031A Oluet muista viljoista / Alternative Grain Beer

031B Oluet muista sokereista / Alternative Sugar Beer

032A Savustettu perinteisen tyylin olut / Classic Style Smoked Beer

032B Erikoisuus savuolut / Specialty Smoked Beer

034A Commercial Specialty Beer

034B Sekatyylinen olut / Mixed-Style Beer

034C Kokeellinen olut / Experimental Beer

027A8 Roggenbier