Kilpailu

Suomen Paras Olut -kilpailu

Suomen Paras Olut -kilpailun tarkoituksena on parantaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuiksi. Kilpailu tuo mielenkiintoisen lisän suomalaiseen olutkulttuuriin ja herättää keskustelua oluiden mausta, laadusta, raaka-aineista ja valmistuksesta.

Suomen Paras Olut -kilpailu kokoaa ainoana suomalaisena olutkilpailuna kotimaiset valmistajat yhteen kisaamaan omilla tuotteillaan. Kilpailuun osallistuvat suurten ja pienten valmistajien tuotteet rinnakkain, jolloin itse olut ja siihen liittyvät laatu- ja makutekijät ovat pääasiassa.

Kuluttajalle kilpailu tarjoaa työkaluja valintojen tekemiseen nostamalla esiin tuttuja ja aiemmin tuntemattomia tuotteita sekä niiden ominaisuuksia. Samalla se rohkaisee oluennauttijaa kokeilemaan omasta tottumuksesta poikkeavia makuja ja tuotteita. Valmistajille kilpailu tarjoaa tukea tuotteiden markkinointiiin ja antaa suuntaa uusien tuotteiden kehittämiseen.

Kisan on järjestänyt sen perustamisesta lähtien Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto. Käytännön järjestelyistä vastaa olutseuroja, oluenharrastajia ja -kuluttajia edustava Olutliitto.

Tärkeitä päivämääriä:

 • Panimot: Kilpailuoluiden ilmoittautuminen  11.4.–15.5. Ilmoittaudu tästä »
 • Tuomarit: Haku kilpailutuomariksi 8.4.–15.5. Ilmoittaudu tästä »
 • Tuomarikoulutus (pakollinen) 24.5. (etänä)
 • Oluiden toimitus kilpailuun 9.–10.6. ravintola Perho
 • Kilpailun tuomarointi 11-12.6., finaali 12.6.
 • Semifinalistien eli joka sarjan kolmen parhaan julkistus (ei järjestyksessä) 12.6.
 • Tulosten julkistus syyskuu 2022

Kilpailun kulku

Seuraavassa on joitakin keskeisiä poimintoja säännöistä. Tarkemmat tiedot kilpailusta, kilpailusarjoista ja periaatteista on kuvattu Suomen Paras Olut -kilpailun säännöissä.

Osallistumisoikeus

Kilpailu on avoin kaikille Suomessa toimivien kaupallisten panimoiden valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. Kilpailuun voivat osallistua vain vähittäismyyntipakatut (tölkki, pullo) tuotteet jotka ovat vähittäismyynnissä.

Kilpailuun eivät voi osallistua suomalaisten panimoiden ulkomaisissa tuotantolaitoksissa tai panimoyrityksissä valmistamat tuotteet eivätkä erilaiset tapahtuma- ja kausioluet, joiden valmistus- ja myyntiajat ovat rajoittuneet tiettyyn sesonkiin. Nämä oluet diskataan. Niin sanottujen kiertolaispanimoiden (panimot joilla ei ole omia laitteita ja jotka vuokraavat muiden panimoiden laitteita tai jotka teettävät oluensa muissa panimoissa) oluet voivat osallistua kilpailuun vain varsinaisen fyysisen panimopaikan nimissä.

Palkitseminen

Kilpailussa kerrotaan kunkin sarjan kolme parasta tuotetta. Kilpailun tulosten julkistuksessa palkitaan sarjojen voittajat ja niistä valittu Suome Paras Olut, joka palkitaan kunniamaininnalla ja diplomilla. Lisäksi palkitaan kunniamaininnalla kolme parasta gluteenitonta olutta. Suomen Paras Olut-mainintaa SPO-logon ja vuosiluvin kanssa voi käyttää oluen mainonnassa. Myös sarjavoittajat voivat käyttää oman sarjansa voittomainontaa SPO-logon ja vuosiluvun kanssa  markkinoinnissa.

Kilpailusarjat

Suomen Paras Olut -kilpailussa vuonna 2022 on 14 eri sarjaa.

Kilpailussa käytetään oluiden luokitteluun soveltaen Beer Judge Certification Program Style Guidelines 2021 -tyylikuvauksia.

 1. Vaalea lager
  Sarjaan voivat osallistua pohjahiivakäymisellä valmistetut vaaleat lagerit sekä vaaleat bockit.
 2. Pils
  Sarjaan voivat osallistua pohjahiivakäymisellä valmistetut perinteiset pils-oluet (pilsner, pilsener).
 3. Tumma tai värillinen lager
  Sarjaan voivat osallistua valmistetut pohjahiivakäymisellä keskitummat ja tummat lagerit ja bockit.
 4. Vaalea tai keskitumma ale
  Sarjaan voivat osallistua pintahiivakäymisellä valmistetut vaaleat ja keskitummat alet. Sarjan väriskaala voi ulottua tummaan kupariin asti (enintään 50 EBC). Sarjaan voivat osallistua myös sahdit.
 5. APA ja Sessio IPA
  Sarjaan voivat osallistua erityyppiset American Pale Alet ja kevyet, sessio-tyylin IPA-oluet.
 6. NEIPA
  Sarjaan voivat osallistua sameat New England IPA -tyyliset oluet.
 7. IPA
  Sarjaan voivat osallistua erilaiset IPA-oluet.
 8. Stout ja portteri
  Sarjaan voivat osallistua stout- ja portterityyliset oluet vahvuudesta ja käytetystä hiivasta riippumatta.
 9. Vehnäolut
  Sarjaan voivat osallistua pinta- tai pohjahiivahiivakäymisellä valmistetut vehnäoluet.
 10. Maustamattomat ja maustetut hapanoluet
  Sarjaan voivat osallistua sekä maustamattomat että maustetut, esim. marja-, hedelmä- hapanoluet kuten goset, berliner weisset, sour alet ja muut happamat oluet.
 11. Maustetut oluet, kuten hedelmä-, marja- ja muut maustetut oluet
  Sarjaan voivat osallistua eri tavoin maustetut oluet.
 12. Kypsytetyt oluet
  Sarjaan voivat osallistua tynnyrissä tai muuten pitkään kypsytetyt oluet.
 13. Alkoholittomat ja vähäalkoholilliset oluet
  Sarjaan voivat osallistua oluet, joissa on alkoholia enintään 2,8 %.
 14. Muut oluet
  Sarjaan voivat osallistua muihin sarjoihin sopimattomat oluet.

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

Sarjojen arvostelut ja tuomaristo

Olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluenkuluttajista koostuva raati arvioi kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan. Tuomareiksi ei kelpuuteta henkilöitä, joilla on merkittäviä kytkentöjä kilpailuun osallistuviin valmistajiin tai niiden tuotteisiin. Tällä tarkoitetaan valmistajan tuotannossa tai hallinnossa toimivia henkilöitä, valmistajan lukuun toimivia konsultteja tai merkittäviä omistajia. Vähäistä osakkeiden omistusta tai esimerkiksi satunnaista työn tekoa valmistajan tuotteiden parissa (festivaalimyynti, pullotukseen osallistuminen, etiketöinti tms.) ei katsota ”merkittäväksi kytkennäksi”. Kilpailun johtaja tekee linjauksen mahdollisissa ristiriitatilanteissa.

Tuomariksi haetaan ja tuomaristo koulutetaan ennen arviointia. Tuomaristoon pyritään valitsemaan sekä paljon tuomarikokemusta omaavia henkilöitä että olutharrastuksensa alkupuolella olevia. Mukaan pyritään saamaan myös   kaupan ja anniskelun parissa työskenteleviä, jotta raadista saadaan mahdollisimman kattava ja suomalaista olutmakua edustava.

Oluiden arviointi ja pisteytys

Oluet arvioidaan  pisteasteikolla 0–100, pistemäärän 100 ollessa paras.

Yhden sarjan arviointi voi tapahtua useassa kattauksessa. Kattauksessa annetuista pisteistä lasketaan painotettu keskiarvo niin, että kunkin näytteen saamista pisteistä suurin ja pienin pistemäärä jätetään pois. Kaikkien sarjan kattausten pistemäärät järjestetään laskevaan järjestykseen.

Jos sarjassa on vain yksi kattaus, kolme suurinta pistemäärää saanutta olutta palkitaan. Jos useammalle tuotteelle tulee tasapisteet, palkinto jaetaan niiden kesken.

Jos sarjassa on enemmän kuin yksi kattaus, sarjan kattauksien parhaat pisteet saaneista oluista koostetaan välierätuomarointi. Välierätuomarointiin valitaan kuusi näytettä, jos kattauksia on vähemmän kuin neljä ja kahdeksan näytettä; jos kattauksia on neljä tai enemmän.

Välierätuomarointi käydään keskustellen tuomarien kesken ja tuomaristo valitsee näin sarjan kolme parasta olutta.

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

Panimoille

Tärkeitä päivämääriä:

 • Kilpailun ilmoittautuminen alkaa 11.4.2022 tästä!
 • Tuotteiden ilmoittaminen päättyy 15.5.2022
 • Panimoiden toimintaohje lähetetään 20.5.2022
 • Tuotteiden toimitus osana panimoiden toimintaohjetta. Tuotteet toimitetaan Perhon ravintolaan 9-10.6. 2022.

Kilpailun periaatteet on kirjattu Suomen Paras Olut -kilpailun sääntöihin. Alla on erityisesti panimoita koskettavia poimintoja säännöistä sekä tärkeitä päivämääriä sekä käytännön ohjeita.

Osallistumisoikeus

Kilpailu on avoin kaikille Suomessa toimivien kaupallisten panimoiden valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. Kilpailuun voivat osallistua vain vähittäismyyntipakatut (tölkki, pullo) tuotteet.

Kilpailuun eivät voi osallistua suomalaisten panimoiden ulkomaisissa tuotantolaitoksissa tai panimoyrityksissä valmistamat tuotteet sekä erilaiset tapahtuma- ja kausioluet, joiden valmistus- ja myyntiajat ovat rajoittuneet tiettyyn sesonkiin. Niin sanottujen kiertolaispanimoiden (panimot joilla ei ole omia laitteita ja jotka vuokraavat muiden panimoiden laitteita tai jotka teettävät oluensa muissa panimoissa) oluet voivat osallistua kilpailuun vain varsinaisen panimon nimissä.

Panimo saa ilmoittaa kilpailuun enintään kunkin vuoden sarjojen lukumäärää vastaavan määrän oluita, kuitenkin niin että yhteen sarjaan ilmoitettavien oluiden maksimimäärä on kolme (3).

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

Kilpailuun ilmoittautuminen

Kilpailuun ilmoittaudutaan Vaahtokukan verkkosivuilla olevalla ilmoittautumislomakkeella.

Ilmoittautumislomakkeella on mainittava kunkin tuotteen osalta lomakkeelle merkityt pakolliset tiedot. Puutteelliset ilmoittautumistiedot voivat estää tuotteen ottamisen arvioitavaksi.

Tuotteiden ilmoittaminen

Kilpailuun osallistuvien tuotteiden ilmoittamisen määräaika on 11.4.-15.5.2022.

Panimot ilmoittavat kilpailuun osallistuvat tuotteensa Vaahtokukan verkkosivuilla olevan ilmoittautumislomakkeen kautta. Pääset ilmoittaumiseen tästä »

Ongelmatilanteissa voi ottaa yhteyttä osoitteeseen info@suomenparasolut.fi. Yhteydenottoihin reagoidaan kahden työpäivän kuluessa.

Tuotteiden toimittaminen

Oluiden karsintatuomaroinnit tapahtuvat 11-12.6. ravintola Perhon tiloissa.

Kilpailuun ilmoittautuneet oluet on tuotava kilpailupaikalle torstaina 9.6.2022 tai perjantaina 10.6.2022 klo 10–17. Toimitusosoite: Ravintolakoulu Perho, Lastaussilta, Mechelininkatu 7, 00100 Helsinki (yhteys yhteys Ritu Hurtig 050 469 9061  tai Anikó Lehtinen, 040 738 1670).

Kilpailuun osallistuvia oluita täytyy toimittaa 6 l /ilmoitettu tuote (18 kpl 0,33 l pakkauksia, 14 kpl 0,44 pakkauksia, 12 kpl 0,5 pakkauksia, 7 kpl 0,75 l pakkauksia). Pakatun ja toimitetun olutlaatikon kyljessä ja päällä täytyy lukea osallistuvan/osallistuvien oluiden nimi ja sarja (vaikka printatussa laatikon päälle ja kylkeen liimatussa paperissa).

Ensimmäistä arviointia varten kaikkia tuotteita haetaan 2 litraa. Jos sarjassa tarvitaan välierä, siihen haetaan parhaiten sijoittuneita tuotteita 2 litraa kutakin. Finaaliin haetaan 2 litraa. Tuotteet on oltava pakattuina vähittäismyyntikelpoisissa pakkauksissa.

Kilpailun johtajalla on oikeus olla hyväksymättä tuotetta kisaan mukaan, jos näytteitä on toimitettu liian vähän. Jos välieriin päässyttä tuotetta ei löydy tarvittavaa määrää, tuotteen sijoitus peruutetaan ja sen sijalle voidaan ottaa pisteissä seuraava tuote. Jos loppukilpailuun päässyttä tuotetta ei löydy tarvittavaa määrää, kyseistä palkintoa ei jaeta.

Palkintotilaisuus

Suomen Paras Olut -tulokset julkistetaan syyskuun alussa tilaisuudessa, jossa jokaisen sarjan voittajaolut ja koko kilpailun voittaja esitellään myös medialle.

Tuomareille

Tärkeitä päivämääriä:

 • Tuomareiden ilmoittautuminen alkaa 8.4. päättyy 15.5. jonka jälkeen tuomarit osallistuvat kilpailukoulutukseen. Koulutus käydään etänä.
 • Tuomarikutsut lähetetään 17.5.
 • Tuomareiden pakollinen koulutus (etänä) 24.5. klo 18-19.30
 • Tuomaroinnit 1. päivä 11.6. klo 9.00 alkaen
 • Tuomaroinnit 2. päivä 12.6. klo 9.00 alkaen

Suomen Paras Olut -finaali

Olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluenkuluttajista koostuvat raadit arvioivat kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan. Kussakin sarjatuomaristossa on mukana vähintään viisi tuomaria.

Tuomareiksi ei kelpuuteta henkilöitä, joilla on merkittäviä kytkentöjä kilpailuun osallistuviin valmistajiin tai niiden tuotteisiin. Tällä tarkoitetaan valmistajan tuotannossa tai hallinnossa toimivia henkilöitä, valmistajan lukuun toimivia konsultteja tai merkittäviä omistajia. Vähäistä osakkeiden omistusta tai esimerkiksi satunnaista työn tekoa valmistajan tuotteiden parissa (festivaalimyynti, pullotukseen osallistuminen, etiketöinti tms.) ei katsota ” merkittäväksi kytkennäksi ”. Kilpailun johtaja tekee linjauksen mahdollisissa ristiriitatilanteissa.

Kilpailun johtaja valitsee ilmoittautuneista ne, jotka pääsevät tuomaristoon ja ilmoittaa heille hyvissä ajoin ennen tuomarointia. Tuomarit koulutetaan ennen tuomarointia.

Sarjojen tuomarit eivät tiedä maisteltavien oluiden tuotemerkkiä tai valmistajaa.

Kilpailun säännöt ja arviointiperiaatteet on kuvattu Suomen Paras Olut -kilpailun säännöissä.

Tiivis kuvaus tuomarityöskentelystä on Oluttuomarin ohjeessa. Ohje jaetaan tuomareille myös kilpailupaikalla.

Tuomaroinnit

Oluiden tuomaroinnit tapahtuvat ravintola Perhon tiloissa 11-12.6.2022  alustavasti klo 9-16. Tarkemmat ajankohdat ja tiedot sessioiden kestosta ilmoitetaan valituille tuomareille viimeistään kaksi viikkoa ennen kilpailua. Tuomarointiin pitää sitoutua molemmiksi päiviksi.

Loppukilpailutuomaristo kutsutaan koolle erikseen ilmoitettavana ajankohtana.

Tuomariksi ilmoittautuminen

Tuomariksi ilmoittautuminen tapahtuu verkkosivuilla olevalla ilmoittautumislomakkeella. Tuomarointiin pitää sitoutua molempina päivinä 11-12.6. Kiinnostuksensa tuomariksi voi ilmoittaa myös, vaikkei olisi aiemmin toiminut kilpailussa tuomarina. Kilpailun johtaja päättää uusien tuomarien hyväksymisestä henkilökohtaisesti sähköpostilla.

Kilpailun johtaja valitsee ilmoittautuneista ne, jotka pääsevät tuomaristoon ja ilmoittaa heille noin kaksi viikkoa ennen tuomarointeja sähköpostilla!

Huom! Kansainväliset tuomarit ilmoittautuvat Pekka Kääriäisen (pekka.kaariainen@sahti.fi) kautta.

Oluiden arviointi ja pisteytys

Oluet arvioidaan pisteasteikolla 0-100, pistemäärän 100 ollessa paras. Pistejako noudattaa seuraavia suuntaviivoja:

 • Klassikko 91-100
  Maailmanluokan esimerkki tyylistään, luonteikas, vivahteikas, ei virheitä.
 • Kiitettävä 81-90
  Erittäin hyvä olut jossa ei ole virheitä, mutta josta kuitenkin puuttuu erityisluonnetta, joka tekee oluesta klassikon.
 • Hyvä 61-80
  Oluessa voi olla pieniä teknisiä tai tyylillisiä virheitä, tai oluen luonne tai tasapainoisuus ei ole kiitettävän arvoinen.
 • Tyydyttävä 41-60
  Kelvollinen olut, joka yleensä edustaa tyyliään, mutta josta puuttuu tasapainoisuutta ja/tai luonnetta. Skaalan yläpäässä sallitaan pienet tekniset ja tyylilliset virheet, alapäässä virheet saavat olla suurempia ja poikkeamat tyylistä ovat selviä.
 • Välttävä 21-40
  Tämän luokan oluissa on ongelmia tyylinmukaisuudessa, oluen tasapainoisuudessa ja/tai teknisessä laadussa. Kontaminaatiot ja virhemaut ovat selviä ja kasvavat skaalan alapäätä lähestyttäessä.
 • Ongelmia 0-20
  Näissä oluissa (kontaminaation aiheuttama) makuvirhe peittää muut oluen ominaisuudet alleen, oluesta puuttuu täysin tasapainoisuus.
 • Yhden sarjan arviointi voi tapahtua useassa kattauksessa. Kattauksessa annetuista pisteistä lasketaan painotettu keskiarvo niin, että kunkin näytteen saamista pisteistä suurin ja pienin pistemäärä jätetään pois. Kaikkien sarjan kattausten pistemäärät järjestetään laskevaan järjestykseen.

Jos sarjassa on vain yksi kattaus, kolme suurinta pistemäärää saanutta olutta palkitaan. Jos useammalle tuotteelle tulee tasapisteet, palkinto jaetaan niiden kesken.

Jos sarjassa on enemmän kuin yksi kattaus, sarjan kattauksien parhaat pisteet saaneista oluista koostetaan välierätuomarointi. Välierätuomarointiin valitaan kuusi näytettä, jos kattauksia on vähemmän kuin neljä ja kahdeksan näytettä jos kattauksia on neljä tai enemmän.

Välierätuomarointi käydään keskustellen tuomarien kesken ja tuomaristo valitsee näin sarjan kolme parasta olutta

Tuomaroinnin organisaatio

Kilpailun arvostelua ja tuomariston työskentelyä johtaa ja ohjaa järjestäjän nimeämä henkilö. Kilpailun johtaja on osallistuviin tuotteisiin ja panimoihin nähden riippumaton ja puolueeton.

Kilpailun johtaja voi estää tuomarin osallistumisen tai hylätä arvostelun, mikäli tuomari on kisaan osallistuviin valmistajiin tai tuotteisiin nähden jäävi.

Kilpailun säännöt

Kilpailun säännöt

1. Kilpailun tarkoitus

Suomen Paras Olut -kilpailun tarkoituksena on parantaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuksi. Kilpailu tuo mielenkiintoisen lisän suomalaiseen olutkulttuuriin ja herättää keskustelua oluiden mausta, laadusta, raaka-aineista ja valmistuksesta.

Suomen Paras Olut -kilpailu kokoaa ainoana suomalaisena olutkilpailuna kotimaiset valmistajat yhteen kisaamaan omilla tuotteillaan. Kilpailuun osallistuvat suurten ja pienten valmistajien tuotteet rinnan, jolloin itse olut ja siihen liittyvät laatu- ja makutekijät ovat pääasiassa.

Kuluttajalle kilpailu tarjoaa työkaluja valintojen tekemiseen nostamalla esiin tuttuja ja aiemmin tuntemattomia tuotteita sekä niiden ominaisuuksia. Samalla se rohkaisee oluennauttijaa kokeilemaan omasta tottumuksesta poikkeavia makuja ja tuotteita Valmistajille kilpailu tukee tuotteiden markkinointia sekä antaa työkaluja uusien tuotteiden kehittämiseen.

2. Kilpailun järjestäjä

Kisan on järjestänyt sen perustamisesta lähtien Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto. Käytännön järjestelyistä vastaa olutseuroja, oluenharrastajia ja -kuluttajia edustava Olutliitto.

Vuonna 2022 kilpailun käytännön johtoryhmässä toimivat Anikó Lehtinen sekä Riitta Hurtig Olutliitosta sekä Jussi Tamminen Suomalainen Olut ry:stä. Mukana on myös Olutliiton hallituksen jäseniä. Päätuomarina toimii oluttoimittaja Jussi Rokka ja finaalituomariston puheenjohtaja on toimittaja Mariaana Nelimarkka.

3. Osallistumisoikeus

Kilpailu on avoin kaikille Suomessa toimivien kaupallisten panimoiden valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. Kilpailuun saavat osallistua vain vähittäispakatut tuotteet (pullot ja tölkit).

Kilpailuun eivät voi osallistua suomalaisten panimoiden ulkomaisissa tuotantolaitoksissa tai panimoyrityksissä valmistamat tuotteet sekä erilaiset tapahtuma- ja kausioluet, joiden valmistus- ja myyntiajat ovat rajoittuneet tiettyyn sesonkiin.

Uutuustuotteiden osalta osallistujan on pystyttävä osoittamaan, että olut on tarkoitettu panimon jatkuvasti kaupan olevaan tuotevalikoimaan. Panimon on ilmoittautumisen yhteydessä toimitettava tieto, missä anniskelu- ja vähittäismyyntipaikoissa tuote on ollut kuluttajien saatavissa kilpailuun ilmoittautumispäivämäärää edeltävän kuukauden aikana. Osallistumisoikeus edellyttää, että tuote on kuluttajien saatavilla kilpailuvuoden loppuun saakka.

Niin sanottujen kiertolaispanimoiden (panimot joilla ei ole omia laitteita ja jotka vuokraavat muiden panimoiden laitteita tai jotka teettävät oluensa muissa panimoissa) oluet voivat osallistua kilpailuun vain varsinaisen panimon nimissä.

Mahdollisissa epäselvyyksissä tai ristiriitatapauksissa tuotteen osallistumisoikeuden ratkaisee järjestäjien edustajista koostuva kilpailun johtoryhmä kuultuaan oluen valmistajaa.

4. Kilpailuun ilmoittautuminen

Kilpailuun ilmoittaudutaan Vaahtokukan verkkosivuilla olevalla ilmoittautumislomakkeella.

Ilmoittautumislomakkeella on mainittava kunkin tuotteen osalta lomakkeelle merkityt pakolliset tiedot. Puutteelliset ilmoittautumistiedot voivat estää tuotteen ottamisen arvioitavaksi.

Panimo saa ilmoittaa kilpailuun yhtä monta olutta kuin kilpailussa on kunakin vuonna sarjoja, kuitenkin niin että yhteen sarjaan ilmoitettavien oluiden maksimimäärä on kolme (3).

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

Osallistumismaksuina peritään jokaiselta panimolta 50,00 euroa rekisteröitymismaksuna sekä 25,00 euroa jokaista ilmoitettavaa olutta kohden.

5. Kilpailun järjestelyt

Oluiden tuomaroinnit tapahtuvat verkkosivuilla ilmoitetussa paikassa ja ajankohtana.

Kilpailuun tarvittavat olutmäärät ja toimitustavat kerrotaan kilpailun verkkosivuilla. Verkkosivuilla on myös ohjeet palkintotilaisuuden järjestelyistä ja siellä tarvittavista olutmääristä ja toimitustavoista.

Panimot ovat vaitiolovelvollisia saamistaan tiedoista oluidensa sijoittumisesta kilpailussa, kunnes kilpailun järjestäjä on antanut luvan tietojen käyttämiseen tai kilpailun tulokset on julkistettu. Jos olut ei ole saatavilla tuomarointiin ilmoitettuna ajankohtana tai vaitiolovelvollisuutta on rikottu, voittosija peruutetaan ja kyseessä olevan sarjan voittajaksi tulee sarjan toiseksi tullut, vastaavasti toinen ja kolmas sija jaetaan uudelleen.

Kunkin kilpailusarjan paras olut osallistuu loppukilpailuun, jossa valitaan Suomen Paras Olut. Loppukilpailu järjestetään karsintakilpailupäivänä, kun kunkin sarjan voittajat on valittu tai erikseen ilmoitettavana ajankohtana.

6. Tulosten julkistaminen ja palkinnot

Kilpailussa kerrotaan kunkin sarjan kolme parasta tuotetta. Kilpailun tulosten julkistuksessa palkitaan sarjojen voittajat ja niistä valittu Suome Paras Olut, joka palkitaan kunniamaininnalla ja diplomilla. Lisäksi palkitaan kunniamaininnalla kolme parasta gluteenitonta olutta. Suomen Paras Olut-mainintaa ja logoa vuosilukuineen voi käyttää oluen mainonnassa. Myös sarjavoittajat voivat käyttää oman sarjansa voittomainontaa logon kera markkinoinnissa.

7. Kilpailusarjat

Suomen Paras Olut -kilpailussa on kilpailun verkkosivuilla ilmoitetut sarjat. Kilpailussa palkitaan kunkin sarjan kolme parasta tuotetta. Muita sijoja ei ilmoiteta. Tuomaristo valitsee sarjojen parhaista Suomen Parhaan Oluen.

Sarjan järjestämiseksi osallistuvia tuotteita pitää olla vähintään kymmenen, muutoin kyseisessä sarjassa jäävät palkinnot jakamatta. Tällöin tuotteen osallistuminen peruuntuu ja mahdollinen osallistumismaksu palautetaan.

8. Tuomaristot

Tuomarointiin pitää sitoutua molemmiksi tuomarointipäiviksi 11-12.6.2022. Olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluenkuluttajista koostuvat raadit arvioivat kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan. Kussakin sarjatuomaristossa on vähintään viisi (5) tuomaria. Tuomarit jaetaan yhteen tai useampaan yhtaikaan näytteitä arvioivaan tuomaristoon.

Tuomareiksi ei kelpuuteta henkilöitä, joilla on merkittäviä kytkentöjä kilpailuun osallistuviin valmistajiin tai niiden tuotteisiin. Tällä tarkoitetaan valmistajan tuotannossa tai hallinnossa toimivia henkilöitä, valmistajan lukuun toimivia konsultteja tai merkittäviä omistajia. Vähäistä osakkeiden omistusta tai esimerkiksi satunnaista työn tekoa valmistajan tuotteiden parissa (festivaalimyynti, pullotukseen osallistuminen, etiketöinti tms.) ei katsota ”merkittäväksi kytkennäksi”. Kilpailun johtaja tekee linjauksen mahdollisissa ristiriitatilanteissa.

Kilpailun tuomaristoon on mahdollista ilmoittautua kilpailun verkkosivuilla olevien ohjeiden mukaan. Kilpailun johtoryhmä valitsee ilmoittautuneista ne, jotka pääsevät tuomaristoon ja ilmoittaa heille hyvissä ajoin ennen tuomarointia. Tuomareilta ei edellytetä aiempaa oluiden tuomarointikokemusta. Tuomarit koulutetaan ennen tuomarointia.

Suomen Paras Olut -kilpailun finaalin arvosteluraadissa on mukana pariton määrä tuomareita, kuitenkin vähintään seitsemän (7). Finaalituomariston valitsee kilpailun johtoryhmä. Valinta tehdään keskustelemalla. Vain yksi olut voidaan valita voittajaksi. Tuomaristo ei voi jättää parhaan oluen valintaa tekemättä. Raati kertoo myös sanallisesti oluen valintaperusteet kilpailun johtajalle.

9. Oluiden arviointi ja pisteytys

Sarjojen tuomarit eivät tiedä maisteltavien oluiden tuotemerkkiä tai valmistajaa. Yhden sarjan arviointi voi jakautua useaan kattaukseen.

Oluet arvioidaan pisteskaalalla 0–100, pistemäärän 100 ollessa paras. Pistejako noudattaa seuraavia suuntaviivoja:

 • Klassikko 91–100
  Maailmanluokan esimerkki tyylistään, luonteikas, vivahteikas, ei virheitä.
 • Kiitettävä 81–90
  Erittäin hyvä olut jossa ei ole virheitä, mutta josta kuitenkin puuttuu erityisluonnetta, joka tekee oluesta klassikon.
 • Hyvä 61–80
  Oluessa voi olla pieniä teknisiä tai tyylillisiä virheitä tai oluen luonne tai tasapainoisuus ei ole kiitettävän arvoinen.
 • Tyydyttävä 41–60
  Kelvollinen olut, joka yleensä edustaa tyyliään, mutta josta puuttuu tasapainoisuutta ja/tai luonnetta. Skaalan yläpäässä sallitaan pienet tekniset ja tyylilliset virheet, alapäässä virheet saavat olla suurempia ja poikkeamat tyylistä ovat selviä.
 • Välttävä 21–40
  Tämän luokan oluissa on ongelmia tyylinmukaisuudessa, oluen tasapainoisuudessa ja/tai teknisessä laadussa. Kontaminaatiot ja virhemaut ovat selviä ja kasvavat skaalan alapäätä lähestyttäessä.
 • Ongelmia 0–20
  Näissä oluissa (kontaminaation aiheuttama) makuvirhe peittää muut oluen ominaisuudet alleen, oluesta puuttuu täysin tasapainoisuus.

Yhden sarjan arviointi voi tapahtua useassa kattauksessa. Kattauksessa annetuista pisteistä lasketaan painotettu keskiarvo niin, että kunkin näytteen saamista pisteistä suurin ja pienin pistemäärä jätetään pois. Kaikkien sarjan kattausten pistemäärät järjestetään laskevaan järjestykseen.

Jos sarjassa on vain yksi kattaus, kolme suurinta pistemäärää saanutta olutta palkitaan. Jos useammalle tuotteelle tulee tasapisteitä, palkinto jaetaan niiden kesken.

Jos sarjassa on enemmän kuin yksi kattaus, sarjan kattauksien parhaat pisteet saaneista oluista koostetaan välierätuomarointi. Välierätuomarointiin valitaan kuusi näytettä, jos kattauksia on vähemmän kuin neljä ja kahdeksan näytettä jos kattauksia on neljä tai enemmän.

Välierätuomarointi käydään keskustellen tuomarien kesken ja tuomaristo valitsee näin sarjan kolme parasta olutta.

Sarjassa voidaan jättää kaikki tai osa palkintosijoista jakamatta, jos oluiden saamat pisteet jäävät alle 40 (välttävä tai ongelmia) tai välierätuomaristo niin suosittaa. Näissä tapauksissa lopullisen päätöksen tekee kilpailun johtoryhmä.

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

10. Tuomaroinnin organisaatio

Kilpailun arvostelua ja tuomariston työskentelyä johtaa ja ohjaa järjestäjän nimeämä henkilö. Kilpailun johtaja on osallistuviin tuotteisiin ja panimoihin nähden riippumaton ja puolueeton.

Kilpailun johtajalla on oikeus olla hyväksymättä tuotetta kisaan mukaan, jos näytteitä on toimitettu liian vähän. Jos välieriin päässyttä tuotetta ei löydy tarvittavaa määrää, tuotteen sijoitus peruutetaan ja sen sijalle voidaan ottaa pisteissä seuraava tuote. Jos loppukilpailuun päässyttä tuotetta ei löydy tarvittavaa määrää, kyseistä palkintoa ei jaeta.

Johtajalla on oikeus olla hyväksymättä tuotetta, mikäli tuotteen ilmoitetut tiedot eivät ole riittävät, näyte-erät saapuvat liian myöhään tai osallistuva tuote ei noudata sarjamääräyksiä.

Kilpailun johtaja voi myös estää tuomarin osallistumisen tai hylätä arvostelun, mikäli tuomari on kisaan osallistuviin valmistajiin tai tuotteisiin nähden jäävi. Ongelmatilanteissa kilpailun johtaja pyytää linjausta kilpailun johtoryhmältä.

Kilpailun johtajana toimii Olutliiton puheenjohtaja. Kilpailuportaalista, ilmoittautumisista sekä sarjoittamisesta vastaa Olutliitto, yhteydenotot info@suomenparasolut.fi.

Oluttyylien kuvaukset

Oluttyylien kuvaukset tehty vapaasti mukaillen Beer Judge Certification Program Style Guidelines 2021 –ohjetta. Tyylit on ryhmitelty pääryhmittäin.

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

Alkoholittomat ja vähäalkoholilliset oluet

Oluet joissa alle 2,8 til% alkoholia.

Muut oluet

Sarjaan voivat osallistua muihin sarjoihin sopimattomat oluet, kuten vaikka:

 

 • Oluet muista viljoista (31A, Vaihtoehtoiset käymissokerit)
 • Oluet muista sokereista (31B, Vaihtoehtoiset käymissokerit)
 • Perinteinen savuolut (32A, Savuolut)
 • Erikoisuus savuolut (32B, Savuolut)
 • Kopio-olut (34A, Erikoisolut)
 • Sekatyylinen olut (34B, Erikoisolut)
 • Kokeellinen olut (34C, Erikoisolut)

Maustamattomat ja maustetut hapanoluet

Sarjaan voivat osallistua sekä maustamattomat että maustetut, esim. marja-, hedelmä- hapanoluet kuten goset, berliner weisset, sour alet ja muut happamat oluet, kuten vaikka:

 • Flanderin punainen olut (23B, eurooppalainen hapanolut)
 • Oud Bruin (23C, eurooppalainen hapanolut)
 • Brettanomyches olut (28A, Amerikkalainen villi olut)
 • Sekakäytetty hapanolut (28B, Amerikkalainen villi olut)
 • Villi erikoisolut (28C, Amerikkalainen villi olut)
 • Berliner Weisse (23A, Eurooppalainen hapanolut)
 • Lambic (23D, Eurooppalainen hapanolut)
 • Gueuze (23E, Eurooppalainen hapanolut)
 • Hedelmälambic (23F, Eurooppalainen hapanolut)
 • Witbier (24A, Belgialainen ale)
 • Gose (27A-2, Historiallinen olut)

APA ja Sessio IPA

Sarjaan voivat osallistua erityyppiset India Pale Alet ja American Pale Alet, kuten vaikka:

 • Englantilainen IPA (12C, Vaalea kansanyhteisön olut)
 • Amerikkalainen IPA (21A, IPA)
 • Erikois-IPA (21B, IPA)
 • Erikois-IPA – Belgialainen IPA (21B-1, IPA)
 • Erikois-IPA – Musta IPA (21B-2, IPA)
 • Erikois-IPA – Ruskea IPA (21B-3, IPA)
 • Erikois-IPA – Punainen IPA (21B-4, IPA)
 • Erikois-IPA – Ruis IPA (21B-5, IPA)
 • Erikois-IPA – Valkoinen IPA (21B-6, IPA)
 • Erikois-IPA – New England IPA (21B-7, IPA)
 • Double IPA (22A, Vahva amerikkalainen ale)

Vaalea tai keskitumma ale

Sarjaan voivat osallistua pintahiivakäymisellä valmistetut vaaleat ja keskitummat alet. Sarjan väriskaala voi ulottua tummaan kupariin asti (enintään 50 EBC), kuten vaikka alla olevat:

Sarjaan voivat osallistua myös sahdit.

 • Altbier (07B, Keskitumma katkera eurooppalainen olut)
 • Ordinary bitter (11A, Brittiläinen bitter)
 • Best bitter (11B, Brittiläinen bitter)
 • Brittiläinen Pale Ale (11B-1, Brittiläinen bitter)
 • Strong bitter (11C, Brittiläinen bitter)
 • Skotlantilainen light (14A, Skottilainen ale)
 • Skotlantilainen heavy (14B, Skottilainen ale)
 • Skotlantilainen export (14C, Skottilainen ale)
 • Irlantilainen punainen ale (15A, Irlantilainen olut)
 • Amerikkalainen keskitumma ale (19A, Keskitumma ja ruskea amerikkalainen olut)
 • Bière de Garde (24C, Belgialainen ale)
 • Belgialainen dubbel (26B, Trappistiolut)
 • Kentucky Common (27A-7, Historiallinen olut)
 • Tumma mild (13A, Ruskea brittiläinen olut)
 • Brittiläinen ruskea ale (13B, Ruskea brittiläinen olut)
 • Amerikkalainen ruskea olut (19C, Keskitumma ja ruskea amerikkalainen olut)
 • Lontoolainen ruskea ale (27A-1, Historiallinen olut)
 • Kölsch (05B, Vaalea katkera eurooppalainen olut)
 • Brittiläinen kullankeltainen ale (12A, Vaalea kansanyhteisön olut)
 • Australian sparkling ale (12B, Vaalea kansanyhteisön olut)
 • Vaalea ale (18A, Vaalea amerikkalainen ale)
 • Amerikkalainen pale ale (18B, Vaalea amerikkalainen ale)
 • Belgialainen pale ale (24B, Belgialainen ale)
 • Belgialainen kullankeltainen ale (25A, Vahva belgialainen ale)
 • Saison (25B, Vahva belgialainen ale)
 • Trappist enkel (26A, Trappistiolut)
 • Cream ale (01C, Amerikkalainen perusolut)
 • Brittiläinen vahva ale (17A, Vahva brittiläinen ale)
 • Burton ale (17A-1, Vahva brittiläinen ale)
 • Old ale (17B, Vahva brittiläinen ale)
 • Wee Heavy (17C, Vahva brittiläinen ale)
 • Englantilainen barleywine (17D, Vahva brittiläinen ale)
 • Amerikkalainen vahva ale (22B, Vahva amerikkalainen ale)
 • Amerikkalainen barleywine (22C, Vahva amerikkalainen ale)
 • Wheatwine (22D, Vahva amerikkalainen ale)
 • Belgialainen kullankeltainen vahva ale (25C, Vahva belgialainen ale)
 • Belgialainen tripel (26C, Trappistiolut)
 • Belgialainen tumma vahva ale (26D, Trappistiolut)

Tumma tai värillinen lager

Sarjaan voivat osallistua valmistetut keskitummat ja tummat lagerit ja bockit,kuten vaikka:

 • Kansainvälinen keskitumma lager (02B, Kansainvälinen lager)
 • Keskitumma tsekkilager (03C, Tsekkilager)
 • Märzen (06A, Keskitumma maltainen eurooppalainen olut)
 • Savuolut (06B, Keskitumma maltainen eurooppalainen olut)
 • Vienna (07A, Keskitumma katkera eurooppalainen olut)
 • Keskitumma kellerbier (07C, Keskitumma katkera eurooppalainen olut)
 • California Common (19B, Keskitumma ja ruskea amerikkalainen olut)
 • Tumma bock (06C, Keskitumma maltainen eurooppalainen olut)
 • Doppelbock (09A, Vahva eurooppalainen olut)
 • Kansainvälinen tumma lager (02C, Kansainvälinen lager)
 • Tumma tsekkilager (03D, Tsekkilager)
 • Munich Dunkel (08A, Tumma eurooppalainen olut)
 • Schwarzbier (08B, Tumma eurooppalainen olut)
 • Eisbock (09B, Vahva eurooppalainen olut)

Pils

Sarjaan voivat osallistua pohjahiivakäymisellä valmistetut perinteiset pils-oluet (pilsner, pilsener),kuten vaikka:

 • Tsekkipils (03B, Tsekkilager)
 • Saksalainen pils (05D, Vaalea katkera eurooppalainen olut)
 • Pre-Prohibition lager (27A-8, Historiallinen olut)

Stoutit ja portterit

Sarjaan voivat osallistua stout- ja portterityyliset oluet vahvuudesta ja käytetystä hiivasta riippumatta,kuten vaikka:

 • Balttilainen portteri (09C, Vahva eurooppalainen olut)
 • Englantilainen portteri (13C, Ruskea brittiläinen olut)
 • Amerikkalainen portteri (20A, amerikkalainen portteri ja stout)
 • Pre-Prohibition portteri (27A-9, Historiallinen olut)
 • Irlantilainen stout (15B, Irlantilainen olut)
 • Irlantilainen extra stout (15C, Irlantilainen olut)
 • Makea stout (16A, Tumma brittiläinen olut)
 • Kaurastout (16B, Tumma brittiläinen olut)
 • Tropiikkistout (16C, Tumma brittiläinen olut)
 • Foreign Extra Stout (16D, Tumma brittiläinen olut)
 • Amerikkalainen stout (20B, Amerikkalainen portteri ja stout)
 • Imperial stout (20C, Tumma brittiläinen olut)

Kypsytetyt oluet

Sarjaan voivat osallistua tynnyrissä tai muuten pitkään kypsytetyt oluet, kuten vaikka:

 • Tynnyrissä tai lastuilla kypsytetty olut (33A, Puussa kypsytetty olut)
 • Erikoisuus tynnyrissä tai lastuilla kypsytetty olut (33B, Puussa kypsytetty olut)

Maustetut oluet, kuten hedelmä-, marja- ja muut maustetut oluet

Sarjaan voivat osallistua eri tavoin maustetut oluet, kuten vaikka:

 • Hedelmäolut (29A, Hedelmäolut)
 • Hedelmä- ja mausteolut (29B, Hedelmäolut)
 • Erikoishedelmäolut (29C, Hedelmäolut)
 • Mauste-, yrtti- tai kasvisolut (30A, Maustettu olut)
 • Syysolut (30B, Maustettu olut)
 • Talviolut (30C, Maustettu olut)

Vaalea lager

Sarjaan voivat osallistua pohjahiivakäymisellä valmistetut vaaleat lagerit sekä vaaleat bockit, kuten vaikka:

 • Amerikkalainen kevytlager (01A, Amerikkalainen perusolut)
 • Amerikkalainen lager (01B, Amerikkalainen perusolut)
 • Kansainvälinen vaalea lager (02A, Kansainvälinen lager)
 • Kansainvälinen vahva lager (02D, Kansainvälinen lager)
 • Vaalea tsekkilager (03A, Tsekkilager)
 • Munich helles (04A, Vaalea maltainen eurooppalainen lager)
 • Festbier (04B, Vaalea maltainen eurooppalainen lager)
 • Saksalainen kevytolut (05A, Vaalea katkera eurooppalainen olut)
 • Saksalainen vaalea export-olut (05C, Vaalea katkera eurooppalainen olut)
 • Helles bock (04C, Vaalea maltainen eurooppalainen lager)
 • Vaalea kellerbier (07C-1, Keskitumma katkera eurooppalainen olut)

Vehnäolut

Sarjaan voivat osallistua pinta- tai pohjahiivahiivakäymisellä valmistetut vehnäoluet, kuten vaikka:

 • Amerikkalainen vehnäolut (01D, Amerikkalainen perusolut)
 • Vehnäolut (10A, Saksalainen vehnäolut)
 • Tumma vehnäolut (10B, Saksalainen vehnäolut)
 • Vehnäbock (10C, Saksalainen vehnäolut)
 • Witbier (24A, Belgialainen ale)
 • Lichtenhainer (27A-3, Historiallinen olut)
 • Roggenbier (27A-4, Historiallinen olut)
 • Piwo Grodziskie (27A-5, Historiallinen olut)
 • Sahti (27A-6, Historiallinen olut)