Kilpailu

Suomen Paras Olut -kilpailu

Suomen Paras Olut -kilpailun tarkoituksena on parantaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuiksi. Kilpailu tuo mielenkiintoisen lisän suomalaiseen olutkulttuuriin ja herättää keskustelua oluiden mausta, laadusta, raaka-aineista ja valmistuksesta.

Suomen Paras Olut -kilpailu kokoaa ainoana suomalaisena olutkilpailuna kotimaiset valmistajat yhteen kisaamaan omilla tuotteillaan. Kilpailuun osallistuvat suurten ja pienten valmistajien tuotteet rinnakkain, jolloin itse olut ja siihen liittyvät laatu- ja makutekijät ovat pääasiassa.

Kuluttajalle kilpailu tarjoaa työkaluja valintojen tekemiseen nostamalla esiin tuttuja ja aiemmin tuntemattomia tuotteita sekä niiden ominaisuuksia. Samalla se rohkaisee oluennauttijaa kokeilemaan omasta tottumuksesta poikkeavia makuja ja tuotteita. Valmistajille kilpailu tarjoaa tukea tuotteiden markkinointiiin ja antaa suuntaa uusien tuotteiden kehittämiseen.

Kisan on järjestänyt sen perustamisesta lähtien Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto. Käytännön järjestelyistä vastaa olutseuroja, oluenharrastajia ja -kuluttajia edustava Olutliitto.

Tärkeitä päivämääriä 2023:

  • Panimot: Kilpailuoluiden ilmoittautuminen 13.3.-14.3. alennuksella, 13.4.-15.5. normaalihinnalla Ilmoittaudu tästä »
  • Tuomarit: Haku kilpailutuomariksi 1.3.-1.4. Ilmoittaudu tästä »
  • Tuomareille ilmoitetaan 15.4. kilpailuun pääsystä
  • Tuomarikoulutus (pakollinen) 30.5. KLO 18 (etänä)
  • Oluiden toimitus kilpailuun 8-9.6. ravintola Perho
  • Kilpailun tuomarointi 10-11.6., finaali 11.6.
  • Semifinalistien eli joka sarjan kolmen parhaan julkistus (ei järjestyksessä) 12.6.
  • Tulosten julkistus syyskuu 2023

Kilpailun kulku

Seuraavassa on joitakin keskeisiä poimintoja säännöistä. Tarkemmat tiedot kilpailusta, kilpailusarjoista ja periaatteista on kuvattu Suomen Paras Olut -kilpailun säännöissä.

Osallistumisoikeus

Kilpailu on avoin kaikille Suomessa toimivien kaupallisten panimoiden valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. Kilpailuun voivat osallistua vain vähittäismyyntipakatut (tölkki, pullo) tuotteet jotka ovat vähittäismyynnissä.

Kilpailuun eivät voi osallistua suomalaisten panimoiden ulkomaisissa tuotantolaitoksissa tai panimoyrityksissä valmistamat tuotteet eivätkä erilaiset tapahtuma- ja kausioluet, joiden valmistus- ja myyntiajat ovat rajoittuneet tiettyyn sesonkiin. Nämä oluet diskataan. Niin sanottujen kiertolaispanimoiden (panimot joilla ei ole omia laitteita ja jotka vuokraavat muiden panimoiden laitteita tai jotka teettävät oluensa muissa panimoissa) oluet voivat osallistua kilpailuun vain varsinaisen fyysisen panimopaikan nimissä.

Palkitseminen

Kilpailussa kerrotaan kunkin sarjan kolme parasta tuotetta. Kilpailun tulosten julkistuksessa palkitaan sarjojen voittajat ja niistä valittu Suome Paras Olut, joka palkitaan kunniamaininnalla ja diplomilla. Lisäksi palkitaan kunniamaininnalla paras gluteeniton olut. Suomen Paras Olut-mainintaa SPO-logon ja vuosiluvin kanssa voi käyttää oluen mainonnassa. Myös sarjavoittajat voivat käyttää oman sarjansa voittomainontaa SPO-logon ja vuosiluvun kanssa  markkinoinnissa.

Kilpailusarjat

Kilpailusarjat ja tyylit 2023

1. Kevyesti humaloitu vaalea lager

Sarjaan osallistuvat pohjahiivakäymisellä valmistetut kevyesti humaloidut vaaleat lagerit. Kansainvälisten ja amerikkalaisten lagerien esikuvia ovat isojen brändien teollisessa mittakaavassa tuotetut oluet.

1A Amerikkalainen kevytlager
1B Amerikkalainen lager
2A-1 Meksikolainen lager
2A Kansainvälinen vaalea lager
4A Munich Helles
5A Saksalainen kevytolut

2. Pils

Sarjaan osallistuvat pohjahiivakäymisellä valmistetut, katkerat pils-oluet (pilsner, pilsener).

3B Tsekkipils
5D Saksalainen pils
27F Pre-Prohibition lager
34B-1 Italian/Humalainen pilsner

3. Muu vaalea lager

Sarjaan osallistuvat muut pohjahiivakäymisellä valmistetut vaaleat lagerit. Erityisesti voimakkaasti humaloidut ja/tai katkerat lagerit, jotka eivät ole pilsejä kuuluvat tähän sarjaan. Myös vaaleat bockit kuuluvat tähän sarjaan.

2D Kansainvälinen vahva lager
3A Vaalea tsekkilager
4C Helles Bock
4B Festbier
5C Saksalainen vaalea export-olut
7C-1 Vaalea kellerbier
34B-3 India Pale Lager IPL

4. Tumma tai värillinen lager

Sarjaan osallistuvat pohjahiivakäymisellä valmistetut keskitummat ja tummat lageroluet sekä tummat bockit.

2B Kansainvälinen keskitumma lager
2C Kansainvälinen tumma lager
3C Keskitumma tsekkilager
3D Tumma tsekkilager
6C Tumma bock
6A Märzen
7A Vienna lager
7C Keskitumma kellerbier
8A Munich Dunkel
8B Schwarzbier
9B Eisbock
9A Doppelbock
19B California Common

5. Vaalea tai keskitumma ale

Sarjaan osallistuvat pintahiivakäymisellä valmistetut vaaleat alet, keskitummat alet, perinteiset IPA:t, vahvat keskitummat alet ja keskitummat sahdit. Sarjan väriskaala voi ulottua tummaan kupariin, noin 50 EBC:n asti.

1C Cream Ale
5B Kölsch
7B Altbier
11A Ordinary Bitter
11B Best Bitter
11B-1 British Pale Ale
11C Strong Bitter
12A Brittiläinen kullankeltainen ale
12B Australian sparkling ale

12C Englantilainen IPA
13B Brittiläinen ruskea ale
13A Tumma mild
14A Skotlantilainen light
14B Skotlantilainen heavy
14C Skotlantilainen export
15A Irlantilainen punainen ale
17A Brittiläinen vahva ale
17A-1 Burton ale
17B Old ale
17C Wee Heavy
17D Englantilainen barleywine
18A Amerikkalainen vaalea ale
19A Amerikkalainen keskitumma ale
19C Amerikkalainen ruskea olut
22B Amerikkalainen vahva ale
22C Amerikkalainen barleywine
24B Belgialainen pale ale
24C Bière de Garde
25B-1 Grisette
25A Belgialainen kullankeltainen ale
25C Belgialainen kullankeltainen vahva ale
25B Saison
26A Belgialainen enkel
26B Belgialainen dubbel
26C Belgialainen tripel
26D Belgialainen tumma vahva ale
27K Sticke Altbier
27B Kentucky Common
27D Lontoolainen ruskea ale
27I Sahti

6. APA ja Sessio IPA

Sarjaan osallistuvat erityyppiset American pale alet ja kevyet, sessio-tyylin IPA-oluet.

18B Amerikkalainen pale ale
21B-8 Erikois-IPA – Sessio IPA

7. NEIPA

Sarjaan osallistuvat sameat New England IPA -tyyliset oluet.

21C Samea IPA

8. IPA

Sarjaan osallistuvat erilaiset amerikkalaiset IPA-oluet, poislukien New england IPA, Session IPA ja muutamat erikoistyyliset IPA:t jotka on mainittu muissa sarjoissa.

21B-6 Erikois-IPA – Valkoinen IPA
21A Amerikkalainen IPA
21B Erikois-IPA
21B-1 Erikois-IPA – Belgialainen IPA
21B-2 Erikois-IPA – Musta IPA
21B-3 Erikois-IPA – Ruskea IPA
21B-4 Erikois-IPA – Punainen IPA
21B-5 Erikois-IPA – Ruis IPA
21B-7 Erikois-IPA – Brut IPA
22A Double IPA
34B-4 Cold IPA

9. Stout ja portteri

Sarjaan osallistuvat stout- ja portteri-tyyliset oluet vahvuudesta ja käytetystä hiivasta riippumatta.

9C Balttilainen portteri
13C Englantilainen portteri
15C Irlantilainen extra stout
15B Irlantilainen stout
16A Makea stout
16B Kaurastout
16C Tropiikkistout
16D Foreign Extra Stout
20A Amerikkalainen portteri
20B Amerikkalainen stout
20C Imperial stout
27G Pre-Prohibition portteri
31B-1 Dessert/Pastry Stout
34B-5 Belgialainen stout

10. Vehnäolut

Sarjaan osallistuvat pinta- tai pohjahiivahiivakäymisellä valmistetut vehnäoluet.
1D Amerikkalainen vehnäolut
10A Vehnäolut
10B Tumma vehnäolut
10C Vehnäbock
22D Wheatwine
24A Witbier
27C Lichtenhainer
27E Piwo Grodziskie
29A-1 Florida Weisse
34B-2 Humalainen vehnäbock

11. Maustamattomat ja maustetut hapanoluet

Sarjaan osallistuvat sekä maustamattomat että maustetut hapanoluet. Esimerkiksi lambic, gose, berliner weisse, sour ale ja muut happamat oluet.

21B-9 Specialty IPA – Hapan IPA
23A Berliner Weisse
23D Lambic
23B Flanderin punainen olut
23E Gueuze
23C Oud Bruin
23F Hedelmälambic
23G Gose
28B Sekakäytetty hapanolut
28A Brettanomyches olut
28D Straight Sour Beer
28C Villi erikoisolut

12. Maustetut oluet

Sarjaan osallistuvat maustetut oluet, kuten hedelmä-, marja- ja muut maustetut oluet. Hapanoluet eivät kuulu tähän sarjaan.

27J Gruit
29A Hedelmäolut
29C Erikoishedelmäolut
29C-1 Milkshake IPA
29B Hedelmä- ja mausteolut
29D Grape Ale
30A-1 Vaalea Stout
30A Mauste-, yrtti- tai kasvisolut
30B Syysolut
30C Talviolut

13. Kypsytetyt oluet

Sarjaan osallistuvat tynnyrissä tai muuten pitkään kypsytetyt oluet.

33A Puussa kypsytetty olut
33B Erikoisuus puussa kypsytetty olut

14. Alkoholittomat ja vähäalkoholiset oluet

Sarjaan osallistuvat oluet, joissa on alkoholia enintään 2,8 t-%. Alkoholittomien oluiden alkoholipitoisuus on alle 0,5 t-%.

35-1 Alkoholiton olut
35-2 Matala-alkoholinen olut

15. Muut oluet

Sarjaan osallistuvat muihin sarjoihin sopimattomat oluet.

6B Savuolut
27H Roggenbier
30D Oluet muista viljoista
31A Oluet muista sokereista
31B Oluet muista sokereista
32A Perinteinen savuolut
32B Erikoisuus savuolut
34A Kaupallinen erikoisolut
34B Sekatyylinen olut
34C Kokeellinen olut

Tyylit ovat Beer Judge Certification Program BJCP 2021 tyyliluokituksen mukaiset joillain lisäyksillä.

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

Sarjojen arvostelut ja tuomaristo

Olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluenkuluttajista koostuva raati arvioi kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan. Tuomareiksi ei kelpuuteta henkilöitä, joilla on merkittäviä kytkentöjä kilpailuun osallistuviin valmistajiin tai niiden tuotteisiin. Tällä tarkoitetaan valmistajan tuotannossa tai hallinnossa toimivia henkilöitä, valmistajan lukuun toimivia konsultteja tai merkittäviä omistajia. Vähäistä osakkeiden omistusta tai esimerkiksi satunnaista työn tekoa valmistajan tuotteiden parissa (festivaalimyynti, pullotukseen osallistuminen, etiketöinti tms.) ei katsota ”merkittäväksi kytkennäksi”. Kilpailun johtaja tekee linjauksen mahdollisissa ristiriitatilanteissa.

Tuomariksi haetaan ja tuomaristo koulutetaan ennen arviointia. Tuomaristoon pyritään valitsemaan sekä paljon tuomarikokemusta omaavia henkilöitä että olutharrastuksensa alkupuolella olevia. Mukaan pyritään saamaan myös   kaupan ja anniskelun parissa työskenteleviä, jotta raadista saadaan mahdollisimman kattava ja suomalaista olutmakua edustava.

Oluiden arviointi ja pisteytys

Oluet arvioidaan  pisteasteikolla 0–100, pistemäärän 100 ollessa paras.

Yhden sarjan arviointi voi tapahtua useassa kattauksessa. Kattauksessa annetuista pisteistä lasketaan painotettu keskiarvo niin, että kunkin näytteen saamista pisteistä suurin ja pienin pistemäärä jätetään pois. Kaikkien sarjan kattausten pistemäärät järjestetään laskevaan järjestykseen.

Jos sarjassa on vain yksi kattaus, kolme suurinta pistemäärää saanutta olutta palkitaan. Jos useammalle tuotteelle tulee tasapisteet, palkinto jaetaan niiden kesken.

Jos sarjassa on enemmän kuin yksi kattaus, sarjan kattauksien parhaat pisteet saaneista oluista koostetaan välierätuomarointi. Välierätuomarointiin valitaan kuusi näytettä, jos kattauksia on vähemmän kuin neljä ja kahdeksan näytettä; jos kattauksia on neljä tai enemmän.

Välierätuomarointi käydään keskustellen tuomarien kesken ja tuomaristo valitsee näin sarjan kolme parasta olutta.

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

Panimoille

Tärkeitä päivämääriä:

  • Kilpailun ilmoittautuminen alkaa 13.3. (alennuksella 13.3.-13.4.) tästä!
  • Tuotteiden ilmoittaminen päättyy 15.5.
  • Panimoiden toimintaohje lähetetään 20.5.2023
  • Tuotteiden toimitus osana panimoiden toimintaohjetta. Tuotteet toimitetaan Perhon ravintolaan 8-9.6. 2023.

Kilpailun periaatteet on kirjattu Suomen Paras Olut -kilpailun sääntöihin. Alla on erityisesti panimoita koskettavia poimintoja säännöistä sekä tärkeitä päivämääriä sekä käytännön ohjeita.

Osallistumisoikeus

Kilpailu on avoin kaikille Suomessa toimivien kaupallisten panimoiden valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. Kilpailuun voivat osallistua vain vähittäismyyntipakatut (tölkki, pullo) tuotteet.

Kilpailuun eivät voi osallistua suomalaisten panimoiden ulkomaisissa tuotantolaitoksissa tai panimoyrityksissä valmistamat tuotteet sekä erilaiset tapahtuma- ja kausioluet, joiden valmistus- ja myyntiajat ovat rajoittuneet tiettyyn sesonkiin. Niin sanottujen kiertolaispanimoiden (panimot joilla ei ole omia laitteita ja jotka vuokraavat muiden panimoiden laitteita tai jotka teettävät oluensa muissa panimoissa) oluet voivat osallistua kilpailuun vain varsinaisen panimon nimissä.

Panimo saa ilmoittaa kilpailuun enintään kunkin vuoden sarjojen lukumäärää vastaavan määrän oluita, kuitenkin niin että yhteen sarjaan ilmoitettavien oluiden maksimimäärä on kolme (3).

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

Kilpailuun ilmoittautuminen

Kilpailuun ilmoittaudutaan Vaahtokukan verkkosivuilla olevalla ilmoittautumislomakkeella.

Ilmoittautumislomakkeella on mainittava kunkin tuotteen osalta lomakkeelle merkityt pakolliset tiedot. Puutteelliset ilmoittautumistiedot voivat estää tuotteen ottamisen arvioitavaksi.

Tuotteiden ilmoittaminen

Kilpailuun osallistuvien tuotteiden ilmoittamisen määräaika on 13.3.-15.5. PANIMOT HUOM! Vuonna 2023 jos panimo ilmoittaa KAIKKI kilpailuun osallistuvat oluensa 13.3.-13.4. välillä, siitä saa aikaisen ilmoittautumisen alennuksen, eli rekisteröitymismaksua(50 euroa) ei laskuteta. 13.4. jälkeen panimomaksu laskutetaan ilmoitusajan loppuun.

Panimot ilmoittavat kilpailuun osallistuvat tuotteensa Vaahtokukan verkkosivuilla olevan ilmoittautumislomakkeen kautta. Pääset ilmoittaumiseen tästä »

Ongelmatilanteissa voi ottaa yhteyttä osoitteeseen info@suomenparasolut.fi. Yhteydenottoihin reagoidaan kahden työpäivän kuluessa.

Tuotteiden toimittaminen

Oluiden karsintatuomaroinnit tapahtuvat 10-11.6. 2023 ravintola Perhon tiloissa.

Kilpailuun ilmoittautuneet oluet on tuotava kilpailupaikalle torstaina 8.6.2022 tai perjantaina 9.6.2022 klo 10–17. Toimitusosoite: Ravintolakoulu Perho, Lastaussilta, Mechelininkatu 7, 00100 Helsinki ( ( yhteys tarpeen mukaan Matti Heikkilä 050 50 53515 tai Kimmo-Pekka Toivola 044 35 38079 ).

Kuittaamme saadut oluet lähetyslistassa tai paketin kyljessä olevaan puhelinnumeroon. Jos numeroa ei ole, kuittausta ei tule.

Kilpailuun osallistuvia oluita täytyy toimittaa 6 l /ilmoitettu tuote (18 kpl 0,33 l pakkauksia, 14 kpl 0,44 pakkauksia, 12 kpl 0,5 pakkauksia, 7 kpl 0,75 l pakkauksia). Pakatun ja toimitetun olutlaatikon kyljessä ja päällä täytyy lukea osallistuvan/osallistuvien oluiden nimi ja sarja (vaikka printatussa laatikon päälle ja kylkeen liimatussa paperissa).

HUOM! Eri sarjoihin osallistuvat oluet tulee olla pakattu eri laatikoihin.

Ensimmäistä arviointia varten kaikkia tuotteita haetaan 2 litraa. Jos sarjassa tarvitaan välierä, siihen haetaan parhaiten sijoittuneita tuotteita 2 litraa kutakin. Finaaliin haetaan 2 litraa. Tuotteet on oltava pakattuina vähittäismyyntikelpoisissa pakkauksissa.

Kilpailun johtajalla on oikeus olla hyväksymättä tuotetta kisaan mukaan, jos näytteitä on toimitettu liian vähän. Jos välieriin päässyttä tuotetta ei löydy tarvittavaa määrää, tuotteen sijoitus peruutetaan ja sen sijalle voidaan ottaa pisteissä seuraava tuote. Jos loppukilpailuun päässyttä tuotetta ei löydy tarvittavaa määrää, kyseistä palkintoa ei jaeta.

Palkintotilaisuus

Suomen Paras Olut -tulokset julkistetaan syyskuun alussa tilaisuudessa, jossa jokaisen sarjan voittajaolut ja koko kilpailun voittaja esitellään myös medialle.

Tuomareille

Tärkeitä päivämääriä 2023:

  • Tuomareiden ilmoittautuminen alkaa 1.3. päättyy 1.4.
  • Tuomarihyväksyntäkutsut lähetetään 15.4.
  • Tuomareiden pakollinen koulutus (etänä) 30.5. klo 18-19.30
  • Tuomaroinnit 1. päivä 10.6. klo 9.00 alkaen
  • Tuomaroinnit 2. päivä 11.6. klo 9.00 alkaen

Suomen Paras Olut -finaali

Olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluenkuluttajista koostuvat raadit arvioivat kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan. Kussakin sarjatuomaristossa on mukana vähintään viisi tuomaria.

Tuomareiksi ei kelpuuteta henkilöitä, joilla on merkittäviä kytkentöjä kilpailuun osallistuviin valmistajiin tai niiden tuotteisiin. Tällä tarkoitetaan valmistajan tuotannossa tai hallinnossa toimivia henkilöitä, valmistajan lukuun toimivia konsultteja tai merkittäviä omistajia. Vähäistä osakkeiden omistusta tai esimerkiksi satunnaista työn tekoa valmistajan tuotteiden parissa (festivaalimyynti, pullotukseen osallistuminen, etiketöinti tms.) ei katsota ” merkittäväksi kytkennäksi ”. Kilpailun johtaja tekee linjauksen mahdollisissa ristiriitatilanteissa.

Kilpailun johtaja valitsee ilmoittautuneista ne, jotka pääsevät tuomaristoon ja ilmoittaa heille hyvissä ajoin ennen tuomarointia. Tuomarit koulutetaan ennen tuomarointia.

Sarjojen tuomarit eivät tiedä maisteltavien oluiden tuotemerkkiä tai valmistajaa.

Kilpailun säännöt ja arviointiperiaatteet on kuvattu Suomen Paras Olut -kilpailun säännöissä.

Tiivis kuvaus tuomarityöskentelystä on Oluttuomarin ohjeessa. Ohje jaetaan tuomareille myös kilpailupaikalla.

Tuomaroinnit

Oluiden tuomaroinnit tapahtuvat ravintola Perhon tiloissa 10-11.6.2023  alustavasti klo 9-16. Tarkemmat ajankohdat ja tiedot sessioiden kestosta ilmoitetaan valituille tuomareille viimeistään kaksi viikkoa ennen kilpailua. Tuomarointiin pitää sitoutua molemmiksi päiviksi.

Loppukilpailutuomaristo kutsutaan koolle erikseen ilmoitettavana ajankohtana.

Tuomaristo sitoutuu pitämään tulokset salassa niiden julkaisuun asti.

Tuomariksi ilmoittautuminen

Tuomariksi ilmoittautuminen tapahtuu 1.3.-1.4. 2023 verkkosivuilla olevalla ilmoittautumislomakkeella. Tuomarointiin pitää sitoutua molempina päivinä 10-11.6. Kiinnostuksensa tuomariksi voi ilmoittaa myös, vaikkei olisi aiemmin toiminut kilpailussa tuomarina.

Kilpailun johtaja työryhmineen valitsee ilmoittautuneista ne, jotka pääsevät tuomaristoon ja ilmoittaa heille 25.4. sähköpostilla. Tuomariston nimet julkaistaan kilpailun sivuilla.

Huom! Kansainväliset tuomarit ilmoittautuvat Pekka Kääriäisen (pekka.kaariainen@sahti.fi) kautta.

Oluiden arviointi ja pisteytys

Oluet arvioidaan pisteasteikolla 0-100, pistemäärän 100 ollessa paras. Pistejako noudattaa seuraavia suuntaviivoja:

  • Klassikko 91-100
    Maailmanluokan esimerkki tyylistään, luonteikas, vivahteikas, ei virheitä.
  • Kiitettävä 81-90
    Erittäin hyvä olut jossa ei ole virheitä, mutta josta kuitenkin puuttuu erityisluonnetta, joka tekee oluesta klassikon.
  • Hyvä 61-80
    Oluessa voi olla pieniä teknisiä tai tyylillisiä virheitä, tai oluen luonne tai tasapainoisuus ei ole kiitettävän arvoinen.
  • Tyydyttävä 41-60
    Kelvollinen olut, joka yleensä edustaa tyyliään, mutta josta puuttuu tasapainoisuutta ja/tai luonnetta. Skaalan yläpäässä sallitaan pienet tekniset ja tyylilliset virheet, alapäässä virheet saavat olla suurempia ja poikkeamat tyylistä ovat selviä.
  • Välttävä 21-40
    Tämän luokan oluissa on ongelmia tyylinmukaisuudessa, oluen tasapainoisuudessa ja/tai teknisessä laadussa. Kontaminaatiot ja virhemaut ovat selviä ja kasvavat skaalan alapäätä lähestyttäessä.
  • Ongelmia 0-20
    Näissä oluissa (kontaminaation aiheuttama) makuvirhe peittää muut oluen ominaisuudet alleen, oluesta puuttuu täysin tasapainoisuus.
  • Yhden sarjan arviointi voi tapahtua useassa kattauksessa. Kattauksessa annetuista pisteistä lasketaan painotettu keskiarvo niin, että kunkin näytteen saamista pisteistä suurin ja pienin pistemäärä jätetään pois. Kaikkien sarjan kattausten pistemäärät järjestetään laskevaan järjestykseen.

Jos sarjassa on vain yksi kattaus, kolme suurinta pistemäärää saanutta olutta palkitaan. Jos useammalle tuotteelle tulee tasapisteet, palkinto jaetaan niiden kesken.

Jos sarjassa on enemmän kuin yksi kattaus, sarjan kattauksien parhaat pisteet saaneista oluista koostetaan välierätuomarointi. Välierätuomarointiin valitaan kuusi näytettä, jos kattauksia on vähemmän kuin neljä ja kahdeksan näytettä jos kattauksia on neljä tai enemmän.

Välierätuomarointi käydään keskustellen tuomarien kesken ja tuomaristo valitsee näin sarjan kolme parasta olutta

Tuomaroinnin organisaatio

Kilpailun arvostelua ja tuomariston työskentelyä johtaa ja ohjaa järjestäjän nimeämä henkilö eli päätuomari, joka on on osallistuviin tuotteisiin ja panimoihin nähden riippumaton ja puolueeton. Kisan käytännön järjestelyistä vastaa kisamestari joka on on osallistuviin tuotteisiin ja panimoihin nähden riippumaton ja puolueeton.  Koko kilpailua hallinnoi kilpailun johtaja.

Kilpailun johtaja voi estää tuomarin osallistumisen tai hylätä arvostelun, mikäli tuomari on kisaan osallistuviin valmistajiin tai tuotteisiin nähden jäävi.

Kilpailun säännöt

Kilpailun säännöt

1. Kilpailun tarkoitus

Suomen Paras Olut -kilpailun tarkoituksena on parantaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuksi. Kilpailu tuo mielenkiintoisen lisän suomalaiseen olutkulttuuriin ja herättää keskustelua oluiden mausta, laadusta, raaka-aineista ja valmistuksesta.

Suomen Paras Olut -kilpailu kokoaa ainoana suomalaisena olutkilpailuna kotimaiset valmistajat yhteen kisaamaan omilla tuotteillaan. Kilpailuun osallistuvat suurten ja pienten valmistajien tuotteet rinnan, jolloin itse olut ja siihen liittyvät laatu- ja makutekijät ovat pääasiassa.

Kuluttajalle kilpailu tarjoaa työkaluja valintojen tekemiseen nostamalla esiin tuttuja ja aiemmin tuntemattomia tuotteita sekä niiden ominaisuuksia. Samalla se rohkaisee oluennauttijaa kokeilemaan omasta tottumuksesta poikkeavia makuja ja tuotteita Valmistajille kilpailu tukee tuotteiden markkinointia sekä antaa työkaluja uusien tuotteiden kehittämiseen.

2. Kilpailun järjestäjä

Kisan on järjestänyt sen perustamisesta lähtien Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto. Käytännön järjestelyistä vastaa olutseuroja, oluenharrastajia ja -kuluttajia edustava Olutliitto.

Vuonna 2023 kilpailun käytännön johtoryhmässä toimivat Anikó Lehtinen Olutliitosta sekä Jussi Tamminen Suomalainen Olut ry:stä. Mukana on myös Olutliiton hallituksen jäseniä. Päätuomarina toimii oluttoimittaja Jussi Rokka.

3. Osallistumisoikeus

Kilpailu on avoin kaikille Suomessa toimivien kaupallisten panimoiden valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. Kilpailuun saavat osallistua vain vähittäispakatut tuotteet (pullot ja tölkit).

Kilpailuun eivät voi osallistua suomalaisten panimoiden ulkomaisissa tuotantolaitoksissa tai panimoyrityksissä valmistamat tuotteet sekä erilaiset tapahtuma- ja kausioluet, joiden valmistus- ja myyntiajat ovat rajoittuneet tiettyyn sesonkiin.

Uutuustuotteiden osalta osallistujan on pystyttävä osoittamaan, että olut on tarkoitettu panimon jatkuvasti kaupan olevaan tuotevalikoimaan. Panimon on ilmoittautumisen yhteydessä toimitettava tieto, missä anniskelu- ja vähittäismyyntipaikoissa tuote on ollut kuluttajien saatavissa kilpailuun ilmoittautumispäivämäärää edeltävän kuukauden aikana. Osallistumisoikeus edellyttää, että tuote on kuluttajien saatavilla kilpailuvuoden loppuun saakka.

Niin sanottujen kiertolaispanimoiden (panimot joilla ei ole omia laitteita ja jotka vuokraavat muiden panimoiden laitteita tai jotka teettävät oluensa muissa panimoissa) oluet voivat osallistua kilpailuun vain varsinaisen panimon nimissä.

Mahdollisissa epäselvyyksissä tai ristiriitatapauksissa tuotteen osallistumisoikeuden ratkaisee järjestäjien edustajista koostuva kilpailun johtoryhmä kuultuaan oluen valmistajaa.

4. Kilpailuun ilmoittautuminen

Kilpailuun ilmoittaudutaan Vaahtokukan verkkosivuilla olevalla ilmoittautumislomakkeella.

Ilmoittautumislomakkeella on mainittava kunkin tuotteen osalta lomakkeelle merkityt pakolliset tiedot. Puutteelliset ilmoittautumistiedot voivat estää tuotteen ottamisen arvioitavaksi.

Panimo saa ilmoittaa kilpailuun yhtä monta olutta kuin kilpailussa on kunakin vuonna sarjoja, kuitenkin niin että yhteen sarjaan ilmoitettavien oluiden maksimimäärä on kolme (3).

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

Osallistumismaksuina peritään jokaiselta panimolta 50,00 euroa rekisteröitymismaksuna sekä 25,00 euroa jokaista ilmoitettavaa olutta kohden.

PANIMOT HUOM! Vuonna 2023 jos panimo ilmoittaa KAIKKI kilpailuun osallistuvat oluensa 13.3.-14.3. välillä, siitä saa aikaisen ilmoittautumisen alennuksen, eli rekisteröitymismaksua(50 euroa) ei laskuteta. 13.4. jälkeen panimomaksu laskutetaan ilmoitusajan loppuun.

5. Kilpailun järjestelyt

Oluiden tuomaroinnit tapahtuvat verkkosivuilla ilmoitetussa paikassa ja ajankohtana.

Kilpailuun tarvittavat olutmäärät ja toimitustavat kerrotaan kilpailun verkkosivuilla. Verkkosivuilla on myös ohjeet palkintotilaisuuden järjestelyistä ja siellä tarvittavista olutmääristä ja toimitustavoista.

Panimot ovat vaitiolovelvollisia saamistaan tiedoista oluidensa sijoittumisesta kilpailussa, kunnes kilpailun järjestäjä on antanut luvan tietojen käyttämiseen tai kilpailun tulokset on julkistettu. Jos olut ei ole saatavilla tuomarointiin ilmoitettuna ajankohtana tai vaitiolovelvollisuutta on rikottu, voittosija peruutetaan ja kyseessä olevan sarjan voittajaksi tulee sarjan toiseksi tullut, vastaavasti toinen ja kolmas sija jaetaan uudelleen.

Kunkin kilpailusarjan paras olut osallistuu loppukilpailuun, jossa valitaan Suomen Paras Olut. Loppukilpailu järjestetään karsintakilpailupäivänä, kun kunkin sarjan voittajat on valittu tai erikseen ilmoitettavana ajankohtana.

6. Tulosten julkistaminen ja palkinnot

Kilpailussa kerrotaan kunkin sarjan kolme parasta tuotetta. Kilpailun tulosten julkistuksessa palkitaan sarjojen voittajat ja niistä valittu Suome Paras Olut, joka palkitaan kunniamaininnalla ja diplomilla. Lisäksi palkitaan kunniamaininnalla paras gluteeniton olut. Suomen Paras Olut-mainintaa ja logoa vuosilukuineen voi käyttää oluen mainonnassa. Myös sarjavoittajat voivat käyttää oman sarjansa voittomainontaa logon kera markkinoinnissa.

7. Kilpailusarjat

Suomen Paras Olut -kilpailussa on kilpailun verkkosivuilla ilmoitetut sarjat. Kilpailussa palkitaan kunkin sarjan kolme parasta tuotetta. Muita sijoja ei ilmoiteta. Tuomaristo valitsee sarjojen parhaista Suomen Parhaan Oluen.

Sarjan järjestämiseksi osallistuvia tuotteita pitää olla vähintään kymmenen, muutoin kyseisessä sarjassa jäävät palkinnot jakamatta. Tällöin tuotteen osallistuminen peruuntuu ja mahdollinen osallistumismaksu palautetaan.

8. Tuomaristot

Tuomarointiin pitää sitoutua molemmiksi tuomarointipäiviksi 10-11.6.2023. Olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluenkuluttajista koostuvat raadit arvioivat kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan. Kussakin sarjatuomaristossa on vähintään viisi (5) tuomaria. Tuomarit jaetaan yhteen tai useampaan yhtaikaan näytteitä arvioivaan tuomaristoon.

Tuomareiksi ei kelpuuteta henkilöitä, joilla on merkittäviä kytkentöjä kilpailuun osallistuviin valmistajiin tai niiden tuotteisiin. Tällä tarkoitetaan valmistajan tuotannossa tai hallinnossa toimivia henkilöitä, valmistajan lukuun toimivia konsultteja tai merkittäviä omistajia. Vähäistä osakkeiden omistusta tai esimerkiksi satunnaista työn tekoa valmistajan tuotteiden parissa (festivaalimyynti, pullotukseen osallistuminen, etiketöinti tms.) ei katsota ”merkittäväksi kytkennäksi”. Kilpailun johtaja tekee linjauksen mahdollisissa ristiriitatilanteissa.

Kilpailun tuomaristoon on mahdollista ilmoittautua kilpailun verkkosivuilla olevien ohjeiden mukaan. Kilpailun johtoryhmä valitsee ilmoittautuneista ne, jotka pääsevät tuomaristoon ja ilmoittaa heille hyvissä ajoin ennen tuomarointia. Tuomareilta ei edellytetä aiempaa oluiden tuomarointikokemusta. Tuomarit koulutetaan ennen tuomarointia. Tuomariston nimet julkaistaan kilpailun sivuilla.

Suomen Paras Olut -kilpailun finaalin arvosteluraadissa on mukana pariton määrä tuomareita, kuitenkin vähintään seitsemän (7). Finaalituomariston valitsee kilpailun johtoryhmä. Valinta tehdään keskustelemalla. Vain yksi olut voidaan valita voittajaksi. Tuomaristo ei voi jättää parhaan oluen valintaa tekemättä. Raati kertoo myös sanallisesti oluen valintaperusteet kilpailun johtajalle.

Tuomarit sitoutuvat pitämään tulokset salaisina niiden julkaisupäivään asti. Finaalituomaristo vahvistaa tämän osaltaan allekirjoituksilla.

9. Oluiden arviointi ja pisteytys

Sarjojen tuomarit eivät tiedä maisteltavien oluiden tuotemerkkiä tai valmistajaa. Yhden sarjan arviointi voi jakautua useaan kattaukseen.

Oluet arvioidaan pisteskaalalla 0–100, pistemäärän 100 ollessa paras. Pistejako noudattaa seuraavia suuntaviivoja:

  • Klassikko 91–100
    Maailmanluokan esimerkki tyylistään, luonteikas, vivahteikas, ei virheitä.
  • Kiitettävä 81–90
    Erittäin hyvä olut jossa ei ole virheitä, mutta josta kuitenkin puuttuu erityisluonnetta, joka tekee oluesta klassikon.
  • Hyvä 61–80
    Oluessa voi olla pieniä teknisiä tai tyylillisiä virheitä tai oluen luonne tai tasapainoisuus ei ole kiitettävän arvoinen.
  • Tyydyttävä 41–60
    Kelvollinen olut, joka yleensä edustaa tyyliään, mutta josta puuttuu tasapainoisuutta ja/tai luonnetta. Skaalan yläpäässä sallitaan pienet tekniset ja tyylilliset virheet, alapäässä virheet saavat olla suurempia ja poikkeamat tyylistä ovat selviä.
  • Välttävä 21–40
    Tämän luokan oluissa on ongelmia tyylinmukaisuudessa, oluen tasapainoisuudessa ja/tai teknisessä laadussa. Kontaminaatiot ja virhemaut ovat selviä ja kasvavat skaalan alapäätä lähestyttäessä.
  • Ongelmia 0–20
    Näissä oluissa (kontaminaation aiheuttama) makuvirhe peittää muut oluen ominaisuudet alleen, oluesta puuttuu täysin tasapainoisuus.

Yhden sarjan arviointi voi tapahtua useassa kattauksessa. Kattauksessa annetuista pisteistä lasketaan painotettu keskiarvo niin, että kunkin näytteen saamista pisteistä suurin ja pienin pistemäärä jätetään pois. Kaikkien sarjan kattausten pistemäärät järjestetään laskevaan järjestykseen.

Jos sarjassa on vain yksi kattaus, kolme suurinta pistemäärää saanutta olutta palkitaan. Jos useammalle tuotteelle tulee tasapisteitä, palkinto jaetaan niiden kesken.

Jos sarjassa on enemmän kuin yksi kattaus, sarjan kattauksien parhaat pisteet saaneista oluista koostetaan välierätuomarointi. Välierätuomarointiin valitaan kuusi näytettä, jos kattauksia on vähemmän kuin neljä ja kahdeksan näytettä jos kattauksia on neljä tai enemmän.

Välierätuomarointi käydään keskustellen tuomarien kesken ja tuomaristo valitsee näin sarjan kolme parasta olutta.

Sarjassa voidaan jättää kaikki tai osa palkintosijoista jakamatta, jos oluiden saamat pisteet jäävät alle 40 (välttävä tai ongelmia) tai välierätuomaristo niin suosittaa. Näissä tapauksissa lopullisen päätöksen tekee kilpailun johtoryhmä.

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

10. Tuomaroinnin organisaatio

Kilpailun arvostelua ja tuomariston työskentelyä johtaa ja ohjaa järjestäjän nimeämä henkilö eli päätuomari ja kisan käytännön järjestelyistä vastaa kisamestari. Molemmat ovat osallistuviin tuotteisiin ja panimoihin nähden riippumattomia ja puolueettomia. Kilpailun johtaja vastaa koko kilpailusta. Kukaan heistä ei osallistu itse tuomarointiin.

Kilpailun johtajalla on oikeus olla hyväksymättä tuotetta kisaan mukaan, jos näytteitä on toimitettu liian vähän. Jos välieriin päässyttä tuotetta ei löydy tarvittavaa määrää, tuotteen sijoitus peruutetaan ja sen sijalle voidaan ottaa pisteissä seuraava tuote. Jos loppukilpailuun päässyttä tuotetta ei löydy tarvittavaa määrää, kyseistä palkintoa ei jaeta.

Johtajalla on oikeus olla hyväksymättä tuotetta, mikäli tuotteen ilmoitetut tiedot eivät ole riittävät, näyte-erät saapuvat liian myöhään tai osallistuva tuote ei noudata sarjamääräyksiä.

Kilpailun johtaja voi myös estää tuomarin osallistumisen tai hylätä arvostelun, mikäli tuomari on kisaan osallistuviin valmistajiin tai tuotteisiin nähden jäävi. Ongelmatilanteissa kilpailun johtaja pyytää linjausta kilpailun johtoryhmältä.

Kilpailun johtajana toimii Olutliiton puheenjohtaja. Kilpailuportaalista, ilmoittautumisista sekä sarjoittamisesta vastaa Olutliitto, yhteydenotot info@suomenparasolut.fi.

Oluttyylien kuvaukset

Oluttyylien kuvaukset tehty vapaasti mukaillen Beer Judge Certification Program Style Guidelines 2021 –ohjetta. Tyylit on ryhmitelty pääryhmittäin.

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

Kevyesti humaloitu vaalea lager

Sarjaan osallistuvat pohjahiivakäymisellä valmistetut kevyesti humaloidut vaaleat lagerit. Kansainvälisten ja amerikkalaisten lagerien esikuvia ovat isojen brändien teollisessa mittakaavassa tuotetut oluet.

1A Amerikkalainen kevytlager
1B Amerikkalainen lager
2A-1 Meksikolainen lager
2A Kansainvälinen vaalea lager
4A Munich Helles
5A Saksalainen kevytolut

Pils

Sarjaan osallistuvat pohjahiivakäymisellä valmistetut, katkerat pils-oluet (pilsner, pilsener).

3B Tsekkipils
5D Saksalainen pils
27F Pre-Prohibition lager
34B-1 Italian/Humalainen pilsner

Muu vaalea lager

Sarjaan osallistuvat muut pohjahiivakäymisellä valmistetut vaaleat lagerit. Erityisesti voimakkaasti humaloidut ja/tai katkerat lagerit, jotka eivät ole pilsejä kuuluvat tähän sarjaan. Myös vaaleat bockit kuuluvat tähän sarjaan.

2D Kansainvälinen vahva lager
3A Vaalea tsekkilager
4C Helles Bock
4B Festbier
5C Saksalainen vaalea export-olut
7C-1 Vaalea kellerbier
34B-3 India Pale Lager IPL

Tumma tai värillinen lager

Sarjaan osallistuvat pohjahiivakäymisellä valmistetut keskitummat ja tummat lageroluet sekä tummat bockit.

2B Kansainvälinen keskitumma lager
2C Kansainvälinen tumma lager
3C Keskitumma tsekkilager
3D Tumma tsekkilager
6C Tumma bock
6A Märzen
7A Vienna lager
7C Keskitumma kellerbier
8A Munich Dunkel
8B Schwarzbier
9B Eisbock
9A Doppelbock
19B California Common

Vaalea tai keskitumma ale

Sarjaan osallistuvat pintahiivakäymisellä valmistetut vaaleat alet, keskitummat alet, perinteiset IPA:t, vahvat keskitummat alet ja keskitummat sahdit. Sarjan väriskaala voi ulottua tummaan kupariin, noin 50 EBC:n asti.

1C Cream Ale
5B Kölsch
7B Altbier
11A Ordinary Bitter
11B Best Bitter
11B-1 British Pale Ale
11C Strong Bitter
12A Brittiläinen kullankeltainen ale
12B Australian sparkling ale

12C Englantilainen IPA
13B Brittiläinen ruskea ale
13A Tumma mild
14A Skotlantilainen light
14B Skotlantilainen heavy
14C Skotlantilainen export
15A Irlantilainen punainen ale
17A Brittiläinen vahva ale
17A-1 Burton ale
17B Old ale
17C Wee Heavy
17D Englantilainen barleywine
18A Amerikkalainen vaalea ale
19A Amerikkalainen keskitumma ale
19C Amerikkalainen ruskea olut
22B Amerikkalainen vahva ale
22C Amerikkalainen barleywine
24B Belgialainen pale ale
24C Bière de Garde
25B-1 Grisette
25A Belgialainen kullankeltainen ale
25C Belgialainen kullankeltainen vahva ale
25B Saison
26A Belgialainen enkel
26B Belgialainen dubbel
26C Belgialainen tripel
26D Belgialainen tumma vahva ale
27K Sticke Altbier
27B Kentucky Common
27D Lontoolainen ruskea ale
27I Sahti

APA ja Sessio IPA

Sarjaan osallistuvat erityyppiset American pale alet ja kevyet, sessio-tyylin IPA-oluet.

18B Amerikkalainen pale ale
21B-8 Erikois-IPA – Sessio IPA

NEIPA

Sarjaan osallistuvat sameat New England IPA -tyyliset oluet.

21C Samea IPA

IPA

Sarjaan osallistuvat erilaiset amerikkalaiset IPA-oluet, poislukien New england IPA, Session IPA ja muutamat erikoistyyliset IPA:t jotka on mainittu muissa sarjoissa.

21B-6 Erikois-IPA – Valkoinen IPA
21A Amerikkalainen IPA
21B Erikois-IPA
21B-1 Erikois-IPA – Belgialainen IPA
21B-2 Erikois-IPA – Musta IPA
21B-3 Erikois-IPA – Ruskea IPA
21B-4 Erikois-IPA – Punainen IPA
21B-5 Erikois-IPA – Ruis IPA
21B-7 Erikois-IPA – Brut IPA
22A Double IPA
34B-4 Cold IPA

Stoutit ja portterit

Sarjaan osallistuvat stout- ja portteri-tyyliset oluet vahvuudesta ja käytetystä hiivasta riippumatta.

9C Balttilainen portteri
13C Englantilainen portteri
15C Irlantilainen extra stout
15B Irlantilainen stout
16A Makea stout
16B Kaurastout
16C Tropiikkistout
16D Foreign Extra Stout
20A Amerikkalainen portteri
20B Amerikkalainen stout
20C Imperial stout
27G Pre-Prohibition portteri
31B-1 Dessert/Pastry Stout
34B-5 Belgialainen stout

Vehnäolut

Sarjaan osallistuvat pinta- tai pohjahiivahiivakäymisellä valmistetut vehnäoluet.
1D Amerikkalainen vehnäolut
10A Vehnäolut
10B Tumma vehnäolut
10C Vehnäbock
22D Wheatwine
24A Witbier
27C Lichtenhainer
27E Piwo Grodziskie
29A-1 Florida Weisse
34B-2 Humalainen vehnäbock

Maustamattomat ja maustetut hapanoluet

Sarjaan osallistuvat sekä maustamattomat että maustetut hapanoluet. Esimerkiksi lambic, gose, berliner weisse, sour ale ja muut happamat oluet.

21B-9 Specialty IPA – Hapan IPA
23A Berliner Weisse
23D Lambic
23B Flanderin punainen olut
23E Gueuze
23C Oud Bruin
23F Hedelmälambic
23G Gose
28B Sekakäytetty hapanolut
28A Brettanomyches olut
28D Straight Sour Beer
28C Villi erikoisolut

Maustetut oluet, kuten hedelmä-, marja- ja muut maustetut oluet

Sarjaan osallistuvat maustetut oluet, kuten hedelmä-, marja- ja muut maustetut oluet. Hapanoluet eivät kuulu tähän sarjaan.

27J Gruit
29A Hedelmäolut
29C Erikoishedelmäolut
29C-1 Milkshake IPA
29B Hedelmä- ja mausteolut
29D Grape Ale
30A-1 Vaalea Stout
30A Mauste-, yrtti- tai kasvisolut
30B Syysolut
30C Talviolut

Kypsytetyt oluet

Sarjaan osallistuvat tynnyrissä tai muuten pitkään kypsytetyt oluet.

33A Puussa kypsytetty olut
33B Erikoisuus puussa kypsytetty olut

Alkoholittomat ja vähäalkoholilliset oluet

Sarjaan osallistuvat oluet, joissa on alkoholia enintään 2,8 t-%. Alkoholittomien oluiden alkoholipitoisuus on alle 0,5 t-%.

35-1 Alkoholiton olut
35-2 Matala-alkoholinen olut

Muut oluet

Sarjaan osallistuvat muihin sarjoihin sopimattomat oluet.

6B Savuolut
27H Roggenbier
30D Oluet muista viljoista
31A Oluet muista sokereista
31B Oluet muista sokereista
32A Perinteinen savuolut
32B Erikoisuus savuolut
34A Kaupallinen erikoisolut
34B Sekatyylinen olut
34C Kokeellinen olut