Skip to main content
Ajankohtaista

Suomen Paras Olut valitaan jälleen kesäkuussa

Suomen Paras Olut -kilpailu käydään 8–9.6.2024. Kisa on jo käynnistynyt tuomarihaulla, oluet voi ilmoittaa 11.4. lähtien. Kyseessä on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, johon voivat osallistua sekä isot että pienet panimot. Suomen Paras Olut -kilpailun tavoite on nostaa suomalaisten oluiden arvostusta ja tehdä sekä oluita että niiden valmistajia tunnetuiksi.

Suomen Paras Olut -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Yli kymmenessä vuodessa kisasta on kasvanut merkittävin vuosittain järjestettävä suomalaisten oluiden kilpailu. Viime vuonna mukana oli yli 400 erilaista olutta yli 50 panimolta.

Kisan on järjestänyt sen perustamisesta lähtien Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto. Tänäkin vuonna käytännön järjestelyistä vastaa olutseuroja, oluenharrastajia ja -kuluttajia edustava Olutliitto. Kilpailulla on tarkoitus tehdä tunnetuksi Suomen monipuolista olut- ja panimokulttuuria ja sen merkitys onkin kasvanut sekä kuluttajien että panimoiden keskuudessa. Oluet tuomaroidaan omissa sarjoissaan sokkona, jolloin maku ratkaisee.

Oluttuomareita työssään

Suomen Paras Olut -kilpailun vuonna 2023 toistamiseen voittaneen panimon Takatalo & Tompurin Kaski Mustakaura -oluen panija ja panimoyrittäjä Mikko Suur-Uski arvostaa kilpailun voiton korkealle. ‘

“Meille voitto tarkoitti molempina vuosina sekä panimon tunnettuuden kasvamista että parempaa myyntiä. Vuonna 2022 voittaneen Kaski Savubockin myynti seitsenkertaistui, vuonna 2023 voittaneen Kaski Mustakauran myynti kaksinkertaistui  ja myös muut panimomme oluet kiinnostivat kuluttajia. Parhaiten tämän näki panimopuodissamme, missä asiakkaat tulivat hakemaan voittajaolutta ja ostivat muutakin samalla. Oli myös ilahduttavaa, miten ihmiset lähettivät meille somessa ja perinteisestikin sähköpostilla kuvia, joissa he nauttivat voittajaolutta.”

Suur-Uski kehottaa panimoita osallistumaan kisaan. “Kisan voitto teki meille molempina vuosina mahtavan hypen, en voi sanoa voitosta mitään negatiivista. Pienpanimoilla on tällä hetkellä vaikeaa ja meille kisan voitto toi positiivista tukea, mikä näkyy ihan konkreettisesti myynnissäkin. Oluita on kaupoissa ja ravintoloissa pirusti, kilpailun voitolla pääsee erottautumaan positiivisesti niin panimona kuin oluiden joukostakin. Ei meillä ikinä olisi varaa satsata näkyvyyteen niin paljon kuin saimme kilpailun voiton ansiosta. Ehdottomasti osallistumme tänäkin vuonna!”

Marjo ja Mikko Suur-Uski Takatalo & Tompurin panimolta

Suomen Paras Olut -kilpailu on avoin kaikille kotimaisille kaupallisten panimoiden Suomessa valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä myynnissä. Kilpailuun voidaan ilmoittaa vähittäismyynnissä oleviin kuluttajapakkauksiin, eli käytännössä pulloihin ja tölkkeihin pakatut oluet. Kilpailusarjoja uudistetaan joka vuosi vastaamaan panimoiden ja kuluttajien tarpeita. Kuluttajalle kilpailu tarjoaa työkaluja valintojen tekemiseen nostamalla esiin tuttuja ja aiemmin tuntemattomia tuotteita sekä niiden ominaisuuksia. Samalla se rohkaisee oluennauttijaa kokeilemaan omasta tottumuksesta poikkeavia makuja ja tuotteita.

“Pieniä viilauksia on taas tehty olutsarjoihin panimoiden toivomusten ja kuluttajatrendien mukaan”, kertoo kilpailun johtaja, Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen. “ Tänä vuonna oluet arvioidaan ensi kertaa sähköisesti, Beer Awards Platformin avulla. Se antaa mahdollisuuden tuomareille antaa kirjallista palautetta panimoille jokaisesta kilpailuun osallistuvasta oluesta.”

Suomen Paras Olut -kilpailu pidetään Perhon Liiketalouspiston tiloissa kesäkuussa. Olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluenkuluttajista koostuva raati arvioi kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan. Tuomariksi haetaan ja tuomaristo koulutetaan ennen arviointia. Päätuomarina toimii pitkän linjan oluttoimittaja ja -tuomari Jussi Rokka ja kisamestarina olutalan ammattilainen Veera Savolainen. Finaalituomariston puheenjohtaja on oluttuomari André Brunnsberg ja mukana on tuttuun tapaan myös kansainvälisiä oluttuomareita.

Kisajohtaja Anikó Lehtinen, kisamestari Veera Savolainen ja päätuomari Jussi Rokka

Tuomaroinnin jälkeen kesäkuussa kerrotaan semifinalistit eli kunkin sarjan kolme parasta tuotetta (ei järjestyksessä). Suomen Paras Olut -tulokset julkistetaan elokuussa  tilaisuudessa, jossa sarjoissaan palkitut oluet ja Suomen  Paras Olut 2024  esitellään medialle.

Suomen Paras Olut -kilpailun pääkumppani on Viking Malt, yhteistyökumppaneita ovat lisäksi Rastal, Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtuma, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Pienpanimoliitto ja Perhon Liiketalousoppilaitos. Mediakumppanina toimii Olutposti.

Suomen Paras Olut -kilpailu on yksi seitsemästä Olutliiton kattojärjestön eli Euroopan Oluenkuluttajien liiton – European Beer Consumer Unionin (EBCU) hyväksymästä kilpailusta.

Olutliitto kutsuu olutkulttuuria edistävät tahot ja ennen kaikkea kaikki panimot mukaan toteuttamaan Suomen parasta olutkisaa!

Suomen Paras Olut -kilpailun kulku:

  • Panimot: Kilpailuoluiden ilmoittaminen 11.4.- 20.5.
  • Tuomarit: Haku kilpailutuomariksi 1.3.–10.4.
  • Vapaaehtoiset, tervetuloa osaksi kilpailua! Ilmoittaudu info@suomenparasolut.fi.
  • Kilpailun tuomarointi 8.–9.6., finaali 9.6. Perhon Liiketalousoppilaitos
  • Semifinalistien eli joka sarjan kolmen parhaan julkistus (aakkosjärjestyksessä) 10.6.
  • Tulosten julkistus elokuussa 2024

Seuraa Suomen Paras Olut-kilpailua somessa:

https://www.facebook.com/SuomenParasOlutKilpailu/

Instagram @suomenparasolut

Kuvia median käyttöön:https://olutliitto.fi/medialle

Lisätietoja:

Olutliitto ry / Anikó Lehtinen, puheenjohtaja 040 738 1670

puheenjohtaja@olutliitto.fi