Skip to main content
Ajankohtaista

He valitsivat Suomen Parhaat Oluet 2023

Suomen Paras Olut -kilpailussa tuomaristo koostetaan hyvin eritaustaisista oluen ystävistä, niin että saadaan mahdollisimman hyvin kuvattua suomalaista olutmakua. Näin mukana on sekä oluttuomaroinnin konkareita, ensikertalaisia, olutseura-aktiiveja kuin oluen parissa työtään tekeviä.

Oluttuomarit tauolla

Tänäkin vuonna Suomen Paras Olut -kilpailun tuomariksi haettiin keväällä avoimella haulla ja tuomaristo osallistui pakolliseen etäkoulutukseen ennen varsinaista tuomarointia. Koulutuksessa käytiin läpi niin yleiset oluttuomarointiperiaatteet, kilpailun kulku kuin kisassa käytettävä arviointilomake. Lopuksi vielä perehdyttiin lyhyesti oluen yleisimpiin virhemakuihin.

Itse Suomen Paras Olut 2023 -kilpailun tuomarointi järjestettiin Perho Liiketalousopiston tiloissa 10-11.6. Päätuomarina toimi kokenut oluttoimittaja ja -tuomari Jussi Rokka ja kisamestarina pitkän linjan ravintola-ammattilainen Veera Savolainen.

Olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluen kuluttajista koostuva raati arvioi kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluna kukin sarja kerrallaan ensin alkuerissä ja sitten semifinaaleissa, missä päätetään jokaisen sarjan kolme parasta. Tuomarit eivät tiedä kisaan osallistuneita panimoita tai oluita ja koska tuomarointi suoritetaan täysin sokkona, vain oluiden maku ratkaisee. Tuomaroinnissa arvioidaan oluen aromia, tasapainoisuutta, virheettömyyttä ja tyylimukaisuutta.

Oluttuomarit tauolla

Alkuerissä tuomarityöskentelyssä toimitaan pelkästään pisteiden avulla, semifinaaleissa taas jokaisella pöydällä on puheenjohtaja, jonka vastuulla on se, että keskustellen saadaan päätettyä finaalin kolmas, toinen ja voittaja. Tänä vuonna semifinaalipöytien puheenjohtajat olivat Milja Seppälä, Johanna Siik, Jouni Koskinen, Olli Majanen ja André Brunnsberg.

15 sarjan voittajista erillinen finaalituomaristo valitsee aina Suomen Parhaan Oluen. Tänä vuonna finaalituomariston puheenjohtajana toimi European Beer Consumers’ Unionin puheenjohtaja André Brunnsberg, ja sen jäseninä Viking Maltin panimomestari Raimo Koljonen, Olutliiton varapuheenjohtaja Milja Seppälä, olutkirjoittaja ja BJCP-sertifioitu oluttuomari Jouni Koskinen, Suomen Olutseuran varapuheenjohtaja Johanna Siik, toimittaja Mariaana Nelimarkka sekä kansainväliset tuomarit Thorsten Sander, Artur Napiórkowski, Marek Kamiński ja Michael Schmitt.

Finaalituomaristo

Suomen Paras Olut 2023 -tuomareina olivat (etunimen mukaan aakkosjärjestyksessä):

 • Adel Mekhane
  André Brunnsberg
  Antti Kääriä
  Ari Korhonen
  Artur Napiorkowski
  Dick Lindertz
  Harri Salonen
  Heidi Reis
  Heino Tiilikainen
  Ilmo Teikari
  Jaakko Tuominen
  Janette Bertényi
  Janne Karila
  Janne Koskenniemi
 • Jarno Storhammar
  Jenni Nyman
  Johanna Siik
  Jouko Luttinen
  Jouni Koskinen
  Jukka Väätänen
  Jukka Wahlroos
  Kaisa Horkka
  Kati Pohjanmaa
  Kimmo Häkkilä
  Kimmo Markkanen
  Luc de Raedemaker
  Marek Kaminski
  Maren Dittrich
  Mari Lehto
  Mariaana Nelimarkka
  Markus Heinonen
  Michael Schmitt
  Miikka Kouvonen
  Mika Kulin
  Milja Seppälä
  Olli Majanen
  Oona Heikkinen
  Patrik Westerback
  Petteri Toroska
  Reetta Koivula
  Roni Auvinen
  Sami Tammio
  Sampo Kuisma
  Silja Räisänen
  Taito Halonen
  Tapio Kangas-Heiska
  Teemu Sirainen
  Thorsten Sander
  Tiina Hietajärvi
  Viivia Pohjavuori
  Vili Mäenpää
  Ville Hujanen
  Vilma Seppälä

Suomen Paras Olut -kilpailu on avoin kaikille kotimaisille kaupallisten panimoiden Suomessa valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä kuluttajamyynnissä. Suomen Paras Olut on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, jossa ovat osallisena sekä isot että pienet panimot. Tänä vuonna mukana oli noin 450 erilaista olutta. Kilpailusarjoja oli 15.

Suomen Paras Olut -kilpailua järjestää Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto sekä Pienpanimoliitto. Kilpailun käytännön järjestelyistä vastaa Olutliitto. Suomen Paras Olut -kilpailu on yksi seitsemästä Olutliiton kattojärjestön eli Euroopan oluenkuluttajien liiton – European Beer Consumers’ Unionin (EBCU) hyväksymistä kilpailuista.

Kisan pääkumppani on Viking Malt, joka toimii myös kahden kilpailusarjan, vaaleat ja keskitummat alet ja stoutit ja porterit, sponsorina. Viking Malt palkitsee erikseen sarjojen finalistit. Lisäksi kilpailun yhteistyössä S-ryhmä, Suuret Oluet Pienet Panimot, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Pienpanimoliitto, Rastal ja Perho Liiketalousoppilaitos. Mediakumppanina toimii Olutposti.

Suomen Paras Olut 2023 -kilpailun tulokset julkistetaan 8.9. Viking Linen olutristeilyllä. Tervetuloa mukaan, varaa TÄSTÄ oma paikkasi laivalle!