Skip to main content
Ajankohtaista

Suomen Paras Olut – kilpailun tuomariston kaksi työntäyteistä päivää

Suomen Paras Olut -kilpailun päätuomari Jussi Rokka avaa tämän vuoden tuomarointia.

SPO -kilpailun päätuomari Jussi Rokka työn touhussa.

Kesäkuisen viikonlopun voi viettää monella tavalla. Suomen Paras Olut 2023 -kilpailun tuomareilta se sujui näin:

Lauantai 9.6. kello 9:15-15:30 Perho Liiketalousopisto Helsinki.
Tehtävä: arvioi sokkona ja pisteytä 450 olutta.

Sunnuntai 10.6. kello 9:15-13:30 Perho Liiketalousopisto Helsinki.

Tehtävä: erottele muiden tuomarien kanssa keskustellen 15:n sarjan eilen eniten pisteitä saaneista oluista kolme parasta ja aseta ne paremmuusjärjestykseen.

Tehtävän suorituksen jälkeen kello 13:30 muut vapaat, mutta nimetyt 10 finaalituomaria seulovat vielä sarjavoittajista Suomen Parhaan Oluen 2023.

Helppo homma vai rankka urakka?

Työskentelyä toki helpotti se, että oluet jakautuivat 15 sarjaan, jotka tuomaroitiin pöytäkunnittain. Kaikkiaan 55 tuomarista näitä porukoita syntyi lauantaille kahdeksan, joista seitsemän kontolle tuli kahden sarjan oluet – mikä tarkoitti toisille kahdeksaa, toisille yhdeksää kierrosta, ja joka kierrokselle arvioitavaksi 5-10 oluen kattaus. Yksi onnekas pöytä sai kontolleen vain yhden sarjan: yhdeksän kattausta hapanoluita.

Sunnuntaina työskenteli viisi tuomaripöytää, jokainen kolmen sarjan kimpussa. Kustakin 15 sarjasta oli lauantain pisteiden perusteella päässyt jatkoon yksi kattauksellinen oluita.

Ennen joka kierroksen arviointia päätuomari kävi kertomassa perustiedot tuomareiden edessä olleista oluista. Lauantain alkukilpailun aikana ei tuomaripöydissä keskusteltu, vaan jokainen tuomari pisteytti oluet oman henkilökohtaisen arvionsa mukaan, kirjasi pisteet kierroskohtaiselle lomakkeelle ja siirtyi sitten pois tuomarointihuoneesta odottamaan seuraavan kattauksen valmistumista.

Odotustilassa keskustelu oli tietenkin sallittu, ja puhetta riitti muistakin aiheista kuin juuri arvioiduista oluista. Tämän tauon aikana päätuomari vei lomakkeet pistelaskentaan, kisamestarin johtamat ryhmät siivosivat pöydän vanhoista laseista ja toivat uuden kattauksen, jonka jälkeen päätuomari kutsui pöytäkunnan arvioimaan seuraavaa kierrosta. Uudet oluet, uudet päätuomarin saatesanat, uusi lomake – ja näin kisatuomareiden uurastus jatkui kattaus kattaukselta lauantai-iltapäivän loppuun.

Sunnuntaina työskentelytapa muuttui: tuomaripöydissä haettiin sarjojen palkintojärjestys keskustellen. Jokaiselle pöytäkunnalle oli kilpailun johtoryhmä valinnut puheenjohtajan, joka veti keskustelua ja piti kirjaa arvioista. Sokkotesti jatkui, joten tuomarit eivät edelleenkään tienneet edessään olevista oluista muuta kuin näytteen kirjaimen (A-J), sarjan ja päätuomarin kertomat lisätiedot.

Pöydän puheenjohtajalla oli lupa kutsua päätuomari pöydän luo tarvittaessa, mutta muu paikalla ollut johtoryhmä ei keskusteluja päässyt kuuntelemaan; kilpailun johtaja pysytteli kokonaan poissa sekä tuomarointihuoneista että kattausten järjestelytiloista ja kisamestari ryhmineen kävi tuomariston huoneissa vain kattausasioilla.

Perinpohjaisten keskustelujen jälkeen sarjojen kolme parasta erottuivat lopulta joka pöydässä, ja puheenjohtajat toimittivat palkintojärjestykset perusteluineen päätuomarille: ”Kolme parasta järjestyksessä ovat 1. B, 2. A, 3. F. Voittaja B on …” Tuomarit eivät siis edelleenkään tienneet, mitkä oluet kirjainten taakse kätkeytyivät. Siihen tietoon oli pääsy vain kisamestarilla ja päätuomarilla.

Loppukilpailun kattauksen hoiti kisamestari, päätuomari apunaan. Tuomarit saapuivat paikalle, tuomarointihuoneen ovi suljettiin ja loppukisan sokkotesti alkoi. Finaalituomariston lisäksi huoneessa oli läsnä ainoastaan päätuomari, hänkin vain tuomariston käytännön tarpeita varten. Hyvin perinpohjaisen mielipiteiden vaihdon – ja lisäkaatokierroksen – jälkeen loppukilpailutuomariston puheenjohtaja saattoi ilmoittaa päätuomarille finaalipöydän päätöksen siitä, minkä kirjaimen takaa löytyi Suomen Paras Olut 2023. Sokkotestin ansiosta loppukisankin tuomarit saivat siis vielä jäädä jännittämään, mikä olut paljastuu 9. syyskuuta Suomen parhaaksi.

Päätuomarin näkökulmasta tuomaristo teki työnsä keskittyneesti ja ammattitaitoisesti. Niin usean kisan veteraanit kuin ensikertalaisetkin paneutuivat tehtäväänsä sen vaatimalla asiallisuudella ja huolella. Kilpailun organisaatio haluaa vielä kerran sanoa kaikille tuomareille: KIITOS hyvin suoritetusta tehtävästä!

Jussi Rokka, Suomen Paras Olut -kilpailun päätuomari

Katso myös:

He valitsivat Suomen Parhaat Oluet 2023