Skip to main content
Ajankohtaista

Päätuomarin blogi: Tuomariston rankka urakka – kaksi työntäyteistä päivää

Suomen Paras Olut 2022 -kilpailun päätuomari, oluttoimittaja Jussi Rokka kertoo tuomaroinnista:

Päivän tehtävä: arvioi sokkona ja pisteytä 424 olutta. Aikaa kahdeksan tuntia, ruokatauko mukaan lukien. Valmistaudu sen jälkeen huomiseen urakkaan.

Tällaista oli luvassa Suomen Paras Olut 2022 -kisan tuomaristolle, joka kerääntyi Perho Liiketalousopistolle kesäkuisena lauantaiaamuna.

Työskentelyä tulisi kyllä hieman helpottamaan se, että oluet jakautuivat 14 sarjaan, jotka tuomaroitaisiin pöytäkunnittain. Kaikkiaan 53 tuomarista näitä porukoita syntyi lauantaille seitsemän, joten yhden pöydän kontolle tulisi keskimäärin kahden sarjan oluet – mikä toki tarkoitti vähintään kahdeksaa 6-8 oluen kierrosta.

Perhon kuuluilla kierreportailla toivotti kilpailun johtaja muutamalla valitulla sanalla kaikki tervetulleeksi, ja kun kisamestari oli esittäytynyt ja päätuomari pitänyt oman yleisinfonsa, siirtyivät tuomarit pöytiinsä.

Päätuomari kävi vielä erikseen kunkin pöytäkunnan luona ilmoittamassa arvioitavan sarjan ja kierroksen numeron sekä kyseisen kattauksen oluista muutamia lisätietoja, kuten panimon ilmoittaman BJCP-jaottelun mukaisen oluttyylin ja summittaisen alkoholiprosentin.

Päätuomari työssään

Päätuomari työssään

Pöytien ääressä työskenneltiin keskittyneesti ja hiljaisesti. Alkukilpailun aikana ei tuomaripöydissä keskusteltu, vaan jokainen tuomari pisteytti oluet oman henkilökohtaisen arvionsa mukaan, kirjasi pisteet kierroskohtaiselle lomakkeelle ja siirtyi sitten pois tuomarointihuoneesta odottamaan seuraavan kattauksen valmistumista.

Tuomarit keskittyvät alkukarsinnoissa

Odotustilassa keskustelu oli tietenkin sallittu, ja puhetta riitti muistakin aiheista kuin juuri arvioiduista oluista. Tämän tauon aikana päätuomari vei lomakkeet pistelaskentaan, kisamestarin johtamat ryhmät siivosivat pöydän vanhoista laseista ja toivat uuden kattauksen, jonka jälkeen päätuomari kutsui pöytäkunnan arvioimaan seuraavaa kierrosta. Uudet oluet, uudet päätuomarin saatesanat, uusi lomake – ja näin kisatuomarin uurastus jatkui kierros kierrokselta lauantai-iltapäivän loppuun.

Käytävätauoilla puhe pulppusi – aiheena olut, tottakai!

Toisen tuomarointipäivän tehtävänä oli parhaiden oluitten esiin seulominen. Lauantaina annettujen pisteiden perusteella jokaisesta 14 sarjasta pääsi jatkoon yhden kattauksen verran oluita. Näiden joukosta piti nyt nostaa esiin kolme kunkin kategorian parasta.

Jälleen jakaannuttiin pöytäkuntiin, joita nyt oli kuusi. Työskentelytapa muuttui: tuomaripöydissä haettiin palkintojärjestys keskustellen. Jokaiselle pöytäkunnalle oli kilpailun johtoryhmä valinnut puheenjohtajan, joka veti keskustelua ja piti kirjaa arvioista. Sokkotesti jatkui, joten tuomarit eivät edelleenkään tienneet edessään olevista oluista muuta kuin näytteen kirjaimen (A-N), sarjan ja päätuomarin kertomat lisätiedot.

Toisena tuomarointipäivänä päästiin keskustelemaan

Pöydän puheenjohtajalla oli lupa kutsua päätuomari pöydän luo tarvittaessa, mutta muu paikalla ollut johtoryhmä ei keskusteluja päässyt kuuntelemaan; kilpailun johtaja pysytteli kokonaan poissa sekä tuomarointihuoneista että kattausten järjestelytiloista ja kisamestari ryhmineen kävi tuomariston huoneissa vain kattausasioilla.

Perinpohjaisten keskustelujen jälkeen sarjojen kolme parasta erottuivat lopulta joka pöydässä, ja puheenjohtajat toimittivat palkintojärjestykset perusteluineen päätuomarille: ”Kolme parasta järjestyksessä ovat 1. D, 2. A, 3. F. Voittaja D on …” Tuomarit eivät siis edelleenkään tienneet, mitkä oluet kirjainten taakse kätkeytyivät. Siihen tietoon oli pääsy vain kisamestarilla ja päätuomarilla.

Kisamestari Ritu Hurtig ja kilpailujohtaja Anikó Lehtinen

Suurin osa tuomaristosta pääsi nyt hyvin suoritetun urakkansa jälkeen vapaalle. Paikalle jäi vielä finaalituomaristo: puheenjohtaja ja 12 tuomaria, tehtävänään valita sarjavoittajista Suomen Paras Olut 2022.

Finaalituomaristo: Perhon Juha Sinisalo, päätuomari Jussi Rokka, Viking Maltin Raimo Koljonen, EBCU:n André Brunnsberg, Fernando Campoy Osset Espanjasta, Jonas H. Anderson Ruotsista, Olutliiton Milja Seppälä, Beer Sommelier Olli Majanen, Pien Shop&Bar:n Christa Krook, Yan Amstein Sveitsistä, Paolo Gugole Italiasta, finaalituomariston puheenjohtaja Mariaana Nelimarkka, S-ryhmän Kari Häsä ja Piet Tuinema Alankomaista

Loppukilpailun kattauksen hoiti kisamestari. Tuomarit saapuivat huoneeseen ja ovi suljettiin, sokkotesti alkoi. Finaalituomariston lisäksi läsnä oli ainoastaan päätuomari, hänkin vain tuomariston käytännön tarpeita varten. Hyvin perinpohjaisen mielipiteiden vaihdon – ja lisäkaatokierroksen – jälkeen loppukilpailutuomariston puheenjohtaja saattoi ilmoittaa finaalipöydän yksimielisen päätöksen siitä, minkä kirjaimen takaa löytyi Suomen Paras Olut 2022. Sokkotestin ansiosta loppukisankin tuomarit saivat siis vielä jäädä jännittämään, mikä olut paljastuu 8. syyskuuta parhaaksi.

Päätuomarin näkökulmasta koko tuomaristo teki työnsä keskittyneesti ja ammattitaitoisesti. Niin usean kisan veteraanit kuin ensikertalaisetkin paneutuivat tehtäväänsä sen vaatimalla asiallisuudella ja huolella. Kilpailun organisaatio haluaa vielä kerran sanoa kaikille tuomareille: KIITOS hyvin suoritetusta tehtävästä!