Skip to main content
Ajankohtaista

SPO-finaalituomariston puheenjohtajan blogi: 14 sarjan parhaat vastakkain

Suomen Paras Olut 2022 -kilpailun pitkäaikainen tuomari ja finaalituomariston puheenjohtaja Mariaana Nelimarkka kertoo tämän vuoden finaalituomaroinnista:

SPO finaalituomariston puheenjohtaja Mariaana Nelimarkka

14 sarjan parhaat vastakkain

Suomen Paras Olut -kilpailun finaali oli tänä vuonna laajempi kuin koskaan, sillä kisassa oli ennätykselliset 14 sarjaa.

Finaalituomaristo sai eteensä jokaisen sarjan voittajan. Aivan ensimmäiseksi silmä kiinnitti huomiota oluiden moninaisuuteen ja kattauksen värikylläisyyteen.

Oluita tuoksutellessa iski vastaan karu todellisuus: Suomen parhaan oluen valinta pitäisi jälleen tehdä erinomaisten oluiden kesken. Tehtävä vaikutti haastavalta, joten finaalituomariston puheenjohtajana annoin pöydän ääreen kokoontuneille 12 harjaantuneelle maistajalle reilusti aikaa tutustua sarjavoittajiin.

Pyysin tuomareita nimeämään kolme suosikkiaan paremmuusjärjestyksessä, ja valinnoista syntyneen tilaston pohjalta ryhdyimme keskustelemaan oluista. Jos joku olut jäi kokonaan ilman mainintoja tässä vaiheessa, se joutui ulos laudalta. Joidenkin oluiden kohdalla mielipiteet jakautuivat: yhden suosikki oli toisen mielestä vähemmän hyvä tyylinsä edustaja.

Suomen parasta olutta ei valita huutoäänestyksellä, eikä edes pelkkään tukkimiehen kirjanpitoon perustuen, vaan oluiden ominaisuuksista keskustellen. Kun olimme saaneet rankattua pois noin puolet oluista, siis ne, joille ei ensimmäisessä äänestyksessä juuri mainintoja herunut,  pyysimme vielä täydennystä laseihin ja syvennyimme hetkiseksi maistelemaan rauhassa.

Lopullisen äänestyksen tulos oli erilainen kuin ensimmäisen. Niin kansainväliset tuomarit kuin paikalliset päättäjät kuuntelivat tarkasti toistensa mielipiteitä. Oluiden ja niistä esitettyjen näkökulmien puntarointi johti siihen, että noin puolentoista tunnin maistelun ja analysoinnin jälkeen meillä oli selvillä voittaja, johon koko tuomaristo oli tyytyväinen.

Suomen Paras Olut tulee jälleen yllättämään kaikki!

 

Pääkuvassa finaalituomaristo: Perhon Juha Sinisalo, päätuomari Jussi Rokka, Viking Maltin Raimo Koljonen, EBCU:n André Brunnsberg, Fernando Campoy Osset Espanjasta, Jonas H. Anderson Ruotsista, Olutliiton Milja Seppälä, Beer Sommelier Olli Majanen, Pien Shop&Bar:n Christa Krook, Yan Amstein Sveitsistä, Paolo Gugole Italiasta, finaalituomariston puheenjohtaja Mariaana Nelimarkka, S-ryhmän Kari Häsä ja Piet Tuinema Alankomaista