Skip to main content
Ajankohtaista

Joku näistä oluista on Suomen Paras Olut 2024

Suomen Paras Olut 2024 -kisa tuomaroitiin 8.–9.6.2024. Viidenkymmenen tuomarin voimin valittiin yli 400 oluesta nyt julkistetut finalistit. Kilpasarjojen voittajat ja muut sijoitukset, paras gluteeniton olut sekä koko kisan voittaja, Suomen Paras Olut 2024 julkaistaan 15.8.

Suomen Paras Olut -kilpailu on avoin kaikille kotimaisille kaupallisten panimoiden Suomessa valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä myynnissä. Se on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, jossa ovat osallisena sekä isot että pienet panimot.

Kilpailun tavoitteena on ohjata kuluttajia valitsemaan ja maistamaan erilaisia oluita, parantaa suomalaisen oluen asemaa ja antaa kuluttajien löytää eri käyttöyhteyksiä oluelle.  Lisäksi se tukee oluen kuluttajien ja olutseurojen harrastustoimintaa. Panimoille kisa tarjoaa mahdollisuuden esitellä oluitaan suurelle yleisölle.

Tänä vuonna mukana oli noin 440 erilaista olutta. Kilpailusarjoja on 15, ja ne pohjautuvat kansainväliseen Beer Judge Certification Program -määrittelyyn. Kisasarjoja uudistetaan joka vuosi vastaamaan panimoiden ja kuluttajien tarpeita.

– Kisasarjojen jokavuotisella päivittämisellä haluamme vastata oluiden kehitykseen, kertoo kilpailujohtaja, Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen. – Kilpailun yli kymmenen vuoden olemassaolon aikana uusia oluttyylejä on rantautunut Suomeen, ja haluammekin vuosittain varmistaa, että kisakategoriamme ovat aina ajan tasalla.

Suomen Paras Olut -kilpailu pidettiin Perho Liiketalousopiston tiloissa kesäkuun alussa. Olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluen kuluttajista koostuva raati arvioi kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluna ensin kukin sarja kerrallaan Beer Awards Platform -olutkilpailualustalla. Sen avulla jokaisesta oluesta saadaan automaattisesti myös kirjallista palautetta panimoille. Toinen kierros tuomaroinnista eli semifinaalit suoritettiin pisteyttäen ja keskustellen, niissä valitaan sarjojen kolmas, toinen ja kategoriavoittaja. Lopuksi joka sarjan voittaja päätyi finaalituomaripöytään, jossa valittiin näistä Suomen Paras Olut.

Oluttuomariksi haettiin ja tuomaristo koulutettiin ennen arviointia. Päätuomarina toimi kokenut oluttoimittaja ja -tuomari Jussi Rokka ja kisamestarina pitkän linjan ravintola-ammattilainen Veera Savolainen. Kilpailua oli toteuttamassa myös yli 10 vapaaehtoista talkootyötekijää ja usea Olutliiton hallituksen jäsen.

Finaalituomaristossa istuivat puheenjohtajana European Beer Consumers´ Unionin puheenjohtaja André Brunnsberg, Viking Maltin panimomestari Raimo Koljonen, olutasiantuntija Milja Seppälä, olutkirjailija ja -bloggari Jouni Koskinen, Olutliiton hallituksen jäsen, BJCP-tuomari Johanna Siik, toimittaja Mariaana Nelimarkka, olutsommelier Maria Markus, Perhon Panimon panimomestari Juha Sinisalo sekä kansainväliset tuomarit olutsommerier Ursula Huber, Itävallan paras olut -kisan järjestäjä Jörg Prähauser, Martin Lovschall sekä Giuseppe Lio. 

Kisan pääkumppani on Viking Malt, joka toimii myös kahden kilpailusarjan, vaaleat ja keskitummat alet sekä stoutit ja portterit, sponsorina. Viking Malt palkitsee erikseen näiden sarjojen finalistit.

Lisäksi kilpailussa toimii yhteistyössä Caldic Brew Nordic , jolla on myös oma kisasarja, Rastal, Suuret Oluet Pienet Panimot, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Pienpanimoliitto ja Perho Liiketalousoppilaitos. Mediakumppanina on Olutposti. 

Kilpailun sarjavoittajat ja muut sarjasijoitukset, paras gluteeniton olut ja Suomen Paras Olut 2024 julkistetaan 15. elokuuta.

Suomen Paras Olut -kilpailu on yksi kahdestatoista kisasta, jonka Olutliiton kattojärjestö eli Euroopan Oluenkuluttajien liitto – European Beer Consumer Union (EBCU) on virallisesti hyväksynyt. Suomen Paras Olut -kilpailua järjestää Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto. Kilpailun käytännön järjestelyistä vastaa Olutliitto.

Suomen Paras Olut 2024 -finalistit oluittain aakkosjärjestyksessä:

Alpha Lager, Kråkö Bryggeri

Alppilaakso Helles Lager, Maku Brewing

BeerEquality, Salama Brewing

Bock´s Doppelbock, Bock´s Corner Brewery

Borgå ESB, Vanhan Porvoon panimo

Borgå Hazy Session IPA, Vanhan Porvoon panimo

Dandelion Dreams Witbier, RPS Brewing

DBA Dibs on the Cacao Nibs, Olarin Panimo

Endless Fade, Olarin Panimo

Fleimarit – American Amber Ale, Hailuodon Panimo

Fog Fluid Hazy Pale Ale, Fat Lizard Brewing Co.

Friskier Slabman, Fiskarsin Panimo

Fruit Fly, Mad Finn Brewing Co.

(Good To Be) On The Radar, Olarin Panimo

Hazelnut Imperial Stout, Mallassepät

Hazy Hoodz, Olarin Panimo

IKIIURSO Imperial Stout, Panimoyhtiö Hiisi

Kaksi Kotia Vailla Humalaa, Fiskarsin Panimo

Karibian pilates, Panimoyhtiö TuJu

KASKI Imperial Stout, Takatalo & Tompuri Brewery

KASKI Mustakaura, Takatalo & Tompuri Brewery

KASKI Mustasavu, Takatalo & Tompuri Brewery

Kippari tumma lager, Kanavan Panimo

Kukko Citra Lager, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Mallaskoski Oidipus Bourbon BA, Mallaskoski

Mallaskuun Havu kuusenkerkkäolut, Mallaskuun Panimo

Mosaic Lager, Mad Finn Brewing Co.

Mufloni Stout 7 %, Beer Hunters

Mylläri Low Alc 2-Tie, OlutMylly

NOPPA Barrel Aged Imperial Stout, Panimoyhtiö Hiisi

Pils My Centennial, Masis Brewery

Plevnan Vehnä, Koskipanimo

Pramia Sahti, Pramia

Pronto? Prego!, Olarin Panimo

Prykmestar Keller, Vakka-Suomen Panimo

PÄIVÄ Bock, Panimoyhtiö Hiisi

Queen´s Sour, Mallassepät

Rasps and Kittens, Olarin Panimo

St.Michel Lager 4,2%, Saimaa Brewing Company

Sundown Haze, Masis Brewery

Teijo, Mathildedal Kyläpanimo

Trippin’ On Pine Cone, Olarin Panimo

Unison Vehnäolut, Unison Brewing

Vautsi, Kakola Brewing Company

Zero Four, Kråkö Bryggeri

Oluiden ja panimoiden nimet panimoiden ilmoittamat