Skip to main content
Ajankohtaista

Keitä ovat Suomen Paras Olut -kilpailutuomarit?

Kaikkia kiinnostaa, keitä ovat he, jotka päättävät Suomen Paras Olut -kilpailun sarjavoittajista ja koko Suomen Paras Olut -kilpailun voittajasta, vuosittaisesta Suomeen parhaasta oluesta. Tässä esittelyssä tuomariston rakenne ja valinta.

Suomen Paras Olut -kilpailussa pyritään löytämään suomalaisten mielestä parhaat kotimaiset oluet. Siksi tuomaristo valitaan edustamaan koko olutta juovaa väestöä:  harrastajia, mediaa ja myyntikanavan kautta vasta olueen tutustuvia suomalaisia. Kyse ei ole pelkästään pitkän linjan olutharrastajien, median tai ammattilaisten kilpailusta, vaan suomalaisten olutmausta.

Tuomariston valinta ja rakenne

Tuomariksi haetaan joka vuosi uudestaan. Hakukaavakkeeseen kerrotaan muun muassa oma olutkokemus, mahdollinen olueen liittyvä ammatti ja se, onko ollut kilpailun tuomarina aikaisemmin. Tästä hakijajoukosta kilpailun organisaatio pyrkii valitsemaan mahdollisimman monipuolisesti tuomarit niin, että joka vuosi mukana on sekä uusia että kokeneita tuomareita. Näin toimitaan siksi, että saadaan tuomarointiin mukaan kokemuksen tuomaa varmuutta ja ensikertalaisen ennakkoluulottomuutta. Kuka tahansa oluesta kiinnostunut voi hakea tuomariksi, vaikka esteellisyyksiäkin tuomarina toimimiseen on. Ne määritellään erikseen Suomen Paras Olut -kilpailun säännöissä.

Valintaperusteiden takia eivät kaikki kokeneetkaan tuomarit valitettavasti pääse joka vuosi tuomaroimaan, koska kisaorganisaatio pyrkii uudistamaan tuomaristoa vuosittain myös uusilla tulokkailla. Kaikista hakeneista pidetään omaa tilastoa ja seuraavan vuoden tuomareita valittaessa pyritään huomioimaan tasaveroisesti kokeneetkin tuomarit.

Oluen parissa työskentelee paljon suomalaisia – heitä on esimerkiksi ravintoloissa, päivittäistavarakaupoissa ja oluen opetuksen parissa. Lisäksi Suomessa on työkseen oluesta kirjoittavia ammattilaisia, joilla on oma kokemuksensa oluen arvioinnista. Suomen Paras Olut -kilpailu pyrkii saamaan tuomaristoonsa myös näitä oluen ammattilaisia, koska heidän tietotaitonsa on tärkeää.

Tuomariston koostamisen periaate on, että joka vuonna tuomaristossa on ainakin kolmasosa ensikertalaisia, toinen kolmasosa ammattilaisia ja kolmas kokeneita tuomareita. Tämä siksi, että näin pyritään saamaan jokaisen sarjan tuomarointipöytiin sekä kokemusta, ammattitaitoa että uudenlaista näkökulmaa. Nämä ominaisuudet voivat olla päällekkäisiä eli ensikertalainen voi olla myös oluen ammattilainen tai harrastaja.

Tuomaristo koulutetaan joka vuosi etänä tehtäväänsä ja koulutuksessa käydään läpi kilpailun kulku, pisteytys, oluttyylejä ja kilpailusäännö. Sen jälkeen tuomaristo on valmis tehtäväänsä.

Suomen Paras Olut 2022 -kilpailussa tuomariston koostumus oli seuraava:

  • 53:sta tuomarista uusia oli 26 henkilöä, ja kokeneita, jo kilpailussa tuomareina toimineita 27.
  • Ammattilaisia oli 53:n henkilön kokonaisuudesta 19 henkilöä eri aloilta, kuten ravintoloiden ja kaupan henkilökuntaa, kansainvälisiä kilpailuja kiertäviä tuomareita, median edustajia ja oluentekijöitä (joiden omaa olutta ei ole kilpailussa).
  • Oluenkuluttajia  ja -harrastajia oli 34 suomalaista.
  • Ikähaitari kilpailussa oli laaja, nuorin kisatuomari oli 21-vuotias ja vanhin jo eläkkeellä.
  • Ammattilaisista ensikertalaisia oli 9 henkilöä, jo tuomaroineita 10.
  • Oluenkuluttajista itsensä kovan luokan harrastajiksi koki itsensä tuomariston 34 henkilöstä 14 tuomaria, kuluttajiksi 20.

Lue tuomaroinnista lisää! 

Finaalituomariston valinta

Suomen Paras Olut -kilpailun finaalituomaristo koostuu pitkälti oluen ammattilaisista, jotka osaavat arvioida oluen virheettömyyden lisäksi myös sen kilpailusarjatyyliin sopivuuden ja ainutlaatuisuuden. Finaalituomaristoon kutsutaan vuosittain kisaorganisaation toimesta.

Joka vuonna finaalituomaristoon valitaan 4-6 kansainvälistä, pitkän kokemuksen omaavaa oluttuomaria, jotka omalla panoksellaan tuovat lisää syvyyttä valintaan. Tämän lisäksi finaalituomaristossa on joka vuosi kokenut olutammattilainen, kuten olutsommelier, oluita kaupan ja ravintolan valikoimiin ostavia ammattilaisia, yksi tai kaksi panimomestaria tai oluentekijää (joiden oluita ei ole kilpailussa), olutmedian edustaja sekä Olutliittoa ja/tai EBCU:a edustava olutammattilainen tai -tuomari. Päätuomari toimii finaalituomariston apuna.

Tänä vuonna finaalituomaristossa olivat Perhon panimomestari Juha Sinisalo, Viking Maltin panimomestari Raimo Koljonen, EBCU:n hallituksen jäsen, oluttuomari André Brunnsberg, oluentekijä ja -tuomari Fernando Campoy Osset Espanjasta, oluttuomari, oluttoimittaja Jonas H. Anderson Ruotsista, Olutliiton hallituksen jäsen, olutasiantuntija Milja Seppälä, olutsommelier Olli Majanen, Pien Shop & Barin myymäläpäällikkö Christa Krook, oluttuomari Yan Amstein Sveitsistä, olutsommelier Paolo Gugole Italiasta, finaalituomariston puheenjohtaja, toimittaja Mariaana Nelimarkka, S-ryhmän valikoimapäällikko Kari Häsä ja oluttuomari Piet Tuinema Alankomaista.

Tällä kokoonpanolla valittiin Suomen Paras Olut 2022!

Lue lisää finaalituomariston työskentelystä!