Skip to main content
Ajankohtaista

Suomen Paras Olut ja sarjavoittajat julki 9. syyskuuta Vantaan Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtumassa

Suomen Paras Olut -kilpailun tulokset julkistetaan 9.9. klo 15 Vantaan SOPP-tapahtumassa Tikkurilan Peltolantorilla. Kilpailun 400 olutta maistettiin noin viidenkymmenen tuomarin voimin kahdessatoista eri sarjassa. Kansainvälinen finaalituomaristo valitsi sarjavoittajien joukosta vuoden 2021 Suomen Parhaan Oluen.

Finaalituomaristo 2021 (vas.): Diego Pompele, André Brunnsberg, Juha Sinisalo, Markus Raupach, Herlinda Heras, Raimo Koljonen, Lana Svitankova, Olli Majanen, Mariaana Nelimarkka, Kari Häsä ja Jouni Koskinen.

Suomen Paras Olut -järjestettiin tänä vuonna 11. kerran. Kilpailun tavoite on ollut alusta asti nostaa suomalaisten oluiden arvostusta, sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuiksi. Kyseessä on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, jossa ovat osallisena sekä isot että pienet panimot. S-ryhmä tukee (max. 5,5 %) voittajaoluiden saamista kuluttajien saataville oman myymäläverkostonsa kautta ympäri Suomen.

Kilpailu on kasvanut joka vuosi. Kun ensimmäisenä vuonna 2011 Suomen Paras Olut -kilpailussa oli tuomaroitavana noin sata olutta, nyt kilpailuun ilmoittautui yli neljäsataa olutta kuudeltakymmeneltä panimolta.

”Suomen Paras Olut -kilpailu on oleellinen osa suomalaista olutkulttuuria”, kommentoi kilpailun johtaja, Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen. ”Kilpailu nostaa esille oluen maun ja oluttyyliemme kirjon, ja se on juuri sellaista olutkulttuurin eteenpäinviemistä, joka kiinnostaa oluenkuluttajaa ja vie julkista keskustlua pois alkoholiprosenttikeskeisyydestä.”

Kilpailu tuomaroitiin Liiketalousopisto Perholla heinäkuun lopulla. Perhon tiloja pystyttiin hyödyntämään joustavasti niin, että kaikki sujui turvallisesti kaksipäiväisen tuomaroinnin aikana. Tuomareina oli yhteensä viitisenkymmentä oluen harrastajaa ja myyntikanavien sekä olutmedian edustajia, jolla varmistetaan se, että tuomarit edustivat laajasti suomalaista olutmakua. Kilpailun päätuomarina toimi oluttoimittaja Jussi Rokka ja kisamestarina Riitta Hurtig.

Finaalituomaristossa istuivat tänä vuonna olut- ja matkailutoimittaja Herlinda Heras Yhdysvalloista, olutsommelier Diego Pompele Italiasta, kokenut oluttuomari Markus Raupach Saksasta ja olutasiantuntija Lana Svitankova Sveitsistä. Suomesta tuomaristossa istui oluttuomari ja -kirjoittaja, Tuopillinen-blogin Jouni Koskinen, olutsommelier Olli Majanen, SOK:n valikoimapäällikkö Kari Häsä, kokenut kansainvälinen oluttuomari ja Olutliiton kattojärjestön, European Beer Consumer Unionin hallituksen jäsen André Brunnsberg, Viking Maltin Raimo Koljonen sekä Perhon Panimon oluentekijä Juha Sinisalo. Finaalituomariston puheenjohtajana toimi toimittaja Mariaana Nelimarkka.

Päätuomari Jussi Rokka opastaa kilpailun tuomareita.