Skip to main content
Ajankohtaista

Kilpailun päätuomari Jussi Rokka esittäytyy

By 5.7.2021One Comment

Suomen Paras Olut -kilpailun päätuomari vastaa kilpailun toteuttamisesta yhdessä kisamestarin ja kilpailun johtajan kanssa.

Päätuomari on kisamestarin ja kilpailun johtajan kanssa vastuussa tuomareiden ohjeistuksesta. He huolehtivat myös siitä, että oluet saadaan tuomareille, ja että tuomarointiprosessi ja pisteidenlasku menevät kivuttomasti.

Vuoden 2021 päätuomari Jussi Rokka kertoo omasta taustastaan seuraavasti:

Jussi Rokka on vuoden 2021 Suomen Paras Olut -kilpailun päätuomari. Kuva: Anikó Lehtinen

”Olut ihmisen kulttuurin osasena on ollut minua kiinnostava asia kauan, ilmeisesti kauemmin kuin pystyn muistamaan. Varhaisesta teini-iästä lähtien olen pohtinut oluen olemusta nautintoaineena ja elintarvikkeena.

Analyyttisemmin aloin suhtautua olueen 1970–1980-lukujen vaihteessa, kun viehätyin Michael Jacksonin kirjassaan World Guide of Beer (1977, suom. Suuri Olutkirja, Gummerus 1990) esiin nostamista näkökulmista. Oma tutkimusmatkani olueen jatkuu edelleen.

Olen kirjoittanut paljon oluesta, eniten suomen kielellä ja Helsingin Sanomiin, jonka oluttesteistä olen vastannut viimeiset kaksi vuosikymmentä. Oluttuomarina olen toiminut 1990-luvulta lähtien monenlaisissa kilpailuissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Jos jotain olen oluesta vuosikymmenten varrella oppinut, niin ainakin sen, että lähestymistapoja olueen riittää enemmän kuin yksi ihminen ehtii elämänsä aikana ottaa.”